G4Media.ro

Bloomberg: Țările europene cu rezultate bune contra virusului fac eforturi, după ce…

sursa foto: Pexels/ Gustavo Fring

Bloomberg: Țările europene cu rezultate bune contra virusului fac eforturi, după ce au declarat victorie prea repede. Cum este prezentată situația din România

Când mai mult de 2.000 de oameni s-au adunat pe Podul medieval Carol din Praga, la o „petrecere de adio” pentru Covid-19, în iunie, doreau să sărbătorească unul dintre cele mai eficiente eforturi ale Europei de a opri răspândirea virusului. Guvernul ceh, care a acționat mai rapid și mai strict decât aproape oricare altul din Uniunea Europeană, a ridicat regulile privind distanțarea socială și purtarea obligatorie a măștilor. Două luni mai târziu, încearcă să oprească o explozie de noi cazuri, care a eclipsat cifrele văzute la începutul acestui an, când virusul s-a răspândit în toată Europa.

Într-o nefericită tendință crescătoare, statele din estul UE care au acționat mai decisiv decât altele, precum Franța și Spania, se luptă cu o recrudescență care a prins rădăcini atunci când restricțiile au fost eliminate. Guvernele, care nu doresc să închidă școlile și afacerile, după ce carantina a lovit economiile lor, se confruntă cu presiuni pe plan intern, în timp ce vecinii lor impun noi restricții de călătorie.

„În iunie, am simțit cu toții că virusul a dispărut”, a declarat duminică premierul ceh Andrej Babis. „Din păcate, ne-am înșelat”.

Cazurile fiind din nou în creștere în întreaga lume, în estul UE autoritățile din Slovenia și Croația, până în România, au adoptat o abordare laxă în ceea ce privește impunerea de amenzi pentru nepurtarea măștii. În aceasta din urmă (România), care a raportat miercuri un nou record zilnic de 1.713 cazuri de coronavirus și 49 de noi decese, elevii au protestat față de redeschiderea școlilor și au cerut demisia ministrului educației, în timp ce câteva mii de oameni au protestat față de purtarea măștii la Zagreb, la începutul acestei luni.

În Ungaria, noile cazuri de infectare s-au dublat în fiecare săptămână în septembrie, eclipsând cifrele înregistrate la începutul pandemiei. Opt persoane au murit miercuri, acesta fiind cel mai mare număr de decese pe zi, din 29 mai. „În comparație cu restul Europei, pandemia face ravagii în Ungaria”, a declarat marți Ferenc Jakab, șeful grupului de cercetare în domeniul virusologiei de la Universitatea din Pecs. „Acesta este adevărul întunecat”. Totuși, premierul Viktor Orban se opune unor măsuri de oprire a economiei, după ce țara a suferit una dintre cele mai grave recesiuni din regiune. El pariază că spitalele vor face față unei creșteri care ar putea atinge nivelul maxim în decembrie sau ianuarie, introducând în același timp reglementări mai stricte pentru a determina oamenii să poarte măști.

Omologul său român, Ludovic Orban, a anunțat că le revine cetățenilor sarcina de a rămâne în siguranță. „Nu cred că ar trebui impuse noi restricții”, a spus liderul român. „Dimpotrivă, avem nevoie de un dialog permanent pentru a ajuta oamenii să înțeleagă că ei sunt cei care trebuie să se protejeze.”

De asemenea, Babis respinge închiderea economiei din nou, chiar și după ce fosta parteneră de federație a Cehiei, Slovacia, a inclus țara pe lista roșie pentru călători. Premierul ceh a ignorat recomandările epidemiologilor de la guvern, luna trecută, pentru purtarea obligatorie a măștii în public. De asemenea, el a atacat Organizația Mondială a Sănătății, după ce aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la înrăutățirea situației și i-a criticat guvernul pentru că a luat în considerare reducerea urmăririi cazurilor. Împreună cu alți lideri care în urmă cu doar câteva săptămâni au declarat virusul învins, el le-a cerut acum imperativ oamenilor să poarte măști și să fie mai vigilenți. „Vreau să vă rog pe toți să-i convingeți pe cei care nu le poartă, să înceapă să le poarte”, a spus el duminică. „Suntem în aceeași barcă. Trebuie să trecem împreună prin asta”.

Sursa: Bloomberg / Autori: Peter Laca, Milda Seputyte; au colaborat: Zoltan Simon, Jasmina Kuzmanovic, Jan Bratanic, Marek Strzelecki, Slav Okov, Andra Timu, Ott Ummelas, Aaron Eglitis, Sebastian Boyd, Irina Vilcu, Andras Gergely

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Principala cauza a degenerarii epidemiei la noi a fost redeschiderea economiei cu 100-200 de infectii zilnice si nu pe regiuni.

    Apoi lipsa carantinei pentru judetele centru Prahova, Brasov, Arges…. Teoria cu indisciplina e a guvernului, ca sa se excluda pe sine. Mai mult, indisciplina chiar n-a fost luata in calcul de guvern????

  2. Dar despre tarile care nu au impus masuri draconice? Suedia? Bielorusia? (ma rog, aia au alte probleme acum care sunt total împotriva distantarii sociale…)