G4Media.ro

Bloomberg: România se teme de Putin, dar și Putin ar trebui să…

Sursa Foto: Historia.ro

Bloomberg: România se teme de Putin, dar și Putin ar trebui să se teamă de România

Într-o material editorial pentru Bloomberg, Robert D. Kaplan face o radiografie a relației Rusia-România-Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina, în urma unei vizite recente la Târgoviște:

„Românii și moldovenii împart o graniță lungă cu Ucraina și pun la îndoială angajamentul Occidentului în cazul în care trupele rusești se îndreaptă spre ei.

În 1984, în timpul celei mai întunecate perioade a regimului stalinist al dictatorului român Nicolae Ceaușescu, am vizitat Târgoviște, la peste o oră la nord-vest de capitala București, pe câmpia Munteniei. Era un oraș infernal, cu străzi pline de noroi, câteva mașini dărăpănate, fără niciun loc decent pentru a mânca și cu gunoaie peste tot. Oamenii arătau și miroseau urât.

În urmă cu două săptămâni, am revizitat Târgoviște pentru prima dată în aproape patru decenii. Acum este un oraș strălucitor și plin de viață, cu drumuri noi cu limitatoare de viteză, flori și garduri vii tunse, supermarketuri și restaurante noi și mașini de ultimă generație peste tot. Oamenii arătau și se îmbrăcau ca oriunde în Occident

Târgoviște este un miracol al apartenenței României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și la Uniunea Europeană; prima a oferit un sigiliu de aprobare pentru investiția inițială în 2004, iar cea de-a doua a oferit ajutor și standarde pentru dezvoltare de ani de zile.

Ținuturile nu doar ale României, ci și ale altor state din Europa Centrală și de Est care au aderat la NATO și UE în primul deceniu al secolului XXI arată asemănător. O revoluție a occidentalizării a avut loc dincolo de capitalele fostei Europe comuniste. Ideea promovată de mulți din comunitatea politică de la Washington că extinderea NATO și a UE a fost o greșeală – și că a condus inexorabil la războiul din Ucraina – este subminată de realitatea de pe teren, în care stabilitatea politică și economică a Occidentului se extinde acum până la granița cu Rusia.

Dacă Târgoviște și alte orașe din nordul Poloniei nu s-ar fi dezvoltat în ultimele trei decenii, SUA și aliații săi democratici s-ar fi confruntat cu o divizare economică și culturală a Europei, analogă celei din timpul Războiului Rece, cu o Rusie colosală, sub orice regim, semănând răul.

Nu toate țările au înregistrat câștiguri egale în două decenii. Dar populismul autocratic al premierului Ungariei, Viktor Orban, și dezordinea politică din Bulgaria nu sunt decât o mică mostră a ceea ce s-ar fi putut întâmpla pe o mare parte a continentului european fără NATO și extinderea UE.

Cu toate acestea, România, cu cea mai mare populație și cel mai mare teritoriu din sud-estul Europei, este o națiune îngrijorată. Ea a fost prinsă în capcană din punct de vedere istoric de proximitatea sa față de Rusia, a cărei armată a invadat acum țara vecină. România și Republica Moldova, vorbitoare de limbă română, au o graniță mai lungă cu Ucraina decât Polonia.

Așa-numita Românie Mare, inclusiv Moldova, a fost ocupată parțial de Rusia de 10 ori din 1711 până în prezent. La un seminar al experților români în informații și apărare la București, mai mulți au menționat că am fost în vizită la aniversarea anexării sovietice a Basarabiei – numele istoric al regiunii Moldovei – la 28 iunie 1940.

Situată în punctul în care s-au ciocnit mai multe imperii – rusesc, otoman, habsburgic, nazist-german și așa mai departe -, subjugarea Basarabiei de către Stalin nu a fost neobișnuită având în vedere istoria. Prognoza pentru Ucraina printre cei prezenți la conferința de la București a fost, după cum vă puteți imagina, sumbră.

Experții români cred că președintele rus Vladimir Putin va continua să avanseze cu greu în estul Ucrainei și, în cele din urmă, va anexa regiunea Donbas la Rusia propriu-zisă, declarând că orice activitate militară ucraineană ulterioară în această zonă va constitui un atac asupra Rusiei însăși. Ei se așteaptă ca Putin să construiască încet un pod terestru spre Crimeea și mai departe, ajungând în cele din urmă în Moldova și în regiunea autonomă Transnistria.

Deși Putin, cu trupele sale care avansează încet în Donbas, nu are momentan capacitatea de a invada Moldova, el nu trebuie să o facă. Moldova, o fostă republică sovietică, este un stat slab instituționalizat de numai 2,6 milioane de locuitori, cu o rată a inflației de 29% în luna mai, care este perene pentru destabilizare.

Cât despre aliații europeni care vin în ajutor, românii nu au deloc încredere în Franța și Germania. Președintele francez Emmanuel Macron, se crede, va sacrifica orice principiu de dragul de a face din Franța un intermediar între Rusia și Ucraina.

Cât despre germani, aceștia au construit deja două gazoducte Nord Stream pentru gazul rusesc. „Și ceea ce se construiește, în cele din urmă se folosește”, mi-a spus un analist local. A fost un refren pe care l-am auzit și la alții: Când va veni iarna, iar Germania și alte părți ale Europei vor suferi de lipsă de încălzire, atunci se va eroda hotărârea europeană împotriva Rusiei.

În ciuda dezvoltării economice din ultimele trei decenii, Occidentul trebuie să se dovedească încă aici. La sfârșitul anilor 1940 și 1950, românii au așteptat în zadar un efort de eliberare din partea democrațiilor occidentale pentru a răsturna regimul comunist nemilos al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Îmi amintesc ce mi-a spus regretatul Silviu Brucan, marele bătrân al comunismului românesc, în 1998, când l-am întrebat de ce a devenit stalinist în tinerețe: „De ce?”, a întrebat retoric. „Pentru că Occidentul nu a pierdut Europa de Est la Ialta, în 1945, ci a pierdut-o în 1938, la München. Nu erați nicăieri. Așa că, după München, singura alegere pentru români era între Hitler și Stalin”.

Extinderea NATO și a UE în 2004 și 2007 a avut loc în timp ce Rusia lui Putin era încă relativ slabă. Astfel, în ochii românilor, abia acum vine adevăratul test pentru Occident. Oamenii sunt îngroziți de faptul că tăria de caracter a Europei va slăbi. Doar președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson (pe cale să părăsească funcția) sunt de încredere la București.

Am venit la Târgoviște pentru a vizita locul în care Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost judecați și executați în ziua de Crăciun din 1989 – un eveniment care are legătură directă cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Din cauza unui truc al unghiului de filmare, impresia din clipurile video granulate ale evenimentului este aceea a unei săli de dimensiuni considerabile. Dar procesul demonstrativ grăbit al ceaușeștilor s-a desfășurat într-o cameră minusculă din vechea școală Calvary, aflată în apropierea căii ferate.

După ce au băut din plin din paharul puterii, după ce s-au întâlnit cu președinți și prim-miniștri, după ce au călătorit într-o trăsură cu regina Elisabeta și au fost obiecte de adulație la mitinguri puternic puse în scenă, cei doi s-au trezit înghesuiți într-un colț al încăperii înghesuite în fața unei mese de placaj și așezați pe două scaune în stil grădiniță, cu juriul la câțiva metri distanță. Cu doar două zile mai devreme, ei dețineau în esență un palat literalmente comparabil ca mărime cu Pentagonul.

Din sala de judecată au fost conduși pe un hol scurt într-o curte, unde au fost sumar legați la ochi și împușcați. Tot ce s-a întâmplat bun în România își are originea în acel moment. În toate vizitele pe care le-am făcut în România de-a lungul deceniilor, nu am detectat niciodată vreo remușcare pentru modul în care cei doi soți au ajuns la sfârșitul lor.

Politica externă a lui Ceaușescu a fost superficial independentă față de Uniunea Sovietică, dar românii, spre deosebire de mulți din Occident, nu s-au lăsat niciodată păcăliți. Oamenii știau că, dacă Uniunea Sovietică nu ar fi fost atât de apropiată geografic, România ar fi fost scutită de coșmarul comunist de aproape o jumătate de secol.

Cu toate vicisitudinile guvernelor democratice slabe și corupte de după 1989, viața aici este mai bună și mai sigură decât oricând în istoria lor. Acesta este un stat de drept dedicat drepturilor individului, nu unei voințe și unui destin colectiv mitic, precum România lui Ceaușescu și Rusia lui Putin.

