Boala Crohn, care provoacă inflamația tubului digestiv, ar putea fi tratată doar prin regim alimentar / Medicii italieni: în 70% din cazuri s-a înregistrat o remisiune completă după ce s-au exclus alimentele procesate industrial
Regimul alimentar la care au fost supuși pacienții de la spitalul de pediatrie Meyer din Florența a exclus alimentele procesate industrial care conțin aditivi, emulgatori și conservanți. În 70% din cazuri s-a înregistrat o remisiune completă, chiar și a formelor severe, informează Corriere della Sera.
Boala Crohn este un tip de boală inflamatorie intestinală, care se caracterizează prin inflamația tubului digestiv ce determină dureri abdominale, diaree severă, oboseală marcată, scădere în greutate și malnutriție. Inflamația cauzată de boală Crohn poate implică diferite zone ale tubului digestiv și adesea cuprinde straturile profunde ale peretelui intestinal.
Cu o dietă antiinflamatorie specifică pentru intestin, unii pacienți de la Azienda Ospedaliero-Universitaria Meyer Irccs din Florența au intrat în remisie de la boala Crohn, adică nu mai aveau nicio manifestare a bolii.
Acestea sunt rezultatele unui studiu în curs de desfășurare la spitalul de copii: dieta a fost recomandată până acum la peste 60 de pacienți tineri. În 70% dintre cazuri, medicii au observat o remisiune completă a bolii, chiar dacă aceasta se prezentase într-o formă severă.
Dieta la care au fost supuși pacienții a exclus toate alimentele care pot avea un efect inflamator asupra intestinului, în special cele prelucrate de industrie, care conțin aditivi, emulgatori și conservanți.
Terapia prin dietă s-a dovedit eficientă chiar și în cazul pacienților care nu răspund la tratamentul medical, chiar și în cazul utilizării medicamentelor biologice de ultimă generație. „Suntem foarte mulțumiți de acest rezultat”, a explicat pentru ANSA Paolo Lionetti, care conduce departamentul de gastroenterologie pediatrică de la Meyer.
„Până de curând, pacienților li se administra o dietă exclusiv lichidă care a dat rezultate bune, dar care era greu de acceptat. Această dietă, deși destul de strictă, este urmată de bunăvoie de copii și adolescenți”, spune medicul.
În plus, nu există efecte secundare. Specialiștii încearcă, de asemenea, să dezvolte, în colaborare cu Meyer, o variantă mediteraneeană a dietei.
Alimentele considerate inflamatorii pentru intestin sunt: carbohidrații rafinați (cereale „albe”), băuturile zaharoase, mâncărurile convenabile produse industrial, toate alimentele prăjite la temperaturi înalte, carnea roșie și proteinele animale, carnea procesată (cârnați, cârnați etc.), grăsimile trans (margarine și toate grăsimile hidrogenate). Alimentația din țările occidentale dezvoltate este de fapt, foarte adesea, o alimentație pro-inflamatorie.
Dieta mediteraneană este o dietă care contracarează inflamația, dar chiar și în Italia, din ce în ce mai puțini oameni o urmează.
„Întregul regn vegetal este bogat în alimente antiinflamatorii”, explică Stefano Erzegovesi, nutriționist și psihiatru, „legumele cu frunze verzi închise (varză kale, varză de varză, frunze de nap, salată, ierburi, spanac etc.), alimentele roșii-portocalii-galbene, adică bogate în carotenoizi, uleiul de măsline extravirgin, nucile (nuci, alune, migdale) și toate fructele proaspete (de exemplu, fructele de pădure sau merele cu coajă). Practic, fibrele și antioxidanții fitochimici, elementele care dau culoare legumelor”, explică el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu