G4Media.ro

BNR, despre scrisoarea trimisă de Mugur Isărescu Parlamentului: Nu se referă sub…

BNR, despre scrisoarea trimisă de Mugur Isărescu Parlamentului: Nu se referă sub nicio formă la cumulul pensii-salarii, ci la modificarea duratei mandatului Consiliului de Administraţie al BNR, care încalcă legislaţia europeană în materie

Banca Naţională a României (BNR) a transmis, vineri, că scrisoarea trimisă Parlamentului de către Mugur Isărescu, cu privire la proiectul de Lege privind unele măsuri privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, nu se referă sub nicio formă la problema cumulului pensii-salarii, ci la modificarea duratei mandatului Consiliului de Administraţie al BNR, care încalcă legislaţia europeană în materie, relatează News.ro.

Banca Naţională a României a transmis, vineri, precizări cu privire la scrisoarea trimisă de guvernatorul Mugur Isărescu Parlamentului, referitor la proiectul de Lege privind unele măsuri privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

”Aspectele sesizate de Banca Naţională a României nu se referă sub nicio formă la problema cumulului pensii – salarii, abordarea de reglementare în acest domeniu nefiind, evident, de competenţa băncii centrale. Demersul BNR vizează semnalarea necesităţii de a fi respectat principiul independenţei instituţionale şi personale a băncii centrale şi, respectiv, a membrilor Consiliului de administraţie al BNR, numiţi de Parlamentul României”, a transmis BNR.

Instituţia precizează, de asemenea, că ”este obligată să sesizeze autorităţile statului de fiecare dată când există riscul ca proiecte legislative, cu impact asupra băncii centrale, să intre în conflict cu legislaţia internă şi europeană care reglementează activitatea acesteia”.

”Prin aceste demersuri, banca centrală urmăreşte inclusiv evitarea declanşării unei acţiuni de infringement contra României pentru nerespectarea legislaţiei UE, în condiţiile în care Statele Membre au obligaţia de a asigura compatibilitatea legislaţiei interne cu Tratatele şi Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene (potrivit art.131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene). Prin proiectul legislativ se încalcă, în principal, prevederile art.14.2 din Protocolul 4 la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene, precum şi prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. În esenţă, BNR semnalează că, prin modul de redactare a art.2 alin.(1), art.3 alin.(1) şi art.6 din proiectul de lege în discuţie, se stabilesc, implicit, noi criterii pentru eliberarea din funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie al BNR. Aceste criterii au impact asupra duratei mandatului membrilor organelor de conducere ale băncii centrale şi, prin urmare, este afectată independenţa acestuia, prevăzută expres în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, a mai transmis BNR.

Instituţia precizează că ”a semnalat, semnalează şi va continua să semnaleze autorităţilor Statului potenţiale încălcări ale legislaţiei interne şi europene generate de proiectele de acte normative emise de Parlament sau de Guvern, care privesc activitatea băncii centrale a României, în calitatea acesteia de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care la 1 august va împlini 72 de ani, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, astfel încât să îi includă la excepţii şi pe membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea să îşi desfăşoare activitatea şi după împlinirea vârstei de 70 de ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Guvernul a stabilit, însă, şi excepţii de la interdicţia cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Române, dar nu şi pentru membrii din conducerea BNR.

Citește și

Cât de credibil mai este Mugur Isărescu la BNR: lungul șir de compromisuri care l-au ținut în funcție

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. am o nedumerire, ce este mai etern Ion Iliescu sau Mugur Isarescu la sefia BNR?

  2. R-ați ai dracului cu independenta voastră, că nu ne era suficientă independența magistratilor, a Curții de Conturi, a ASF, a agențiilor naționale și a altor autorități de reglementare și control!
    Nu mai ai loc de independenți și de speciali în țara asta! Voi, toți independenții ăștia, ați nenorocit țara asta!

  3. Le tremură chiloții basinosilor din BNR că s-ar putea să le fie afectat status-quo ul! Hai SICTIR!

  4. Nu avem voie să înjurăm BNR și să-l blestemam pe Isărescu, sau ce?!

    • E bine protejat de oameni care cunosc multe si mai știu sa le comunice si in diferite nuanțe :)))

  5. Nu se mai satură?

  6. Nu se mai satură? S-au terminat oamenii competenți din Romania?

  7. „Aspectele sesizate de Banca Naţională a României nu se referă sub nicio formă…”

    Poate că acele „aspecte” au fost sesizate de către d-na Viorica Dăncilă, personaj reprezentativ pentru BNR astăzi, și de aceea au fost mai greu de deslușit.

    În orice caz, dincolo de profesionalismul d-lui Isărescu, actualul comunicat mi se pare a fi de o ipocrizie cruntă. …Și încep să mă întreb dacă nu cumva este nevoie de o schimbare acolo. Și nu mă gândesc la d-nii Cîțu, Isar, sau Georgescu, care se tot visează Guvernatori de decenii, ci la profesioniști onești. Deși, acum, profesionalismul la Banca Centrală a României este reprezentat de doamna Viorica Dăncilă!

  8. Vrajeala de 2 lei.Daca din n. motive o persoana din Consiliul de administratie nu-si mai poate desfășura activitatea nu inseamna ca se schimba tot Consiliul.Au ajuns securistii ăștia sa cerșească sa ramana pe functii.Este rușinos cu astfel de practici dacă ne si mai pretindem că suntem -o țară a U E.

  9. daca tot facu profit record anul asta din podgorie, mai bine ar lasa guvernarea BNR-ului altui colaborator..

  10. Pisicherii BNR se prefac ca nu stiu ca mafia institutionala din Romania nu respecta legislatia europeana.

  11. foarte interesant in acest comunicat mi se pare afirmatia ca ar putea exista proiecte legislative care sa incalce legislatia interna..

    pai nu ar trebui ca inainte de a se inainta un proiect legislativ, sa se ia la purecat toata legislatia interna pe domeniul in cauza?

  12. !Ion

    vad ca combateti tare desfiintarea sectiei asteia speciala!

    banuiala mea, aveti interese in situatie, sa nu se apuce astia de la sectia speciala de dosarele cu privire la *exportul de copii* din Romania si sa dea peste domnia-voastra ca un ilustru traficant!

    • Dl Isarescu s-a implicat in traficul de copii, cunoaste bine reteaua nationala. Sectia Speciala este drapelul mafiotilor si teroristilor romani.

  13. !Ion

    aceasta informatie despre Mugur Isarescu nu a aparut in spatiul public, sunteti primul care o difuzati,

    daca este adevarata inseamna ca ea este din interiorul retelei si ca, de fapt, ati colaborat…

    iar acum va dati fata mare….

    nu e frumos din partea domniei-voastre ca fost mafiot sa pozati in inocent!