Boala celiacă: ghidul pentru vacanțe și călătorii fără anxietate / Cum pot evita problemele cei care au intoleranță la gluten când își petrec vacanța în străinătate
Boala celiacă și călătoriile nu se împacă de multe ori. Chiar și mâncatul în oraș, pentru cei care nu tolerează glutenul, poate fi o sursă de anxietate, dar cu câteva trucuri aceștia se pot bucura de vacanță fără probleme.
Acest lucru este subliniat de Asociația Italiană de Celiachie (AIC), care a compilat câteva sfaturi în vederea verii, informează Corriere della Sera.
„O călătorie într-un loc nou, cu alimente tradiționale pe care nu le cunoști, o schimbare de ritm și de obiceiuri sunt elemente care pot fi stresante pentru o persoană celiacă. Atunci când mâncați în vacanță, este esențial să știți că puteți alege în siguranță mâncăruri fără gluten”, explică Rossella Valmarana, președinta AIC.
Atunci când călătoriți în străinătate, este util să știți, după cum subliniază AIC, că în Europa și în Statele Unite, termenul „fără gluten” se referă la un conținut mai mic de 20 de părți la milion, adică 20 mg de gluten pe kilogram de alimente.
Pentru a găsi locuri unde să mănânci în siguranță, vă puteți baza pe asociațiile sau societățile științifice din țara pe care urmați să o vizitați (în Marea Britanie: coeliac.org.uk; în SUA: coeliac.org) sau, în Europa, aoecs.org, care nu numai că oferă sfaturi utile cu privire la locurile unde se poate mânca și face cumpărături fără gluten în Europa, dar conține și fraze utile despre boala celiacă traduse în toate limbile.
Uneori, nu este nevoie să căutați versiuni fără gluten ale mâncărurilor, deoarece atunci când călătoriți întâlniți rețete locale tradiționale care nu conțin gluten și care vă permit să mâncați în siguranță alimente proaspete, neprocesate.
Acest lucru este subliniat într-un document al Fundației americane pentru boala celiacă, care invită călătorii cu intoleranță la gluten să exploreze tradițiile culinare străine, deoarece acestea sunt adesea o sursă de surprize plăcute: în Asia de Sud-Est, de exemplu, mâncărurile din orez sau din tăiței de orez, dar și cele din nucă de cocos, nu conțin gluten în mod natural, iar același lucru este valabil și pentru năut și diferitele tipuri de curry tipice bucătăriei indiene.
În America de Sud, fasolea, porumbul și produsele pe bază de tapioca sunt, pe lângă orez, la baza majorității rețetelor și, prin urmare, aceste țări reprezintă o destinație „ușoară” pentru celiaci; în Africa și în Orientul Mijlociu, se poate miza pe mâncărurile tradiționale din teff, linte, mei și manioc, care sunt surse de amidon foarte populare și sigure.
În Japonia și Coreea este nevoie de ceva mai multă precauție: orezul, peștele și carnea din rețetele tipice nu conțin gluten, dar multe condimente conțin sos de soia, iar acesta nu este întotdeauna fără gluten; mai bine cereți tamari, care este fără gluten. Udon și ramen, care sunt pe bază de grâu, ar trebui evitate, în timp ce tăițeii tradiționali soba, care sunt pe bază de hrișcă și, în ciuda numelui lor, nu conțin gluten, pot fi consumați în schimb.
Totuși, pentru a nu avea probleme, experții recomandă, de asemenea, să avem asupra noastră așa-numitele „carduri pentru celiaci”, care sunt, practic, traduceri în diferite limbi a ceea ce nu se poate mânca și fraze de care am putea avea nevoie atunci când stăm într-un restaurant din cealaltă parte a lumii.
Boala celiaca este o afecțiune autoimuna cronica a intestinului subțire care apare la persoanele cu predispoziție genetică. Este declanșată de ingestia glutenului. Glutenul provoacă o reacție imuna anormala in organism, care duce la inflamație și deteriorarea mucoasei intestinale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank