BNR: Scăderea leului nu e rezultatul unui atac speculativ, ci al lipsei de credibilitate. Băncile vând euro și cu 4,85 lei
Deprecierea zilnică a leului față de euro de la începutul anului, imediat după intrarea în vigoare a OUG 114/2018, cu recorduri stabilite zilnic, a dat naștere unui val de speculații privind un presupus atac speculativ. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins încă ipoteza atacului speculativ și a arătat cu degetul spre ”lipsa de credibilitate” provocată de ”ordonanța lăcomiei”.
„Atac speculativ este mult spus. Sunt multe elemente aici. Avem odată o situaţie de fond, una de conjunctură şi un moment al zilei dacă vreţi. Toate trei au contribuit la rezultat, şi anume: o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei şi care încep să renunţe la aceste deţineri în lei. De aceea vine presiunea care s-a creat. Lipsa aceasta de credibilitate care i-a făcut să renunţe la deţinerile în lei”, a spus Dan Suciu miercuri seară la Digi 24, citat de Agerpres.
Reamintim că OUG 114/2018 a constituit o lovitură indirectă pentru BNR. Băncile vor plăti o taxă proporțională cu valoarea indicelui ROBOR (stabilit de piață în funcție de dobânda-cheie a BNR), ceea ce înseamnă că marja de manevră a BNR la stabilirea dobânzii-cheie s-a micșorat, atât timp cât unul dintre obiectivele BNR stabilite prin lege este menținerea stabilității sistemului bancar.
Oficialul BNR a explicat că impactul OUG 114 asupra sistemului bancar, asupra BNR și monedei naționale a fost înțeles de piețele externe: „S-a simţit în momentul în care pieţele externe au fost mai active decât piaţa internă. De aceea spunem că ea vine cumva din pieţele internaţionale care, probabil, au analizat acum mai mult situaţia României şi au înţeles ce se întâmplă aici. Avem o problemă serioasă legată de setarea aşteptărilor”.
În opinia lui Dan Suciu, dobânda nu se setează prin lege, ci de piaţă, aluzie clară la încercarea guvernului de a ține nivelul ROBOR cât mai jos prin intermediul OUG 114: „Dobânda nu se setează prin lege, se setează de piaţă vrând – nevrând, aceasta este situaţia. Ea depinde de inflaţie, de condiţiile economice din piaţa respectivă. Oricât ne-ar plăcea sau nu ne-ar plăcea acest lucru. Dacă pe plan intern mai reuşim să o mai aşezăm, pieţele internaţionale, care sunt extrem de puternice şi macină aceste informaţii în ritmul lor, reacţionează”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR.
Întrebat ce spaţiu de manevră mai are în prezent Banca Naţională în noile condiţii, Suciu a răspuns: „Este dilema cu care ne confruntăm şi noi la Banca Naţională acum, de găsirea acestui echilibru între curs şi dobândă”.
Moneda naţională a înregistrat miercuri a şaptea zi consecutivă de depreciere, la minime istorice, cursul afişat de Banca Naţională a României pentru moneda europeană fiind de 4,7569 lei/euro, o creştere cu 4,27 bani (+0,91%) faţă de cotaţia de marţi, de 4,7142 lei/euro.
La cele mai mari bănci comerciale din România, euro se vinde, joi, şi cu peste 4,85 lei, potrivit News.ro. Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,8590 lei, Leumi Bank afişează un curs de 4,8410 lei/euro, BRD vinde un euro cu 4,8290 lei, Banca Transilvania afişează un curs valutar de 4,8050 lei/euro, ING Bank vinde un euro cu 4,8215 lei.
Joi, pe piaţa interbancară, euro a rămas peste nivelul de 4,76 lei.
Foto: Cursul leu – euro (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii