G4Media.ro

Bloomberg: Orban își pierde prietenii, în timp ce Varșovia îi dă peste…

Sursa foto: gov.pl, ianuarie 2022

Bloomberg: Orban își pierde prietenii, în timp ce Varșovia îi dă peste nas / Polonia a redus la minimum interacțiunea cu Ungaria

Prietenia constantă dintre Ungaria și Polonia, care ani de zile s-au acoperit reciproc în timp ce au sfidat Uniunea Europeană în ceea ce privește statul de drept, a înghețat de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează Bloomberg.

Ruptura riscă să îl slăbească pe premierul ungar Viktor Orban, campionul „democrației iliberale” care a dus o luptă acerbă cu liderii UE în legătură cu embargoul asupra petrolului rusesc la nivelul blocului, cu erodarea justiției independente și cu libertatea presei. Fără legătura lui cu Varșovia, efortul lui Orban de a crea o alianță împotriva Bruxelles-ului se estompează.

Sursa tensiunii este refuzul lui Orban de a face o ruptură clară cu rusul Vladimir Putin, potrivit unor oficiali familiarizați cu gândirea guvernului polonez. Guvernul de la Varșovia a pus recent capăt relațiilor politice cu Budapesta, au declarat aceștia, sub rezerva anonimatului.

Rezultatele sunt palpabile. Când Orban a obținut o victorie zdrobitoare pentru un al cincilea mandat în aprilie, premierul nu a primit niciun cuvânt de felicitare din partea Poloniei. Săptămâna trecută, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a călătorit la Varșovia pentru o conferință a donatorilor, doar pentru a fi evitat de oficialii guvernamentali.

„Prietenia ungaro-poloneză se destramă”, a declarat Edit Zgut, un analist politic maghiar din Varșovia, care este cercetător doctoral la Academia Poloneză de Științe.

Înghețul ar putea declanșa un efect de propagare dacă Orban continuă să rețină eforturile blocului de a aprofunda sancțiunile împotriva Rusiei. Liderii UE au adoptat deja o viziune tot mai sumbră asupra poziției premierului ungar – iar unii diplomați spun că o potențială escaladare ar putea declanșa întrebări cu privire la viitorul Ungariei în UE.

În ciuda faptului că a fost curtat luni de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a zburat la Budapesta pentru a încerca să iasă din impas, guvernul nu a făcut decât să își înăsprească poziția, spunând că un pachet de măsuri al UE ar avea loc doar dacă importurile sale de conducte sunt excluse.

Pozițiile lui Orban, inclusiv în ceea ce privește Rusia, i-au făcut pe ceilalți lideri să ezite să împărtășească anumite informații cu Ungaria la reuniunile Consiliului European din cauza legăturilor premierului cu Moscova, potrivit unor oficiali de rang înalt care au refuzat să fie identificați.

Ruptura cu Polonia ar putea schimba dinamica pentru o UE care s-a străduit să mențină statele membre în conformitate cu valorile fundamentale, într-un moment în care invazia Rusiei în Ucraina aruncă ordinea geopolitică în derută. Atât Polonia, cât și Ungaria sunt amenințate cu tăierea fondurilor dacă nu aderă la standardele europene.

Cele două state membre s-au bazat una pe cealaltă pentru a se proteja împotriva pedepselor, inclusiv prin așa-numita procedură a articolului 7, care necesită unanimitate pentru a suspenda drepturile de vot ale statelor membre.

Până în prezent, nu există niciun semn că Polonia și-ar revoca sprijinul pentru acest articol, potrivit oficialilor. Dar ruptura ridică miza pentru Budapesta, care a văzut deja cum s-au evaporat potențiale alianțe în ultima lună.

Prim-ministrul naționalist al Sloveniei, Janez Jansa, un aliat al lui Orban, a fost învins de un nou partid de opoziție la 24 aprilie, în aceeași zi în care președintele francez Emmanuel Macron a învins-o fără probleme pe contracandidata de dreapta Marine Le Pen. Aceste confruntări au fost un semnal de alarmă pentru Orban, cel mai longeviv lider al UE, care a fost împuternicit de o victorie electorală decisivă la 3 aprilie, care i-a oferit un al patrulea mandat consecutiv.

Cu toate acestea, liderul maghiar a semnalat că are nevoie de prieteni. La trei zile după victoria sa în alegeri, Orban, care s-a referit la „alianța de apărare” dintre Polonia și Ungaria, a declarat că restabilirea unor legături strânse cu Varșovia este o prioritate.

„Cel mai important lucru este să ne consolidăm alianța cu Polonia”, a declarat Orban reporterilor pe 6 aprilie, la trei zile după victoria sa electorală. „Nu poți să te ții singur cu picioarele pe pământ în acest tip de furtună, sau cine știe, dar mai bine să nu încerci.”

Dar căile divergente ale națiunilor în ceea ce privește atacul Rusiei au pus capăt prieteniei, în timp ce iritarea lui Orban în cercurile guvernamentale de la Varșovia s-a transformat într-un sentiment de trădare.

În timp ce Polonia s-a numărat printre cele mai deschise state membre ale UE față de Rusia, Ungaria a refuzat să permită transportul de arme către Kiev pe teritoriul său. Varșovia nu intenționează să participe la reuniunile așa-numitului grup de la Vișegrad, format din patru membri estici ai UE, unde Ungaria deține în prezent președinția rotativă.

Jaroslaw Kaczynski, liderul defacto al Poloniei în calitate de șef al partidului de guvernământ, a precizat luna trecută că totul s-a schimbat. Kaczynski păstrase anterior tăcerea în legătură cu apropierea lui Orban de Putin, considerând că alianța cu Budapesta era prea importantă pentru a o risca.

Dar refuzul lui Orban de a condamna Rusia pentru presupusele atrocități comise de forțele rusești în afara Kievului au fost prea mult pentru un lider care a sugerat în mod repetat, împotriva dovezilor disponibile, că Putin este responsabil pentru un dezastru aerian din 2010 care l-a ucis pe fratele său Lech, pe atunci președinte al Poloniei, și o parte din elita țării.

„Dacă premierul Orban spune că nu poate să vadă exact ce s-a întâmplat la Bucha, trebuie sfătuit să meargă să-și verifice ochii”, a declarat Kaczynski într-un interviu pentru Radio Plus. Răspunsul moale al lui Orban la invazia Rusiei este o „fundătură completă”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. articole de BARFE politice.

    Polonia NU vrea refugiati din Africa asa cum nici Ungaria nu vrea.
    Polonia NU vrea ca UE sa ii taie fondurile pt motive politice cum ar fi inchiderea unor ziare de propaganda Sorosiste si Ungaria e de aceiasi parere.

    Tot ce ii desparte e Rusia in rest COLABOREAZA. SUA si UE incearca sa bage bete in roate crezind ca ii vor desparti dar nu vor reusi. Sunt prea multe lucruri care unesc polonia si ungaria

    • Îți desconspiri locația si naționalitatea,scriind „crezind” in loc de „crezand” 😎

    • Nimeni nu vrea refugiați din Africa și toată lumea a fost de acord cu principiul respectării statului de drept, mai puțin Orban, așa că nu mai încercați să inventați disensiuni care nu există. Diferendul polonez cu UE va avea în mod cert o rezolvare. In schimb, atitudinea față de agresiunea Rusiei e dezavuată de toată lumea și în sprijinirea terorismului nu e nimic de negociat, așadar Orban, acest Mubararak al Europei e izolat complet, iar șansele de erodare a alianței inte US și UE sunt nule, oricât vă străduiți dvs propagandiștii pro-sovietici să -i faceți pe oameni să creadă altceva.

  2. UE ar face bine să izoleze la maximum Ungaria!

  3. Tov. orban, cum altfel?, o ia pe urmele idolului sau – tov. putin. Oare ce rol pozitiv ar mai putea avea Ungaria, in UE si-n NATO?

    • Doamna Președinte al Ungariei este o femeie frumoasă. Noi am ratat că nu am pus-o pe Nuți! Peste o sută de ani, urmașii noștri nu vor înțelege cum de am putut face prostiile pe care le facem în prezent.

    • Ei, frumusetea e in ochii privitorului… Dar e clar ca doamna suge la tzattza lui orban. Tzattza ideologica, bineinteles.

  4. ”un pachet de măsuri al UE ar avea loc doar dacă importurile sale de conducte sunt excluse”

    despre ce importuri de conducte e vorba, ca nu inteleg?

    • Adică vor sa excludă importurile de conductă. 🤣🤣🤣. Asa le-a tradus goagălu’ ăstora de la G4.

  5. Izolat de toata lumea dar banu’ european inca intra si Orban blocheaza in continuare orice actiune care l-ar defavoriza pe stapanul Putin.
    Se vede tot mai clar ca luarea deciziilor in UE nu a fost niciodata gandita pentru a face fata unor gica contra orice care se pricep la furat si sunt in pat cu dusmanul.
    Cum ar reactiona orice putere din lumea asta intr-o situatie similara? Banii ar fi taiati in secunda doi, sanctiuni impuse in secunda 3, procedura de expulzare in secunda 4.
    UE e inca la stadiul de ‘nu ti-ar fi rusine Viktorash’.
    Nu ba naivilor. Nu ii e rusine si va ia de fraieri si pe voi si pe noi.
    Cu cocalarii nu discuti cum discuti cu domnii ca nu inteleg decat de forta.

  6. Singurul prieten al hungarezilor este germania de fara care hu ar intra in colaps a doua zii restul e vrajeala!!!

  7. Buda din Est.