G4Media.ro

Bloomberg: Documente interne rusești arată efectele devastatoare ale sancțiunilor asupra Moscovei /…

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP – Banca Centrală a Rusiei

Bloomberg: Documente interne rusești arată efectele devastatoare ale sancțiunilor asupra Moscovei / Economia rusă ar putea reveni abia la sfârșitul deceniului la nivelul de dinaintea invaziei în Ucraina

Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, afectând sectoare pe care țara s-a bazat ani de zile pentru a-și alimenta economia, potrivit unui raport intern pregătit pentru guvern, consultat de Bloomberg.

Documentul, rezultatul a luni de muncă a oficialilor și experților care încearcă să evalueze adevăratul impact al izolării economice a Rusiei din cauza invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina, prezintă o imagine mult mai sumbră decât o fac de obicei oficialii în declarațiile lor publice optimiste. Bloomberg a consultat o copie a raportului, redactat pentru o întâlnire cu ușile închise a înalților oficiali pe 30 august. Persoane familiare cu deliberările au confirmat autenticitatea acestuia.

Două dintre cele trei scenarii din raport arată că contracția se va accelera anul viitor, iar economia va reveni la nivelul de dinainte de război abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu. Cel „inerțial” vede economia atingând anul viitor un minim de 8,3% sub nivelul din 2021, în timp ce scenariul „de stres” plasează minimul din 2024 la 11,9% sub nivelul de anul trecut.

Toate scenariile văd o intensificare a presiunii sancțiunilor, la care se vor alătura probabil și mai multe țări. Îndepărtarea bruscă a Europei de petrolul și gazele rusești ar putea, de asemenea, să afecteze capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață, se arată în raport.

Dincolo de restricțiile în sine, care acoperă aproximativ un sfert din importuri și exporturi, raportul detaliază modul în care Rusia se confruntă acum cu o „blocadă” care „a afectat practic toate formele de transport”, tăind și mai mult economia țării. Restricțiile tehnologice și financiare se adaugă la presiune. Raportul estimează că până la 200.000 de specialiști IT ar putea părăsi țara până în 2025, aceasta fiind prima prognoză oficială a exodului tot mai mare de creiere.

În mod public, oficialii spun că lovitura provocată de sancțiuni a fost mai mică decât se temeau, contracția putând fi mai mică de 3% în acest an și chiar mai mică în 2023. Economiștii externi au ajustat, de asemenea, perspectivele pentru acest an, renunțând la previziunile inițiale privind o recesiune profundă, deoarece economia a rezistat mai bine decât se aștepta.

Scăderea exporturilor

Documentul solicită o serie de măsuri de sprijinire a economiei și de atenuare în continuare a impactului restricțiilor, pentru ca economia să revină la nivelul de dinainte de război în 2024 și să crească constant după aceea. Însă măsurile includ multe dintre aceleași măsuri de stimulare a investițiilor pe care guvernul le-a promovat în ultimul deceniu, când creșterea a stagnat în mare parte chiar și fără sancțiuni.

Serviciul de presă al guvernului a trimis o întrebare despre raport către Ministerul Economiei, care nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

În următorul an sau doi, raportul avertizează asupra „reducerii volumelor de producție într-o serie de sectoare orientate spre export”, de la petrol și gaze la metale, produse chimice și produse din lemn. Deși este posibilă o oarecare revenire mai târziu, „aceste sectoare vor înceta să mai fie motoarele economiei”.

O întrerupere completă a gazului către Europa, principala piață de export a Rusiei, ar putea costa până la 400 de miliarde de ruble (6,6 miliarde de dolari) pe an în venituri fiscale pierdute, potrivit raportului. Nu va fi posibil să se compenseze în totalitate vânzările pierdute cu noi piețe de export nici măcar pe termen mediu.

Sectorul petrolier afectat

Ca urmare, producția va trebui să fie redusă, amenințând obiectivele Kremlinului de extindere a aprovizionării cu gaze naturale pe plan intern, se arată în raport. Lipsa tehnologiei necesare pentru instalațiile de gaz natural lichefiat este „critică” și ar putea împiedica eforturile de a construi altele noi.

Planurile Europei de a nu mai importa produse petroliere rusești – aproximativ 55% din exporturi au mers acolo anul trecut – ar putea declanșa reduceri drastice ale producției, lăsând, de asemenea, piața internă în lipsă de combustibil.

Producătorii de metale pierd 5,7 miliarde de dolari pe an din cauza restricțiilor, se arată în raport.

În cazul în care economia mondială intră în recesiune, avertizează raportul, Rusia ar putea vedea exporturile reduse și mai mult, deoarece devine „furnizorul oscilant” pe piețele globale, cererea pentru produsele sale dispărând prima. Acest lucru ar putea declanșa o prăbușire a rublei și o creștere a inflației.

În ceea ce privește importurile, „principalul risc pe termen scurt este suspendarea producției din cauza lipsei de materii prime și componente importate”. Pe termen mai lung, incapacitatea de a repara echipamentele importate ar putea limita permanent creșterea, se arată în raport.

„Importuri critice”

„Pur și simplu nu există furnizori alternativi pentru unele importuri critice”, se mai spune în raport.

Chiar și în sectorul agricol, unde Kremlinul și-a lăudat eforturile de înlocuire a livrărilor externe, dependența de inputuri cheie i-ar putea forța pe ruși să își reducă consumul de alimente pe măsură ce livrările se diminuează, potrivit raportului.

Restricțiile privind accesul la tehnologia occidentală ar putea împinge Rusia cu o generație sau două în urma standardelor actuale, deoarece este forțată să se bazeze pe alternative mai puțin avansate din China și Asia de Sud-Est.

Raportul avertizează că sancțiunile vor forța, de asemenea, guvernul să revizuiască o serie de obiective de dezvoltare pe care Putin le stabilise înainte de război, inclusiv cele de stimulare a creșterii populației și a speranței de viață.

La nivel sectorial, raportul detaliază amploarea loviturilor provocate de sancțiuni:

  • Agricultură: 99% din producția de păsări de curte și 30% din producția de bovine de lapte Holstein depinde de importuri. Semințele pentru alimente de bază, precum sfecla de zahăr și cartofii, sunt, de asemenea, aduse în mare parte din afara țării, la fel ca și furajele pentru pești și aminoacizii.
  • Aviație: 95% din volumul de pasageri este transportat cu avioane fabricate în străinătate, iar lipsa accesului la piese de schimb importate ar putea duce la reducerea flotei pe măsură ce acestea ies din uz.
  • Construcția de mașini: doar 30% din mașinile-unelte sunt fabricate în Rusia, iar industria locală nu are capacitatea de a acoperi cererea în creștere.
  • Produse farmaceutice: Aproximativ 80% din producția internă se bazează pe materiile prime importate.
  • Transporturi: Restricțiile UE au triplat costurile pentru transporturile rutiere.
  • Comunicații și IT: Restricțiile privind cartelele SIM ar putea lăsa Rusia fără acestea până în 2025, în timp ce sectorul său de telecomunicații ar putea rămâne cu cinci ani în urma liderilor mondiali în 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Sa fie primit si la mai mare scaderea baieti, va sta bine in straie de Coreea de Nord 🙂 … altfel, 3…2…1… pana pare cineva sa spuna ca e o facatura si ca Rusia o duce bine, de fapt, ca oricum occidentul sufera mai tare etc …

  2. Sanctiunile sunt niste picaturi in ocean, nu au efect.

  3. Ar putea reveni? S-a luat în calcul cererea de petrol și gaze în anul 2030? Nu. Pe ce să revină?

    • esti prozt. in m.ue sunt doar 27 de state din cele 193 membre onu. cred ca ruzzia are cel putin 150 state ca potential clienti

    • @pope esti un idi0t…

    • Popeye, doar in UE dădeau la preturi umflate, datorita înguști ii sau trădării lui merkel și macrou, în rest dau aproape degeaba. Povestea cu piețele este un fâs. Sa nu crezi tu ca celelalte tari ardeau vreascuri pana acum și a picat deodată norocul peste ei cu gazele rusești.

    • O prostie crasă. Exporturile de gaz se bazează pe o infrastructură de conducte uriașă. Ca să vinzi gaz, trebuie să-l și transporți. Cu ce o să reușească Rusia să vândă gaz la alte țări? Îl parașutează din avion sau ce? Hai să ne revenim puțin la realitate că la vest de Rusia e UE și la sud de Rusia sunt munți, deșert și iară munți. Poate se pun să exporte gazul din zona Moscovei prin Vladivostok :))

  4. Daca nu chiar mai tarziu.

  5. Nici o tara nu a intrat in faliment cu restrictiile altora.

    • du-te la Putin si plangi. Aici nu e vorba de faliment dar cand unul ca tine zica ca nu au niciun efect sancțiunile, imi dau seama de nivelul tau de educatie.

    • Ia sa ne uitam putin la Iran… Situatia din Iran e dramatica, in urma sanctiunilor americane: lipsa acuta de medicamente, lipsa acuta de servicii sociale (fara bani), lipsa de echipamente tehnologice de ultima generatie… si lista e lunga.
      Si Iranul e un stat producator de petrol.
      Un alt exemplu: Venezuela.

  6. Interesant raportul.
    Dar din păcate e mai interesant ce se întâmplă în Uniunea Europeană unde prețul gazului a explodat azi și perspectiva unei ierni tragice e din ce în ce mai plauzibila. Și nu e vorba numai de lipsa căldurii în case ci și de o grămadă de sectoare economice care folosesc gazul drept materie prima. Uniunea Europeană încearcă sa strangukeze Rusia în timp ce Rusia ii pune uniunii europene o punga de plastic pe cap. Care crapă primul?

    • Stai ma linistit ca nu dau in cap ca nu mai stau iarna asta in chiloti prin casa. Dar ruznacii de foame cred ies pe afara sa vada ce are putina de mancare pe la duma.

    • Nu-ti mai fa griji de -2 grade , mai bine fa stocuri de conserve ca iese nasol rau . Omul la foame se transforma…

  7. O s-o nimereasca ashtia cu raportul la fel ca pana acum, adica fix invers. La inceput au zis ca gata, dupa sanctiuni Rusia intra in colaps total, apoi la fiecare runda de sanctiuni (7 pana acum!!!) tot asa, gata, ii termina…Cat timp au desfacere in India, China si alte tari din Asia li se rupe rusilor, in schimb la noi se-ashterne praful…

    • Bai parere tot asa rușii îi dovedeau pe ucraineni în câteva zile, se făcură 6 luni, lasă abureala cu minunatii de ruși, că europenii se descurcă ei garantat. Ai mai citit? Ca te dai f deștept in cap. Cum e cu combustibilul fosil? E cam fosilă treaba

    • Hhaah tu esti troll-ul ala pr0st de zicea ieri ca lumea consuma 90% combustibil fosil hahhahaha se vede ca ești AUR olac pro rus…

  8. Ma, stau și mă gândesc ce băieți buni sunt rușii ăștia. Pai cum au amânat ei sancțiunile astea, știind că dacă lumea le va aplica sancțiuni, atunci economia lor va bubui spre stratosferă…Si doar se știe că atunci când firma ta rămâne fără clienți, abia atunci se fac banii, pac parac pac pac.

  9. 🤣😅😅😅😂😂😂😂😂😅😂😅😅😅😅😅😂😂😂😅😅😅😂😅😂😂

  10. Cică „Raportul estimează că până la 200.000 de specialiști IT ar putea părăsi țara…“

    Ca să ce? Să spele bude în vest? Nu cred că cineva e suficient de nătâng ca să angajeze cohorte de potențiali sabotori și spioni ruși.

  11. cand trolii 💩muscalilor 💩misuna in comentarii e semn bun👍👍👍👍….mare agitatie la moskva …in deriva…😁😁😁😁😁

  12. Cine sunt prorușii de pe-aici?
    Cică tinerei șomeri de 18-24 și 34-44 ani, fără studii superioare, și fără o cauză, care i-au luat pe ruzzni în brațe.
    Tineri și pr0ști.

  13. Degeaba va balacariti ,eu zic sa ne rugam si aceasta iarna sa fie cald 22° si sa-i facem lui Putin in ciuda asa ,iar la anul mai vedem.