Bloomberg: România este într-o situaţie dificilă privind cheltuielile publice, în timp ce populiştii înfruntă agenţiile de rating
România este prinsă într-o situație dificilă în privinţa cheltuielilor bugetare, în timp ce populiștii fac presiuni pentru adoptarea de măsuri care atrag riscul unei retrogradări a ratingului suveran la categoria junk, care ar putea îndepărta investițiile, scrie agenția Bloomberg, preluată de Rador. Analiza vine pe fondul menținerea ratingului de țară de către agenția Standard & Poor’s.
Analiza Bloomberg:
Națiunea est-europeană s-a alăturat restului continentului în majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua povara economică provocată de Covid-19. Însă forțele de opoziție, care depăşesc ca număr de voturi susţinerea guvernului minoritar în Parlament, doresc, de asemenea, să forțeze creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii.
Deși Uniunea Europeană permite libertatea fiscală, este puțin probabil ca agențiile de rating să fie atât de înțelegătoare. Cele trei firme majore clasează România la cel mai scăzut nivel investițional, cu perspective negative. Vineri, S&P Global Ratings a menținut ratingul țării la BBB-, perspectivele rămânând negative.
„Există riscuri pentru balanţele fiscală şi externă ale României în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie nu pot stabiliza și consolida poziția bugetară a României după această recesiune provocată de Covid-19”, a anunțat S&P vineri.
Pentru premierul Ludovic Orban, care se confruntă cu alegeri în toamnă, este dificil de găsit un echilibru.
„Guvernul este într-o dilemă”, a spus Alexandra Bechtel, economistă la Commerzbank din Frankfurt. „Cum poate fi evitat un deficit bugetar care scapă de sub control, ca urmare a creșterii pensiilor, și riscurile asociate unei reduceri a ratingului, fără îndepărtarea potențialilor alegători?”
Problema distrage atenția de la planurile de diminuare a daunelor economice rezultate în urma restricțiilor instituite la nivel național în România. Aceste planuri includ accesarea a circa 30 de miliarde de euro (34 de miliarde de dolari) din ajutorul alocat de UE.
Anxietatea agențiilor de rating rezultă dintr-o promisiune a guvernului precedent social-democrat, care a făcut deja ca deficitul bugetar să fie cel mai mare din UE, de a majora pensiile cu 40% în septembrie. Eșecul de a majora pensiilear putea nărui speranțele lui Orban de a câștiga majoritatea parlamentară. A merge înainte cu majorarea ar putea aduce României sfârșitul ratingului care recomandă investiţiile.
Cu această amenințare planând la orizont, Ministerul Finanțelor și-a accelerat planurile de împrumut. Investitorii deja preconizează o retrogradare: costurile de finanțare ale României sunt mai mari decât cele ale țărilor cu același rating suveran sau cu unul mai prost.
„Ceea ce fac social-democrații în Parlament este terorism economic”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, săptămâna aceasta, pe Facebook.
O soluție propusă de Orban este creșterea pensiilor cu un procent mai acceptabil în circumstanțele actuale, având în vedere o majorare de 40% în timp. Întrebarea este în ce măsură ar ierta alegătorii – care solicită o mai bună infrastructură și servicii mai bune, într-unul dintre cele mai sărace state membre ale UE – o astfel de întârziere.
„Există o nevoie și o presiune socială pentru creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu. „Dar cum adaptezi această nevoie la realitate?”
Traducerea Rador: Cristina Zaharia
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii