G4Media.ro

Bloomberg: Toți indicatorii arată că Europa de Est derapează spre o recesiune…

Sursa: Unsplash.com

Bloomberg: Toți indicatorii arată că Europa de Est derapează spre o recesiune în semestrul doi / România a oferit cea mai mare surpriză pozitivă, evitând printr-o creștere de 2,1% contracția trimestrială prognozată

Economia Poloniei s-a contractat peste așteptări în trimestrul doi, deși România și Ungaria s-au menținut pe poziție sub o avalanșă de probleme economice, transmite Bloomberg, citată de Rador.

PIB-ul polonez a scăzut cu 2,3% în trimestrul aprilie-iunie, ceea ce mărește probabilitatea unei recesiuni tehnice, conform analiștilor de la mBank SA. Și chiar dacă creșterea anuală a încetinit în toate cele trei economii care au publicat date miercuri, România a oferit cea mai mare surpriză pozitivă, evitând printr-o creștere de 2,1% contracția trimestrială prognozată.

Totuși, toți indicatorii arată că Europa de Est derapează spre o recesiune în semestrul doi, din cauza războiului Rusiei și a creșterii prețurilor.

Vântul potrivnic e tot mai puternic. Cea mai ridicată inflație din ultimele decenii forțează băncile centrale să micșoreze cererea prin creșterea costului creditării. Criza energetică provocată de impredictibilitatea livrărilor din Rusia a dus la explozia prețurilor la utilități. Iar o secetă gravă va lovi probabil agricultura pe tot cuprinsul regiunii.

Ungaria, unicul stat membru de la care se aștepta o creștere trimestrială, a evoluat și ea peste așteptări, cu o creștere de 1,1%, ajutată și de o serie de scutiri fiscale și plafonări ale prețurilor combustibililor, adoptate de premierul Viktor Orban înainte de victoria sa categorică la alegerile din aprilie.

Zlotul polonez și forintul ungar s-au depreciat cu 0,6%, respectiv 0,8% în raport cu euro după ce noile cifre privind PIB-ul au confirmat încetinirea creșterii. Leul românesc, gestionat de banca centrală, s-a depreciat ușor, cu 0,1%, la 4,887 în raport cu euro.
Cehia, care și-a raportat datele privind PIB-ul la finalul lui iulie, a evitat și ea în mod neașteptat o contracție trimestrială. Creșterea anuală a fost de 3,6% și cea trimestrială de 0,2%.

Însă problemele tot mai mari încep să producă efecte palpabile. Prețurile europene la electricitate au stabilit luni un nou record, în vreme ce ratele dobânzii care au crescut de la aproape zero la cel mai înalt nivel de după criza economică globală sufocă cererea pentru orice, de la case până la vacanțe.

„Perspectiva nu prea e roz”, a declarat analista Katarzyna Rzentarzewska de la Erste, prezicând o contracție economică în semestrul doi și diminuarea încrederii consumatorilor până la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei. „Incertitudinea rămâne ridicată în industrie și comerțul extern, din cauza blocajelor persistente ale aprovizionării, exploziei prețurilor la mărfuri și temerilor referitoare la aprovizionarea cu energie.”

Sursa: Bloomberg / Articol de Andra Timu și Irina Vilcu / Rador / Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Suntem tigrii Europei! Până nu mai suntem! 😂😂

  2. Merge bine treaba la INS se pare. La noi nu e criza, totul e ok. Tarile din jur poate sa ieie foc, in Romania totul e roz. Daca s-ar face un audit la INS si s-ar verifica datele transmise catre UE, baietii aia ar trebuie sa umple Jilava la falsurile pe care le transmit. Tigrii de hartie ai Europei scrie pe noi.

  3. vrajeli ieftine, d-aia ne imprumutam sa platim armata aia de bugetari de lux,

    • Nu m-ar deranja sa ii platim de lux, dar daca am avea si rezultate de lux, daca am fi mai digitalizati ca Estonia, daca am avea vot electronic, daca am avea totul digitalizat…
      Sunt si multi si incompetenti, dupa aia plang pe aici ca sa nu venim la politie sa cerem protectie, sa nu ne ducem la spital ca medicul ia 1200 pe zi de garda si cand trebuie sa opereze alearga dupa asistente. Avem si o mentalitate de bugetari puturosi pe viata/spagari, nascuti obositi!

  4. Minciuni, și guvernul crede că mărind pe datorie salariul bugetarilor va produce creștere economică si in privat. Va avea o surpriză foarte neplăcută! 😏

    • Ete na! Cine a Bloomberg ăsta? Să zică Ghinea Ghenosu’! Să dăm toți bugetarii afară! Fără învățământ, fără sănătate, fără apărare! Putin vino la noi că te cer USR-iștii să le fii tătuc!

  5. Reclama care tine pt. prostime.
    Cand ai 15% inflatie, o crestere de 5% e nimic.
    Inseamna ca s-a produs mai putin doar pretrile au crescut, in termeni reali suntem de mult pe minus. Statul arunca ajutoare peste tot, care se duc in consum si inflatie de aceea avem crestere.