G4Media.ro

Bloomberg: Unele dintre marile state europene, îngrijorate de posibilele consecințe economice ale…

Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

Bloomberg: Unele dintre marile state europene, îngrijorate de posibilele consecințe economice ale unor sancțiuni prea dure impuse Rusiei, în cazul unei invazii asupra Ucrainei

Unele mari state europene sunt îngrijorate de posibilele consecinţe economice ale unor noi sancţiuni impuse Rusiei, în situaţia în care aceasta din urmă va invada Ucraina, au declarat pentru Bloomberg o serie de surse din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres.

Aliaţii occidentali sunt uniţi în dorinţa lor de a evita un război pe măsură ce vor intra săptămâna aceasta înr-o serie de discuţii la nivel înalt cu Rusia, avertizând Moscova că riscă sancţiuni dureroase pentru orice agresiune. Printre acţiunile discutate se numără controlul exporturilor, reducerea accesului Rusiei la tehnologie şi chiar eliminarea sa din sistemul global al plăţilor financiare.

Cu toate acestea, sursele citate de Bloomberg susţin că deşi marile puteri din Europa Occidentală care sunt membre ale Uniunii Europene sunt angajate, în principiu, faţă de ideea unui răspuns semnificativ la o agresiune a Rusiei, unele şi-au exprimat şi îngrijorările cu privire la posibilele consecinţe asupra economiilor lor. Acest grup de ţări evaluează încă consecinţele economice şi legale ale posibilelor sancţiuni, adaugă sursele.

De asemenea, statele europene sunt îngrijorate de posibilele represalii ale Rusiei, precum întreruperea livrărilor cruciale de gaze naturale către un continent care se confruntă deja cu preţuri record la energie. În plus, orice răspuns la nivelul UE va trebui să fie convenit în unanimitate de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, un grup care în general are opinii diferite cu privire la Rusia.

Aceste diferenţe de opinie scot în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă SUA şi aliaţii săi în încercarea de a-l presa pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin să inverseze acumularea masivă de trupe de la graniţa cu Ucraina.

Un fost oficial care are legături cu actuala administraţie de la Washington a spus că un subiect de îngrijorare este cât de mult va fi de acord Germania, care tocmai a finalizat gazoductul Nord Stream 2, va fi de acord cu sancţiunile impuse Rusiei. Recenta plecare a Angelei Merkel din postul de cancelar al Germaniei a creat un vid în ceea ce priveşte liderul european care ar putea direcţiona UE pre un acord şi de asemenea să discute direct cu Putin.

Negocierile dintre diplomaţi americani şi ruşi încep luni la Geneva după săptămâni la rând de confruntare pe tema desfăşurării de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, cu trimişi speciali cu experienţă de ambele părţi încercând să evite o criză.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au abordat într-o convorbire telefonică tensiunile din Ucraina şi au subliniat că orice agresiune suplimentară la adresa acestei ţări „va avea consecinţe uriaşe”. Borrell şi Blinken au căzut de acord că „orice discuţie despre securitate va avea loc în coordonare şi cu participarea UE”. În fine, cele două înalte oficialităţi „au căzut de acord să menţină un contact strâns în aceste domenii prioritare”.

Desfăşurarea a mii de militari ruşi a alimentat temerile privind o intervenţie militară directă a Rusiei în ţara vecină Ucraina, după ce Moscova a anexat unilateral peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a sprijinit mişcările separatiste proruse din regiunea ucraineană Donbas.

Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ingrijorare mare in Evropeiski Soyuz privind sanctiunile pe care europenii ar fi nevoiti sa le puna Rusiei. Uniti, uniti, dar s-o stim si noi adica. Adica vrea si Borell o tura la negocieri ca sa le arate el aliatilor occidentali ca nu chiar orice sanctiune trebuie pusa Rusiei, ci unele mai moi, asa, precum ouale lui Borell. Adica are domnule si UE o „liniuta rosie”, una mica, mica, sub forma de teava pe care curge gaz environmental friendly. Hai siktir Evropeiski Soyuz cu mizeriile si meschinariile voastre de doi lei. La cosul istorie cu voi!

    • Te roade invidia, rusnacule, ai vrea tu să trăieşti în UE, în prosperitate, dar deh, eşti blocat în haznaua Rusia, unde slugăreşti ca să-şi păstreze Putin zecile de miliarde de dolari furate de la propriul popor.

    • Muike, ne leși cu saiuzul tău?

  2. Uite d’aia-i bine ca europenii au fost sariti de la negocierile cu sovieticul de catre americani. Europa de Vest ar lasa iar pe mana sovieticului Europa de Est pentru o teava-doua. Americanii, avand baze aici, sa speram ca ii va da sovieticului cu flit.

  3. Mai pe românește, Germania nu vrea sancțiuni foarte dure, probabil nici Franța sau țările nordice

  4. Sub dna ex-cancelar, politica vizavi de Putin a fost de tip RDG-ist.