Bloomberg: Președintele Chinei se confruntă cu o revoltă ”surpriză” din partea investitorilor imobiliari din China / O serie de restricții împotriva dezvoltatorilor chinezi cu un grad de îndatorare prea mare afectează clasa de mijloc
Pe parcursul ultimilor ani, președintele Chinei Xi Jinping se confruntă în aceste zile cu o provocare surpriză din partea proprietarilor de case din clasa de mijloc, care văd cum averea familiilor lor se pierde odată cu o scădere susținută a pieței imobiliare, care reprezintă o cincime din activitatea economică a Chinei, relatează Bloomberg.
Aproximativ 70% din averea gospodăriilor din China este investită în proprietăți, mult mai mult decât în SUA, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai sensibile probleme politice pentru Partidul Comunist.
Timp de câteva luni, Xi a fost ferm în a pune frâu dezvoltatorilor chinezi cu un grad de îndatorare prea mare, ceea ce a provocat un val record de neplată care a speriat investitorii globali și a adus cel puțin 24 de companii imobiliare importante în pragul falimentului. În acest proces, peste 80 de miliarde de dolari au fost șterse de pe piața de obligațiuni offshore.
Dar acum, chinezii obișnuiți se revoltă în mod public cu boicoturi care se intensifică rapid în ceea ce privește plățile ipotecare răspândite în cel puțin 301 proiecte din aproximativ 91 de orașe.
Acești proprietari de locuințe acuză dezvoltatorii că nu au livrat apartamentele pentru care au plătit deja: valoarea creditelor ipotecare care ar putea fi afectate a crescut la aproximativ 2 trilioane de yuani (297 miliarde de dolari).
„Cumpărătorii chinezi de locuințe pun de obicei în comun resursele întregii familii pentru a cumpăra o casă”, a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Școala de politici publice Lee Kuan Yew a Universității Naționale din Singapore. „Este o chestiune de viață și de moarte pentru ei dacă locuințele lor devin active negative”.
Pentru Xi, momentul nu putea fi mai prost: se află la doar câteva luni distanță de o reuniune a Partidului Comunist care are loc o dată la cinci ani, la care se așteaptă să obțină un al treilea mandat. În plus, el este, de asemenea, pregătit să își trâmbițeze politicile ca fiind benefice pentru obținerea „prosperității comune” pentru cetățenii medii, parte a contractului social care stă la baza legitimității regimului partidului unic din China.
Deja apar semne că Xi va încerca să atenueze durerea. Bloomberg a relatat luni că China ar putea permite proprietarilor de locuințe să oprească temporar plățile ipotecare pentru proiectele aflate în impas, fără a suporta penalități, ca parte a unui efort mai amplu de stabilizare a pieței, care include îndemnarea guvernelor locale și a băncilor să acopere deficitul de finanțare la dezvoltatorii imobiliari.
„Este pentru prima dată când am văzut acest tip de boicot ipotecar în China și este clar că a atras atenția Beijingului”, a declarat Chi Lo, strateg senior de investiții pentru Asia-Pacific la BNP Paribas Asset Management. „Este crucial ca Xi să păstreze stabilitatea înainte de cel de-al 20-lea congres al partidului”.
Deși boicoturile afectează doar o mică parte din portofoliile ipotecare combinate, escaladarea rapidă a protestelor a stârnit temeri că nemulțumiri mai largi ar putea izbucni din cauza scăderii prețurilor și a proiectelor blocate. Caixin a raportat că sute de firme de construcții se plâng acum că nu își pot plăti facturile deoarece dezvoltatorii le datorează bani, ceea ce ridică temeri că o acțiune colectivă similară s-ar putea extinde la rețeaua de furnizori afectați de represiunea imobiliară.
Chiar dacă se găsește o soluție pe termen scurt, riscurile pe termen mai lung rămân pentru Xi. Liderul în vârstă de 69 de ani constată o nemulțumire socială neobișnuit de răspândită, în timp ce încearcă să reprime datoriile excesive, încercând în același timp să elimine cazurile Covid-19, ceea ce face ca economia să fie pe cale să fie mult sub ținta de creștere anuală de 5,5%.
Marți, premierul Li Keqiang a declarat că rate de creștere ușor mai mari sau mai mici sunt ambele acceptabile, atât timp cât ocuparea forței de muncă este relativ suficientă, veniturile gospodăriilor cresc și prețurile sunt stabile.
În ultimele luni, China a înregistrat un val de proteste online pe teme sociale, inclusiv o creștere a numărului de link-uri către imnul pro-democrație „Do You Hear the People Sing?” din Les Miserables în timpul închiderii Shanghaiului. Cazul unei mame cu opt copii, care a fost găsită legată de gât, a stârnit proteste publice cu privire la traficul de femei, iar câteva luni mai târziu, imagini cu un atac violent asupra unor femei care luau masa la un restaurant au declanșat o altă explozie de furie împotriva autorităților locale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii