Boc: Dacă vom da drumul la toate construcţiile care să nu respecte cadrele legale, va scădea preţul imobilelor, dar va scădea şi calitatea vieţii
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la un post de radio local, că la Cluj-Napoca se înregistrează prețuri mari la chirii deoarece municipiul oferă o calitate ridicată a vieţii, scrie Adevărul.ro
Întrebat despre costurile mari pentru chirii la Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a susţinut că situaţia este similară în toate oraşele din Europa, cu o calitate mare a vieţii.
„Aşa este peste tot în oraşele cu o calitate mare a vieţii. Dacă vom da drumul la toate construcţiile care să nu respecte cadrele legale, va scădea preţul imobilelor, dar va scădea şi calitatea vieţii”, a declarat Boc.
Primarul a susţinut, marţi, la începutul şedinţei Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială şi Urbanism (CTATU), că nu se va face rabat la calitatea construcţiilor, iar regulile vor fi „vlabile pentru toată lumea”.
Boc a transmis dezvoltatorilor imobiliari că municipiul Cluj-Napoca trece la o nouă fază a dezvoltării, concentrată pe calitate, şi nu pe cantitate. El a afirmat că niciunui investitor nu îi va fi permis să realizeze construcţii care să scadă calitatea vieţii clujenilor.
„Orice propunere vine în faţa dumneavoastră, să aveţi în minte că nu permitem scăderea calităţii, orice proiect va trece prin furcile caudine ale specialiştilor din comisie. Nu avem voie să scădem standardul, din respect pentru cetăţeni, să scădem calitatea vieţii. Acum avem şi instrumente legale, ţine doar de noi să le aplicăm. Voi cere explicaţii acolo unde consider că trebuie”, a afirmat Boc.
Context
Totuși, prețurile chiriilor în Cluj au scăzut din cauza pandemiei. Potrivit unei analize publicate în martie de Digi24, în ultimele luni, preţurile chiriilor au scăzut dramatic în toate oraşele universitare, cele mai semnificative modificări înregistrându-se în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Timişoara şi Cluj-Napoca. Principalul motiv ar fi lipsa studenţilor.
Preţul chiriilor în Cluj-Napoca ar fi scăzut cu până la 40% pe fondul pandemiei de coronavirus, după ce, în ultimii ani, bătăliile mari se dădeau pe garsoniere al căror preţ de închiriere cu greu cobora sub 300 de euro.
Înainte de pandemie, un apartament cu două camere plus bucătărie se închiria cu aproximativ 370 de euro. Preţul a scăzut atât de mult încât acum se închiriază la valoarea unei garsoniere, cu 270 de euro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii