G4Media.ro

BLOOMBERG: Polonia și Ungaria au dreptate să se teamă de Acordul Verde…

Sursa foto: Pixabay

BLOOMBERG: Polonia și Ungaria au dreptate să se teamă de Acordul Verde al UE

Se poate considera că opoziția statelor est-europene față de ambițiosul obiectiv al neutralității climatice până în 2050 al lui Ursula von der Leyen este un joc cinic pentru a obține mai multe ajutoare financiare – și n-ar fi pe de-a-ntregul greșit.

Însă trebuie admis și că aceste țări au nevoie de garanții ferme de la președinta Comisiei Europene (CE) cum că vecinii lor mai bogați vor ajuta cu costurile tranziției. În caz contrar, chiar dacă Europa de Est va consimți la angajamentul climatic, obiectivul ei de neutralitate pur și simplu nu va fi atins.

(articol preluat din Bloomberg, via Rador)

Toată lumea, inclusiv CE în proiectul ei de Plan Verde, recunoaște că statele UE se confruntă cu condiții inegale la linia de start. Patru economii est-europene ar trebui să ajungă la neutralitate carbonică de la cea mai mare intensitate din Europa a emisiilor de CO2 raportată la producția economică; Estonia și Bulgaria au economii cu emisii de carbon peste media mondială.

Într-o anumită măsură, aceste țări au sacrificat protecția mediului în cursa pentru a prinde din urmă nivelul de trai occidental. Încă mai au drum lung de parcurs și sunt cu mult în urma țărilor mai bogate la capitolul cheltuieli verzi.

Ratele reciclării sunt un bun indicator al modului în care această penurie de investiții a afectat condițiile de mediu din statele post-comuniste ale Europei. România nu reciclează decât 14% din deșeurile municipale, pe când Germania și le reciclează în proporție de 68%.

Economiștii care au analizat relația dintre creșterea economică și emisii au descoperit că curba care o reprezintă are de obicei formă de N: emisiile cresc, raportat la PIB, până la atingerea unui anumit nivel de bunăstare, după care scad, întrucât țara își va permite acum tehnologii mai avansate cu consum redus de energie; ulterior emisiile încep să crească iarăși, fiindcă tehnologia nu mai poate compensa foamea de energie a unei economii în creștere.

Statele est-europene par a se afla în diverse stadii pe această curbă. În Bulgaria, Estonia și Lituania efectul tehnologiei nu s-a activat încă și emisiile cresc odată cu economia. În Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia creșterea nu duce la emisii mai mari. Însă aproape toate statele est-europene vor avea nevoie de mai multe investiții verzi decât vecinii lor mai bogați.

Pentru acele țări care îndrăznesc să se târguiască cu UE – Ungaria, Cehia și Polonia – momentul prielnic e acum. Premierul ungar Viktor Orban, cel mai tupeist negociator, spune că țara sa va avea nevoie de 150 de miliarde de euro pentru a deveni neutră climatic. Institutul Economic Polonez, care concepe politici pentru guvernul naționalist al țării, a propus ca UE să înființeze un Fond de Tranziție Energetică Echitabilă finanțat cu 10-20 de miliarde de euro pe an. Dacă bugetul lui ar fi de circa 15 miliarde, Polonia, conform propunerii Institutului, ar fi cel mai mare destinatar al banilor Fondului, cu 2,1 miliarde pe an. Premierul ceh Andrej Babis estimează costurile țării sale la 675 de miliarde de coroane (29,4 miliarde dolari), adică sub 1 miliard de euro pe an.

Pentru UE nu sunt sume pe care să nu și le poată permite, însă sunt semnificativ de mari dacă sunt comparate cu bugetul ei pe 2019, 165,8 miliarde de euro. În iunie Polonia, Cehia, Ungaria și Estonia au respins prin veto adoptarea formală a neutralității climatice până în 2050 drept obiectiv UE. În octombrie Estonia a cedat, hotărându-se să aibă încredere că UE o va ajuta. Însă celelalte trei s-au menținut pe poziții, temându-se că UE pur și simplu își va reboteza unele dintre subvențiile deja acordate drept fonduri climatice.

Von der Leyen afirmă că vrea să strângă 100 de miliarde de euro pentru a ajuta tranziția energetică „în cele mai vulnerabile regiuni și sectoare”. Pentru 30 de ani e mult mai puțin decât propunerea poloneză. În orice caz, în absența detaliilor e dificil pentru țările care nu vor să-și finanțeze singure tranziția să adere la obiectivul ei principal.

Unele, precum Estonia, care au făcut-o deja nu au făcut de fapt decât un gest politic, nevrând să otrăvească primele săptămâni ale lui Von der Leyen, întrucât ar putea fi contraproductiv în toiul negocierilor pentru bugetul UE pe 2021-2027. Pe de altă parte, polonezii, cehii și ungurii cred că puterea lor de negociere se va diminua dacă vor susține planul lui Von der Leyen înainte ca subvențiile pentru tranziția climatică să fie consfințite în respectivul buget.

E de înțeles că Von der Leyen vrea ca statele UE să adere mai întâi la obiectivele prioritare și detaliile să vină abia mai apoi. Însă ea nu va mai fi aici în 2050 pentru a-și asuma responsabilitatea pentru un eventual eșec. Conducătorii est-europeni, din contră, sunt deja supuși la presiune pentru a-i arăta bazei lor electorale naționaliste cu ce se aleg ei de pe urma acestui Acord Verde. Și dacă ar ceda, nu vor face neutralitatea climatică până în 2050 cu nimic mai probabilă față de cazul în care s-ar menține pe poziție.

Poate ar fi mai bine pentru Von der Leyen să-și modereze deocamdată ambiția climatică. Odată ce detaliile bugetare vor fi fost stabilite, ambiția ei cu „omul pe Lună” referitoare la Acordul Verde va părea mai convingătoare, rezultat al unor planificări și negocieri atente mai degrabă decât o declarație politică sforăitoare.

Articol de Leonid Bershidsky / Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Doua actiuni la nivel UE desfasurate in paralel ,amindoua cu teme diferite dar implicatii de ordin material evidente . Formarea bugetului este trecuta in competenta presedentiei consiliului european , iar accederea la acordul climatic deja a fost acceptat de toti cu exceptia Poloniei ,dar care insa nu s-a opus decisiv . Probabil negocierea duce spre o intelegere unanim acceptata in ambele situatii ,iar cererile europei de est vor fi acceptate la un anumit nivel .

  2. Sunt mandru ca sunt roman,dar mai mandru eram daca eram polonez sau ungur. Oamenii astia au coloana vertebrala spre deosebire de noi.
    Speranta mea nu este la Bucuresti,nici la Bruxelles,nici la Washington ci in centrul Europei unde o cateva tari nu s-au lasat si nici nu se vor lasa cotropite de neo-marxismul international.

    • Ce e ăla neomarxism?

    • O boala. O boala care i-a afectat pe prosti, ca si pe Daniel. Astfel ei cred ca in UE e vorba doar de successful vs unsuccessful. Iar cei de succes se folosesc de cei ce nu au succes. Oamenii astia is speriati de tot ce ii diferit. Ei au ajuns la un stagiu al evolutiei tip plafon. Nu pot mai mult. Ei in sinea lor se cred inferiori si ii urasc pe cei ce vor si pot sa progreseze. Asta cred ei despre UE cand fac referire la neo-marxism. Desigur, multi dintre ei habar nu au ce inseamna acest termen. Il folosesc doar sa isi exprime ura. Si tot ei sunt aceia care afecteaza echilibrul unei societati pentru ca ei nu cred in echilibru, ei cred in conspiratii. Plecati din UE intr-un loc in care exista mai multa egalitate sociala dar si libertate. Aa, nu exista.

    • Noi avem coloana infinitului , cei de care vorbisi nu au nici o coloana ca noi .

  3. O noua aberatie europeana. „Ambitia” duamnei Ursula costa cam cel puin 150 de mld. EURO doar pentru o tara ca Polonia. Estimati cam cat ar avea nevoie fiecare tara si ajungeti la niste sume astronomice. Asta pe langa bugetul clasic a UE care trebuie sa acopere celelalte domenii importante (agricultura, infrastructura, etc). Apoi, Polonia are dreptat: cine isi asuma un asec peste 30 de ani daca „verzitura” ambitioasa nu se indeplineste? Este o subminare a economiilor estice. Adica, aceste state au facut eforturi enorme pentru a se apropia de tarile vestice (vorbim de Polonia, nu de Romania), iar acum ipocrizia vestica ine si spune din mers ca tot ele trebuie sa se „alinieze” standardelor verzi si sa devina eco, bio pana in 2050. Pai unde este evolutia? Cu ce vom inlocui tehnologiile bazate pe gaz/petrol? Asadar, euro-utopia ramane la stadiul ei inferior de padure virgina.

  4. Aceasta este noua „gaselnita” europeana care nu are nici o acoperire economica, de fapt, si care urmareste sa salveze UE de la un colaps generat de Brexit si de criza economica cauzata de sanctiunile SUA, precum si de scandalul emisiilor auto. Nu se stie exact cum si cine va investi in aceste noi tehnologii verzi si cum vom inlocui tehnologiile bazate pe petrol/gaz cu lumina, vant sau apa. Ce buget ar trebui sa fie alocat fiecarei tari UE pentru a putea indeplini asa ceva? Cat ne vor costa aceste „ambitii” de doi lei ale Europei?

  5. Pentru România este în regulă, „e foarte bine”, reprezentantul nostru nu are nici un fel de „grețuri” față de propunerile referitoare la „green deal”, ne transmite ca un corespondent de presă ce s-a mai discutat pe acolo !

  6. Energia verde e o ghiulea economică plătită unor agenți economici neviabili pe care doar Europa si-o mai atârnă de gat. Singura explicație este ca celelalte puteri economice i-au corupt pe liderii europeni pentru a-si distruge propria economie. Europa oricum nu mai e decât o putere locală dar în curand nu va mai fi deloc, SUA deja a rupt o bucată din UE si probabil că vor urma si altele.
    Uitati-va bine magarii ăștia de la Bruxelles. Nimeni nu e așa de prost încât nici măcar din greșeală să nu facă ceva care să-i foloseeasca.