G4Media.ro

Bloomberg: România este într-o situaţie dificilă privind cheltuielile publice, în timp ce…

sursa foto: Pexels

Bloomberg: România este într-o situaţie dificilă privind cheltuielile publice, în timp ce populiştii înfruntă agenţiile de rating

România este prinsă într-o situație dificilă în privinţa cheltuielilor bugetare, în timp ce populiștii fac presiuni pentru adoptarea de măsuri care atrag riscul unei retrogradări a ratingului suveran la categoria junk, care ar putea îndepărta investițiile, scrie agenția Bloomberg, preluată de Rador. Analiza vine pe fondul menținerea ratingului de țară de către agenția Standard & Poor’s.

Analiza Bloomberg:

Națiunea est-europeană s-a alăturat restului continentului în majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua povara economică provocată de Covid-19. Însă forțele de opoziție, care depăşesc ca număr de voturi susţinerea guvernului minoritar în Parlament, doresc, de asemenea, să forțeze creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii.

Deși Uniunea Europeană permite libertatea fiscală, este puțin probabil ca agențiile de rating să fie atât de înțelegătoare. Cele trei firme majore clasează România la cel mai scăzut nivel investițional, cu perspective negative. Vineri, S&P Global Ratings a menținut ratingul țării la BBB-, perspectivele rămânând negative.

„Există riscuri pentru balanţele fiscală şi externă ale României în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie nu pot stabiliza și consolida poziția bugetară a României după această recesiune provocată de Covid-19”, a anunțat S&P vineri.

Pentru premierul Ludovic Orban, care se confruntă cu alegeri în toamnă, este dificil de găsit un echilibru.

„Guvernul este într-o dilemă”, a spus Alexandra Bechtel, economistă la Commerzbank din Frankfurt. „Cum poate fi evitat un deficit bugetar care scapă de sub control, ca urmare a creșterii pensiilor, și riscurile asociate unei reduceri a ratingului, fără îndepărtarea potențialilor alegători?”

Problema distrage atenția de la planurile de diminuare a daunelor economice rezultate în urma restricțiilor instituite la nivel național în România. Aceste planuri includ accesarea a circa 30 de miliarde de euro (34 de miliarde de dolari) din ajutorul alocat de UE.

Anxietatea agențiilor de rating rezultă dintr-o promisiune a guvernului precedent social-democrat, care a făcut deja ca deficitul bugetar să fie cel mai mare din UE, de a majora pensiile cu 40% în septembrie. Eșecul de a majora pensiilear putea nărui speranțele lui Orban de a câștiga majoritatea parlamentară. A merge înainte cu majorarea ar putea aduce României sfârșitul ratingului care recomandă investiţiile.

Cu această amenințare planând la orizont, Ministerul Finanțelor și-a accelerat planurile de împrumut. Investitorii deja preconizează o retrogradare: costurile de finanțare ale României sunt mai mari decât cele ale țărilor cu același rating suveran sau cu unul mai prost.

„Ceea ce fac social-democrații în Parlament este terorism economic”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, săptămâna aceasta, pe Facebook.

O soluție propusă de Orban este creșterea pensiilor cu un procent mai acceptabil în circumstanțele actuale, având în vedere o majorare de 40% în timp. Întrebarea este în ce măsură ar ierta alegătorii – care solicită o mai bună infrastructură și servicii mai bune, într-unul dintre cele mai sărace state membre ale UE – o astfel de întârziere.

„Există o nevoie și o presiune socială pentru creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu. „Dar cum adaptezi această nevoie la realitate?”

Traducerea Rador: Cristina Zaharia

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. who cares!
    things in the eyes of the rulers are different!

  2. O soluție este desfințarea pensiilor speciale. Există o decizie a CEDO din 2010, care explică modul de acordare a specialelor, anual, în funcție de posibilitățile bugetare, nu sunt permanente. Poate ne explică Predoiu.

    • Sa-ti explice Ciolacu, Tariceanu si Ponta, partidele celor 3 au MAJORITATEA toxica in Parlament si POT face ce vor si cand vor!
      Pe ei de ce NU ii intrebi niciodata?!
      Parca Parlamentul legifereaza, asa se bat in piept mereu alde Ciolacu, Tariceanu si Ponta, nu?!!!!!
      NU i-ai auzit?!!

  3. V-a dat PNL concert Vita de Vie? V-a dat. Acum mai vreti si pensie? La sparanghel, ba, nu la intins mana!

  4. „Dar cum adaptezi această nevoie la realitate?”
    Cum?!
    Simplu: aduci la guvernare PSDeii care si atunci cand Economia „duduia” ca nicieri in Lume(2017-2018-2019) se imprumutau aproape zlnic pe Piata interna(in Lei!) si uneori pe cea Externa(in Euro!) EXCLUSIV pentru Plata Cheltuielilor curente: Plata salariilor bugetarilor, Plata Pensiilor si a Scadentelor si Dobanzilor la Imprumuturile facute de Guvernele anterioare, cum sec anunta de fiecare data Comunicatul de la Minsiterul de Finante!
    Simplu!!
    https://cursdeguvernare.ro/cum-ajuns-romania-tara-din-ue-care-plateste-cele-mai-mari-dobanzi-la-imprumuturile-pe-termen-lung.html

  5. Iar in Iulie 2019, cand Economia „duduia”, Romania a mai imprumutat 2 Miliarde Euro de pe piata externa!
    „Împrumutul de marți al României – mai scump decât cel din luna Martie. Și mai scump decât la oricine altcineva din UE.
    Guvernul României a vândut, marți, euroobligațiuni (eurobonduri) de 2 miliarde de euro, la randamente de 2,12 – 2,13% pentru emisiunea pe 12 ani (1,4 mld. euro), respectiv de 3,4% pentru emisiunea din martie pe 30 de ani, redeschisă, potrivit informațiilor de piață.

    Noile eurobonduri emise la scadența 2049 sunt ceva mai scumpe față de randamentul de piață ale celor vândute în 4 martie (randament 3,33%) și de peste două ori mai scumpe decât cele ale Poloniei la același termen (randament 1,39%), potrivit Markets Insider.

    Şi eurobondurile româneşti pe 12 ani sunt ceva mai scumpe, de pildă faţă de cele ale Ungariei, care au un randament de 2,49%.”
    https://cursdeguvernare.ro/imprumutul-de-marti-al-romaniei-mai-scump-decat-cel-din-luna-martie-si-mai-scump-decat-la-oricine-altcineva-din-ue.html

  6. 31 Martie 2019, tot cand Economia „duduia”: „Victor Ponta: Împrumutul de 3 Miliarde de Euro are cel mai mare cost din istoria României.
    Împrumutul de 3 miliarde de euro atras recent de Guvern „are cel mai mare cost din istoria României”, dobânda fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Pro România, V. Ponta.
    El a vorbit despre împrumutul „de 3 Miliarde de euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe l-a luat într-o singură zi”.
    „Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României (…), azi când vorbim o să plătim o dobândă de 2,2 miliarde pe parcursul creditului”, a spus Ponta, potrivit Agerpres.

    Totodată, liderul Pro România a afirmat că respectivul credit a fost luat pentru „cheltuieli curente”.

    „Dacă acest credit se lua pentru o investiţie (…), este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat (…). Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 miliarde sunt pentru Cheltuieli CURENTE, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli… se duc, nu rămâne nimic în urma lor. Rămâne doar o datorie de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii”, a punctat Ponta.

    El a afirmat că, DACA un asemenea credit ar fi fost făcut pentru un proiect anume, România s-ar fi putut împrumuta de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

    „Dacă am fi avut un proiect pentru care ceream banii, am fi putut să ne împrumutăm de la instituţiile financiare internaţionale, de la BEI, de la BERD, cu dobândă la jumătate, poate mai puţin de jumătate. Dar dacă n-ai proiecte, te duci, iei de la bănci, băncile îţi dau şi îţi iau o dobândă uriaşă. (…) Ne-am împrumutat 3 miliarde, dăm 5 miliarde înapoi şi nu facem nimic cu banii”, a spus Ponta.

    Azi, Ponta aflat in discutii de „principii” pentru o coalitie cu PSD si ALDE, tace chitic pe subiect, NU mai aminteste macar IMRUMUTURILE uriase facute approape zilnic de guvernele PSDragnea!!!