Bloomberg: Premierul britanic Rishi Sunak vrea să înființeze un organism independent de reglementare a fotbalului, după eșecul discuțiilor privind împărțirea veniturilor din Premier League cu cluburile mai mici
Guvernul britanic condus de Rishi Sunak vrea să ia înființeze un organism independent de reglementare a fotbalului, după ce Premier League nu a reușit să ajungă la un acord privind împărțirea veniturilor cu cluburile mai mici, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, scrie Bloomberg.
Proiectul de lege privind guvernanța fotbalului, conceput pentru a ajuta la protejarea sănătății financiare a cluburilor mai mici și pentru a împiedica echipele mai mari să se alăture unor turnee separate, a fost semnat de primul ministru în această săptămână, au declarat persoanele respective.
Decizia vine în urma unei întâlniri de luni, în cadrul căreia cluburile din Premier League au decis să nu ofere cluburilor din ligile inferioare o cotă din veniturile din transmisiuni, în valoare potențială de aproximativ 900 de milioane de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) pe o perioadă de șase ani, o decizie care i-a frustrat pe politicieni.
„Guvernul este de partea fanilor fotbalului și continuăm să dialogăm cu ligile și cluburile înainte de introducerea proiectului de lege privind guvernanța fotbalului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Cultură, Media și Sport. „Avem un plan clar pentru a oferi un viitor sustenabil pentru fotbal, cu fanii în centrul său, iar viitoarea noastră legislație va realiza acest lucru prin intermediul unui nou organism de reglementare independent și dur.”
Un purtător de cuvânt al Premier League nu a răspuns la solicitarea Bloomberg.
Caroline Dinenage, președinta Comisiei pentru cultură, media și sport, a scris pe Twitter că este „îngrozitor” ca Premier League și cele mai bogate cluburi ale sale să renunțe la acordul cu EFL (English Football League – organizația care reprezintă zeci de cluburi de fotbal din ligile inferioare din Anglia și Țara Galilor) și a îndemnat guvernul să meargă mai departe cu înființarea autorității independente de reglementare.
Noul organism de reglementare în domeniul fotbalului va avea atribuții de monitorizare și de impunere a respectării cerințelor de reglementare financiară, a guvernanței corporative și a proprietății cluburilor. De asemenea, cluburile vor trebui să solicite aprobarea autorității de reglementare pentru vânzarea sau relocarea stadionului său.
Proiectul de lege, pe care guvernul intenționează să îl introducă chiar în această lună, va trebui să treacă prin Parlament înainte de a deveni lege. Deși se așteaptă ca înființarea unui organism independent de reglementare în domeniul fotbalului să obțină sprijinul mai multor partide, ar putea dura câteva luni.
Guvernul dorește să pară a fi de partea fanilor fotbalului, în urma prăbușirii în ultimii ani a unor cluburi istorice precum Bury FC și Macclesfield Town.
Dominația istorică a celor mai puternice echipe din punct de vedere financiar din Anglia, precum Manchester United, Manchester City, Liverpool și Arsenal, a ascuns fragilitatea piramidei fotbalistice engleze, a susținut guvernul.
Guvernanța slabă și autoreglementarea industriei au crescut riscul de faliment financiar al cluburilor, echipele din Championship înregistrând pierderi colective înainte de impozitare de peste 3 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari) între 2010 și 2022, iar nivelurile de împrumut și de îndatorare au crescut.
În urma reuniunii de luni, Premier League a precizat într-un e-mail că cluburile sale „și-au reconfirmat angajamentul de a asigura un acord de finanțare sustenabilă cu EFL, cu condiția ca noul sistem financiar să fie aprobat oficial de către cluburi”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank