Bloomberg: Parlamentul Turciei va vota săptămâna aceasta aderarea Suediei la NATO
Parlamentul turc urmează să voteze aderarea Suediei la NATO în cursul acestei săptămâni, a declarat luni un oficial guvernamental de rang înalt pentru Bloomberg, sub rezerva anonimatului.
Partidul AK al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care deține majoritatea în parlament împreună cu aliatul său naționalist, va cere aprobarea parlamentului pentru a ratifica mult așteptata aderare a Suediei la NATO, a declarat oficialul care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului. O aprobare din partea Turciei ar putea lăsa Ungaria ca ultima rezistentă la extinderea nordică a blocului.
Intrarea Suediei va consolida NATO, întărindu-i raza de acțiune nordică și îmbunătățindu-i capacitatea de a-și apăra flancul estic, după admiterea Finlandei în aprilie anul trecut. Cele două națiuni nordice, care au evitat anterior aderarea la alianțe militare, au solicitat să adere la scurt timp după ce Rusia a început să ducă un război în Ucraina la începutul anului 2022.
Sprijinul lui Erdogan pentru aderarea Suediei vine ca parte a unei rețele complexe de mișcări geopolitice. Administrația sa a solicitat sprijinul președintelui Joe Biden pentru a achiziționa 40 de noi avioane de luptă F-16 și 79 de kituri de actualizare pentru a moderniza o flotă existentă de avioane de război.
Casa Albă a făcut din aderarea Suediei o condiție prealabilă pentru vânzarea avioanelor către Turcia, în timp ce Erdogan a declarat, de asemenea, că cele două chestiuni ar trebui să fie legate.
Luna trecută, o comisie parlamentară turcă cheie a susținut candidatura Suediei, după ce guvernul de la Stockholm a făcut progrese în ceea ce privește îndeplinirea cererilor turcești de a lua măsuri drastice împotriva susținătorilor grupurilor separatiste interzise în Turcia, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, care este desemnat drept organizație teroristă de către UE și SUA.
Suedia a continuat să insiste că respectă criteriile de aderare la NATO și, de asemenea, a înăsprit separat legile împotriva terorismului și a ridicat restricțiile privind exportul de arme către Turcia. Legile sale privind libertatea de exprimare fac dificilă pentru guvern înăbușirea exprimărilor publice de sprijin pentru independența kurdă.
Turcia și Ungaria rămân singurii aliați din cadrul blocului care nu au ratificat încă aderarea Suediei, un proces care este în așteptare de mai bine de un an și jumătate.
Atacul Moscovei asupra Ucrainei a tulburat geopolitica europeană și a determinat Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO, ai cărei membri se angajează să se apere reciproc împotriva atacurilor puterilor străine. Măsura este destinată în primul rând să descurajeze orice atac împotriva națiunilor nordice. Odată cu intrarea Finlandei, NATO a crescut la 31 de membri. Aceasta a fost mult timp văzută de președintele rus Vladimir Putin ca o alianță ostilă.
Se așteaptă ca Suedia să trimită sute de soldați în Letonia pentru a consolida forțele NATO din această țară, odată ce va deveni membru cu drepturi depline al alianței. Blocul a avut aproximativ 1.700 de soldați în Letonia începând cu 2022, ca parte a prezenței sale înaintate consolidate, similare grupurilor de luptă din alte națiuni baltice și din Polonia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank