G4Media.ro

Bloomberg: România, țara condusă de barbați, deși pe hârtie a redus decalajul…

Bloomberg: România, țara condusă de barbați, deși pe hârtie a redus decalajul între sexe

Victoriile în privința egalității între sexe pot fi efemere. Să luăm exemplul României. Țara a surclasat în ultimii ani Luxembourgul, putându-se mândri cu cel mai mic decalaj salarial între sexe, a adoptat legi care fac obligatorie diversitatea, iar în 2018 a numit pentru prima oară o femeie în calitatea de premier.

Însă la alegerile din decembrie dominația bărbaților asupra parlamentului s-a consolidat. Noul cabinet are un singur ministru femeie, iar în conducerea băncii centrale nu există nici una, scrie Bloomberg, citată de Rador.

România se află prin urmare în contrast cu o mare parte a lumii. Președintele Joe Biden a prezentat un cabinet cu cea mai mare reprezentare feminină din istoria țării. Mai aproape de granițele ei, guvernul Serbiei e împărțit aproape la egalitate între bărbați și femei.

Pentru Anca Dragu, fostă directoare la E.ON, de unde a plecat pentru a deveni prima președintă a Senatului român, politica rămâne o lume frustrant de masculină.

„Atitudinea multor bărbați care ne iau în râs și nu ne respectă, chiar și la ședințele parlamentare, este un factor de descurajare pentru prezența femeilor”, a declarat ea într-un interviu acordat înainte de a-și prelua noua funcție, în februarie.

Dragu a afirmat că nu a putut dormi două săptămâni de grijă după ce a decis să-și schimbe cariera, iar acum intenționează să lupte pentru ca femeile să fie tratate mai bine în politică.

Experiența României e o lecție pentru alte țări, aceea de a nu se culca pe o ureche. Progresul în privința egalității salariale s-a datorat în mare parte unor programe guvernamentale având alte obiective, menite a mări salariul minim și fără a viza anume reducerea decalajului salarial.

Pe de altă parte, legile urmărind echilibrul sexelor au fost aplicate doar anemic și partidele sunt preponderent dezinteresate de chestiunea reprezentării femeilor.

Dar și o răsturnare rapidă de situație e posibilă. Anul trecut Lituania era unicul stat UE cu un guvern exclusiv masculin, pentru ca după alegeri să numească un cabinet aproape perfect echilibrat.

Însă premierul român Florin Cîțu apără statu-quo-ul, invocând numărul mare de femei numite în funcții de adjuncți de miniștri și în alte posturi de nivel secundar.

Liliana Popescu, profesoară la Universitatea Română de Studii Politice [în fapt, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – n.trad.], respinge astfel de explicații, afirmând că femei capabile din partidele coaliției de guvernare au fost pur și simplu excluse.

Ea a sesizat și că progrese realizate anterior în „chestiunea arzătoare” a femeilor în politică au fost anulate. Atitudinea prevalentă e aceea că „femeile ar trebui să se întoarcă la făcut copii, nu să aspire la cariere de succes”.

Sursa: Bloomberg/ Articol de Andra Timu și Irina Vilcu / Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Fraieri care credeau ca USR PLUS e un partid mai deschis la minte nu au nici o femeie ministru…sau faptul ca sunt iubitori de homosexuali justifica numirea doar a barbatilor….

  2. Trebuie să avem norma la numărul de femei, gay, etc?
    Sa ne lase cu analize fără sens.

  3. Idiot Articol !. Blomberg : ,,….. iar in 2018 a numit pentru prima oara o femeie in calitate de premier”.
    Dancila a ajuns premier pentru ca a existat incercarea esuata a lui Dragnea de a-l pacalii pe Iohannis. Scopul adevarat era ca Dancila sa fie refuzata de Iohannis pentru a putea fi propusa de Dragnea apoi o varianta mult mai rea si mai periculoasa pentru Romania: Nicolicea. Premierul Nicolicea, ca barbat, putea sa-l inlocuiasca mult mai usor (decat femeia Dancila) pe generalul Ciuca din fruntea Operativa a Armatei, deschizand calea incorporarii Romaniei in Federatia Rusa.
    Deci: ,,unde dai si unde crapa !”. Romania in ianuarie 2018a fost ,,salvata” de fapt de ……o femeie ! (rusoaica). Ca daca era un barbat rus (in locul lui Dancila) se vorbea probabil deja ruseste in Romania in dialectul lui Igor Dodon.

  4. Până acum majoritatea femeilor au dovedit în politică doar slabiciune și incompetența. Deci este cumva obligatoriu cu privire la numirea de femei în funcții cheie sau cum? Și până la urmă cine kkt e bloomberg ăsta? A produs ceva pt economia româniei sau nu știu eu? Din ce bani e plătit bloomberg ăsta, copilul cui e? Sau ce produce concret? Câți bani a adus la bugetul țării?

  5. A numi „bărbați” un grup de oameni alcătuit cu predominanță din leneși nenorociți speriați de învățătură și de muncă cinstită pentru banii lor, niște retarzi cocoțați pe putere care ar amaneta și ultima părticică din țara asta și ar îndatora milioane de oameni pe zeci de ani, lăsându-ne proștii europei pentru profitul lor, al tovarășilor babuini mafioți și prostituatelor buzate plantate în poziții de secretare, e cam nerealist.

  6. regula ar fi cel puțin 50% bărbați și cel mult 50% femei. cam așa e egală societatea de azi în cultura PC

  7. Fleosc!
    Pai daca e sa judecam asa in vremea Dancilei eram foarte bine.
    Societatea romaneasca e, intr-adevar, un pic mai inapoiata si asta frineaza promovarea femeilor, dar judecata cu 50/50 e complet falsa. Chiar daunatoare.
    Si nici macar nu sintem atit de inapoiati precum sugereaza unii: femeile conduc Avocatul Poporului, Senatul, ICCJ, Procuratura, sint judecatori CCR, au condus si DNA-ul, DIICOT-ul, CSM-ul.

  8. Era de așteptat ca doua cucoane, probabil frustrate, să fie de partea politicii tembele care cere egalitate numerică în locul egalității de tratament.
    Să-și aducă aminte dumnealor cine a fost primul (prima!) conducător al Bancpost, cine a fost șef la Petrom („un barbat”, lua-i-ar dracu’, Mariana Gheorghe), cine a fost ministru de interne (din partea PSD) și câte alte șefe sunt azi.
    Când eram în liceu se fredona un cântecel cu tentă feministă, anunțând bărbații că „în anul 2000 veți face chiar și copii”. Din păcate știința n-a reușit asta (încă).

  9. Sancționarea trebuie să se facă, atunci când este cazul, într-un cadru reglementat.

  10. Dancila, Firea, Olguta Vasilescu, Elena Udrea.

    Cam asta au adus politicile alea de spoiala care aduc cu celebrele cote de gen, aplicate stupid chiar si in administratia EU.

    Hai sa promovam meritocratia indiferent de sex.
    Sa fie mai multe femei in politica si in functii de conducere. Dar bazate pe profesionalism si competenta nu ca examplele de mai sus.