Regimul autoritarist al lui Putin nu este la scara celui al lui Ceaușescu, care a prezentat lagăre de muncă ale sclavilor autentici, raționalizarea alimentelor și distrugerea unei vaste zone istorice a capitalei – dinamitată până la uitare pentru a face loc unui Oraș al Morților stalinist care adăpostește birouri guvernamentale sumbre.

Dar, la fel ca Ceaușescu, Putin, prin invadarea Ucrainei, a pornit într-o călătorie extremă și riscantă al cărei final nu poate fi intuit. Există încă o lecție pentru Putin în căderea lui Ceaușescu.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. O treime din bucuresteni nu au apa calda. Daca as fi Putin, m-as teme de putoarea asta.

    • Fiecare cu tactica lui, dar aici e vina Bucurestiului care a votat iepurasi de 6k de euro bucata, beculete si poleiala pe maghernita neamului!

    • da dar are în schimb bărbați cu fustițe dansând pe străzi… se compensează nu?

  2. Este extrem de greu să contrazici o minte așa profundă, care evaluează. prosperitatea unui oraș după .limitatoarele _de viteză și gardurile tunse… apropo, Combinatul de Oțeluri Speciale tot în insolvență e? N-am avut răbdare să citesc _inepția până la capăt, poate îmi explică și mie o inimă milostivă de creștin de ce s-ar teme Rusia de noi ( evident, în viziunea acestui gigantic ziarist).

    • Târgoviște e PSD 80%.
      Probabil ca Putin nu ataca România pentru ca ii e frica de Ghenosu, ii da cu sticla în cap precum lui codruț Oprea (de care nimeni nu își mai aduce aminte)

    • @anonim – ai zis Ghenosu intenționat, să nu _ne afle rușii arma secretă? 🤔 Că e Danezu. Așa, să-l ia acum, să-i întrerupă .studiile aprofundate la Universitatea Jilava…

    • Hai sa iti explic eu. Unora li se parea ca o tara bogata e una „a la Ceausescu”. O tara dementa, care redistribuia resursele dupa cum i se scula maretului carmaci: „aici vreu un palat, aici vreau o otelarie gigantica, aici vreau o centrala uriasa in varf de munte, de nu ai cu ce duce materia prima la ea”. In timp ce marea majoritate a oamenilor faceau foamea, frigul si traiau in conditii mizerabile

      Doar ca va inselati. O tara e bogata daca oamenii o duc bine, daca au case,daca au haine bune, daca au masini, daca orasul e curat, daca au restaurante, scoli sau magazine curate (si pline de produse) in zona. Din punctul aste de vedere, Rusia ar trebui sa se teama de orasul Targoviste, exact cum zice ziaristul. Pentru ca e un exemplu despre ce se poate obtine intr-o tara membra UE si NATO chiar intr-un oras relativ mic, spre comparatie cu o tara tinuta in zona de influenta ruseasca.

      P.S. Ca sa inchidem odata discutia cu combinatul vietii, ala adus in starea actuala exact de catre grupului RUS Mechel. In 2006 acolo lucrau 2000 de oameni.

      Deschide ejobs si cauta locurile de munca disponibile in Targoviste. Am cautat eu pentru tine: 2470 de locuri de munca in Targoviste. Azi. In Targoviste. Si nu vorbim doar de agenti de vanzari si paznici. Pe prima pagina a cautarilor am gasit Inginer masini hidraulice si Inginer retele electrice la DONALAM sau Inginer Automatizari la Artic.

    • Daca vrei să știi, COS Târgoviște tocmai s-a redeschis! Și asta doar datorită lui Claudiu Năsui, care s-a apucat sa caute investitori, nu sa o naționalizeze și să șteargă datoriile acționariatului rus, după cum au vrut PSD-Pnl-Haur!!!!

    • de acord cu silicon, dar ce sa le explici postacilor uselisti ca ei stiu una si buna … daca se poate fura, se fura!

    • Eu întreb dacă avea ceașcă 150 de MILIARDE de EURO DATORIE PUBLICĂ , ce nivel de trai aveam? Aaaaaa, nu aveau voie să-l înjure, acum lătrăm la lună , înfrigurați, rupți de foame, cu dor de hamburgeri și cola nesatisfăcut? Cu 11 miliarde de dolari (rambursați integral(și cu 6 miliarde rezervă) ) a industrializat și el ce a putut, acum ce fabrici, uzine , combinate, agricultură (peste 50% din terenurile agricole nu ne mai aparțin), servicii, forță economică, tehnologie , AI avem? Trăim pe datorie și ni se pare că o ducem bine?

    • @Întreb Și EU (sau CEDO) sau ONU,
      Cel mai sanatos in viata e sa pastrezi un echilibru. In orice. Lucru care se pare ca tie-ti lipseste cu desavarsire.

  3. În mare parte are dreptate, cu două observații:
    1/ românii nu au încredere în Biden, ci în SUA. Dacă i-ai pune să aleagă între Biden și JR din Dallas, l-ar prefera pe JR.
    2/ Ceaușeștii trebuiau executați. Dar nu în urma unui proces sumar, nu în ziua de Crăciun și nu singuri.

  4. Un articol dezlânat.
    Ma rog… a înțeles cineva de ce ar trebui sa-i fie frica de Romania?
    Ca arătam si mirosim urat?

  5. „La fel cu Ceausescu,prin invadarea Ucrainei,Putin a pornit…”- ce tari a invadat Ceausescu ?

    • se referea la faptul ca la fel ca si Ceausescu, Putin a „pornit într-o călătorie extremă și riscantă”

  6. Daca asa arata si se scrie geopolitica actuala, atunci sa nu ne mai miram de lumea in care traim.
    Cu Targoviste-nainte!

  7. Rusii au intrat de minim 10 ori cu armata in tarile romane din 1711 si pana azi. Si de fiecare data a fost nasol, s-a lasat cu furturi, distrugeri, violuri si rapturi teritoriale.

    Chiar asa. „De ce sa ne atace rusii ??? Santem popoare fratesti….”

  8. Un articol caraghios, ca sa nu zic mai mult. Mai avea putin si spunea ca lui Putin ii e frica de romani pentru ca l-au inventat pe Bula.

    • mesajul subtil pe care incearca sa-l transmita articolul ti-a scapat, ca mare parte din logica pe care trebuie s-o aplici in viata de zi cu zi

    • Aline, ești mai p.r.o.s.t. ca oaia cand se caca- n lapte . Nu mai încerca să explici, esti penibil!

    • n-am ce sa-ti explic eu tie berbecule, se pare ca le-ai aflat pe toate!
      pot sa-ti spun doar atat: penibila a fost m.a-t.a cand l-a urechiat pe taica-tau si ia zis „ma, da ti-am zis sa nu-ti dai drumu-n mine?!”

  9. Regretatul Brucan?!?!?!???????

  10. Românii de azi nu sunt cei care au dat jos comunismul. Românii de azi se înghesuie să devină cadre militare cu pensii speciale, s-au ticăloșit complet.

  11. Bun articolul in general dar daca Occidentalii ne-au primit in NATO/UE ca sa arunce cu noi ca si cu o piatra n capu Ursului de la Rasarit nu si-au facut bine calculu. Noi nu suntem slugile nimanui nici ale lui Putin nic ale Ursuleisi nici bila de popice a nimanui. Iar faza aia cum ca putzea prin 84 p’aici asta nu inseamna ca la ei prin 84 curgeau rauri cu miere pe bulevarde. Succesul lor s-a datorat Planului Marshal al Americanilor fara el erau si nemtii si mai toate statele europene sub Targoviste din eghty four 😉

    • Boris e prenumele si e mai englez decat esti tu roman … daca UK se afla la sapa de lemn e din cauza faptului ca persuasiunea rusiei a functionat la maxim in regat (vezi Brexit) iar planul lui Putin pe principiul divide et impera pare sa functioneze infailibil de vreme ce avem oameni de genul tau

  12. Bucureștenii nu au apă caldă din cauza alegerii lui Oprescu și a Gabrielei Firea, iar la nivel național a PSD. Când ar fi trebuit înlocuite țevile după 50 de ani, Oprescu și Firea dar și PSD care au avut în 27 de ani din cei 32 majoritate în parlament nu s-au gândit decât la avantaje materiale, salarii pt bugetari și pensii speciale pe care le susțin și în prezent.
    Iliescu este și acum președinte de onoare al PSD.

  13. F u t w – v a in g w ra sa va f w t

  14. Suntem popoare frățești din cauza violurilor care au însoțit toate invaziile ruse.

  15. Povesti dezlânate… pentru naivii cu ochelari de cal! Unde o fi fost individul în Târgoviște în ’84? Eu am făcut armată acolo înainte de ’84 și era un oraș decent, în plină dezvoltare, și erau destule restaurante rezonabile….e drept ca soldați nu ne cheltuiam banii pe acolo!!! În rest totul este cusut cu ață albă, îmi aduce aminte de teama lupilor de a ataca o stână apărată de Gigel, cățelul cu buze foarte reci…!!!!

  16. Ce nu stie nenea autorul e ca rusii prin Mechel au ras un combinat siderurgic in Târgoviște de erau sa bage orasul in groapa
    Dar în o groapa cu flori de si gard viu tuns.

  17. De ce s-ar teme Putin de România că după cum se vede se distruge singură.
    În România nu a existat maidanul și nici conducătorul providențial care să respecte și să aplice Constituția.
    România a fost deja învinsă de Putin și nu se mai reface nici în 50 de ani.
    Cel puțin 20% din români au părăsit definitiv țara care este cotropită de impostorii și trădătorii care sunt la putere.

  18. Condiția de a merge ÎNAINTE este de a realiza pe deplin de unde pleci. Nu era doar Tîrgoviște într-o situație jalnică , cam toți eram din Tîrgoviște.. bine , mai mult sau mai puțin. Adevărul e că dacă atunci oamenii stăteau la rând să-și cumpere o pâine acum pot comanda mâncarea la ușă. Brucan a fost in fapt SAUL BRUCNER și nu avea multe în comun cu poporul român. Regretați sunt toți cei care pleacă , mai mult sau mai putin/

  19. În București nu este apă caldă de aproape o lună. Oamenii put. Atât.
    Nicușor dă vina pe greaua moștenire, exact cum dădea vina Iliescu pe greaua moștenire în 90. Atât.

    • Minciuni, nu e apa calda fiindca se fac lucrari si am ramas si eu o perioada fara apa calda, dar nu a fost o luna de zile. Se inchid tronsoane pe o saptamana, de regula…

      Altfel, am avut deja apa calda/caldura mult mai multa iarna trecuta deja decat in era Firea… asa e cand ai un primar care incearca si altul care-ti da mizerii de concerte, statui de zeci de milioane si alte furtisaguri.

    • @Silviu
      Minți! Probabil că nici nu stai în București. Altfel ai știi că de exemplu în sectorul 4 nu mai este apă caldă din 30 iunie.
      Nicușor minte că el înlocuiește, dar oricine intră pe pagina termoenergetica poate să vadă că e vorba de „remediere avarie”. Deci cârpeală.
      Iar lucrările vor ține până minim pe 20, asta înseamnă că până la sfărșitul lunii nu sunt gata.
      Oricum sunt deja 3 săptămâni până pe 20, deci faza cu 1 săptămână băgată de tine e o minciună.
      Deci minți!

  20. Românii au alte „metode” de-a scapa de rusi. De ex: îi îmbata cu vodca. N-ar fi prima data. In 1958 tot cu vodca i-am „fugarit” pe rusi. :))

  21. Va rog eu, g4media, recititi articolul, corectati l, nu se poate citi! E varza! O sa incerc sa l caut pe bloomberg.

  22. Eu întreb dacă avea ceașcă 150 de MILIARDE de EURO DATORIE PUBLICĂ , ce nivel de trai aveam? Aaaaaa, nu aveau voie să-l înjure, acum lătrăm la lună , înfrigurați, rupți de foame, cu dor de hamburgeri și cola nesatisfăcut? Cu 11 miliarde de dolari (rambursați integral(și cu 6 miliarde rezervă) ) a industrializat și el ce a putut, acum ce fabrici, uzine , combinate, agricultură (peste 50% din terenurile agricole nu ne mai aparțin), servicii, forță economică, tehnologie , AI avem? Trăim pe datorie și ni se pare că o ducem bine? Dacă UE dă ocrainei 750 de MILIARDE de EURO pentru reconstrucție noi ca țară trebuie să plătim nu mai puțin de 37 de MILIARDE de EURO? Serios? Acceptăm asta? Ne întreabă cineva?

    • Trăim pe datorie, ca cei 98.000 soldați și ofițeri din armata sa nu plătească impozite, CAS și sa primească pensii speciale. De fapt, nu plătesc nicio taxa, doar primesc bani. Și oricât ar minți, in nicio țara nu exista asemeanea Nedreptăți și privilegii ale armatei. Care, a propos, a tras in oameni in ‘89. Acum suntem in primejdie sa pierdem banii din PNRR tocmai pentru ca nu vor sa se reformeze! Încearcă pe toate căile sa ascundă acest risc.