G4Media.ro

BNS le cere parlamentarilor europeni români să voteze favorabil proiectul de Directivă…

sursa foto: facebook/bns

BNS le cere parlamentarilor europeni români să voteze favorabil proiectul de Directivă privind salariile minime adecvate

Blocul Naţional Sindical (BNS) face un apel public către toţi parlamentarii români din Parlamentul European, dar şi către partidele politice din România, de a fi alături de lucrătorii din România printr-un vot favorabil acordat proiectului de Directivă privind salariile minime adecvate, aşa cum a fost el avizat de Comisia pentru Ocupare.

„Mâine în Parlamentul European se votează proiectul de Directivă în forma amendată de Comisia pentru Ocupare. BNS v-a transmis deja o scrisoare cu rugămintea de a vota favorabil această iniţiativă. (…) Lucrătorii şi sindicatele din România vor urmări cu atenţie, la fel ca lucrătorii şi sindicatele din celelalte state membre, votul din Parlamentul European şi aşteaptă cu nerăbdare sprijinul celor pe care i-au votat să-i reprezinte în Parlamentul European, pentru începerea negocierilor pe baza raportului adoptat în Comisia EMPL (pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, n.r).”, se menţionează în comunicatul transmis.

Reprezentanţii BNS susţin că aproximativ 20% din salariaţii din România cu contracte de muncă cu timp complet şi 79% din salariaţii cu contract de muncă cu timp parţial au venituri salariale la nivelul salariului minim. Totodată, unul din opt salariaţi cu contract de muncă cu timp de muncă complet şi unul din doi salariaţi cu contract de muncă cu timp parţial sunt astăzi expuşi riscului de sărăcie în muncă.

„Între 2019 şi 2021 s-au pierdut 126.000 de locuri de muncă cu timp complet, o parte din acestea au fost transformate în locuri de muncă cu timp parţial. Venitul salarial mediu pentru angajaţii cu contracte de muncă cu timp parţial este astăzi în termeni reali cu aproape 15% mai mic faţă de cel din 2019”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, ierarhiile salariale aproape au dispărut, negocierile colective au fost distruse, presiunea generată de nevoia de finanţare a sistemului de securitate socială este foarte mare, populaţia în vârstă de muncă îmbătrâneşte sau migrează. În acest context, conform BNS, singura pârghie de a asigura o distribuţie echitabilă a rezultatelor creşterii economice, dar şi singurul instrument pentru a stopa fenomenul migraţiei a rămas salariul minim.

„De mai bine de cinci ani încercăm să găsim un mecanism transparent de stabilire a salariului minim, nu s-a reuşit acest lucru, indiferent de culoarea politică a partidelor aflate la guvernare. Orice discuţie pe acest subiect a sfârşit prin luarea unei decizii unilaterale, fără fundamentare şi schimbată de la un an la altul. România are nevoie de forţă de muncă pregătită, lucrătorii din România au nevoie de salarii decente pentru a rămâne să muncească în ţară. De asemenea, România s-a angajat prin ratificarea unor instrumente internaţionale, precum Carta Socială Europeană revizuită, că va asigura un nivel decent al salariului minim.”, se menţionează în document.

În opinia reprezentanţilor BNS, Proiectul de Directivă iniţiat de Comisia Europeană pentru salarii minime adecvate, în forma modificată şi adoptată în Comisia pentru Ocupare şi Afaceri Sociale din Parlamentul European, reprezintă o şansă reală de a schimba situaţia celor mai vulnerabili lucrători din România. Astfel, creşterea arbitrară a salariului minim nu mai este suficientă.

„Zilnic, lucrătorii aud promisiuni că nimeni nu va fi lăsat în urmă. Această directivă are potenţialul de a îndeplini această promisiune, dar numai dacă raportul adoptat de Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European este confirmat de Plenul Parlamentului şi dacă negocierile cu Consiliul pot începe cât mai curând posibil. Amendamentele adoptate de Comisia pentru Ocupare sunt extrem de importante pentru a crea un climat de stabilitate şi pace socială, dar în principal pentru a asigura salariaţilor un nivel de trai decent”, se mai precizează în comunicat, conform Agerpres.

sursa foto: facebook/bns

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pe lângă salariul minim pe economie care este o mizerie,munca la negru este în continuare greu de strivit. Se lucrează cu zilieri pe post de sclavi prost plătiți în timp ce patronul roman dornic de îmbogățire peste noapte calcă pe cadavre sa ajung la profitul maxim. Mergeți pe ogoarele patriei în campaniile agricole sa vedeți munca la negru la cules de vie ,pomi ,legume cereale etc iar fermierul se da în suv de sute de mii de euro și ii vezi la TV ca se plânge ca statul nu ajuta fermierii și ca nu se găsește forță de muncă . Oare nu le este rușine acestor jigodii ???? Dacă tot suntem în UE sa fie un singur salariu minim pe economie la toate tarile membre. Este imposibil sa avem preturi ca în UE iar salariul sa fie de 1450 lei pe luna. Sa ma scutească analiștii lui peste prăjit ca vor dispărea firme, ei ai sa vezi ca nu vor dispărea ba din contra vor veni firme și multe puternice de afară.

    • si vor angaja bugetari , ca doar astia vor mai ramane in tara asta , desteptule

    • Ro-boboc, de vor rămâne doar bugetarii dar privații vor fi plătiți mai bine?

    • Perfect adevărat, iar ptr robocop dacă in mediul privat se câștiga bine si un program bun multi bugetari vor veni in mediul privat. Trebuie urgentata problemă introducerii salariului minim la nivel ue.

    • este evident ca daca cresc salariile firmele se vor inghesui sa angajeze :))))))) . asta si vor firmele: sa angajeze pe salarii cat mai mari.
      de ce sa angajeze un neamt pe salariu minim cand pot angaja pe acelasi salariu un romulan din Ferentari ? :))))

  2. Ce mizerie de țară si ce oameni răi, te vor sărac lipit sa te aibă la mânca ca la alegeri sa îți mai arunce 100 de lei la sqlariu ca la câine. Sunt copii care se culca flămânzi ca nu au părinții ce sa le dea de mâncare, iar mizeriile de patroni când au de cea mai mica creștere salariala sar ca arși ca se da faliment/ stați liniștit nimeni nu de faliment. E imposibil ca la noi dacă ai o firmă o falimentezi aduni datorii imense la bugetul statului sa tragi tepe o închizi iar mâine deschizi alta pe același nume si o ei de la zero cu alte datorii.

  3. Un subiect neinteresant cu salariul minim, dar când vine vorba de altceva toți comentează toți se pricep mai ales acum toți sunt medici toți se pricep la pandemie , la politică la fotbal la lgbt dar când vine vb de probleme reale ale vieții de făcut un protest nimeni nu vrea , ne împingem unii pe alții.