Bode: Cred că vizita l-a convins pe ministrul Karner că România e pregătită să adere la Schengen / Ministrul austriac a declarat la București, potrivit unei traduceri neoficiale: „Suntem foarte departe ca să putem spune că sistemul este funcțional”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, că este încrezător că vizita la București l-a convins pe omologul său austriac, Gerhard Karner, dacă mai era nevoie, că România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Însă ministrul austriac a declarat, miercuri, la București, potrivit unei traduceri neoficiale făcută de un colaborator G4Media.ro vorbitor de limbă germană, că „suntem foarte departe ca să putem spune că sistemul este funcțional”.
„Nu mai avem niciun fel de neclaritate, nelămurire din partea unui stat membru decât Austria. Vizita ministrului de Interne se înscrie în demersurile României de a explica suplimentar dacă e nevoie condițiile în care România desfășoară activitățile de protecție a frontierelor UE. Cred că această vizită l-a convins pe ministrul Karner, dacă mai era nevoie, că România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Decizia este una politică”, a declarat, vineri, ministrul Lucian Bode.
Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, a spus miercuri la București într-o declarație de presă comună cu Lucian Bode că România a făcut progrese, dar mai e „cale lungă” până la obiectivul aderării la Schengen, potrivit traducerii oficiale. Detalii aici.
Potrivit unei traduceri neoficiale făcută de un colaborator G4Media.ro vorbitor de limbă germană, ministrul de Interne austriac a spus însă că România este „foarte departe” de aderarea la Schengen.
Traducerea pentru G4Media a întrebării și răspunsului ministrului Gerhard Karner:
Jurnalist: Întrebarea e simplă: votați DA pentru România la Schengen și dacă va fi pusă pe agendă această temă a votului și dacă da, Rmânia singură sau România cu Bulgaria?
Gerhard Karner: Pot doar să mă repet, nu pot să vorbesc despre o dată, este sarcina președinției și Comisiei de a stabili agenda. Am schițat scurt: suntem foarte departe ca să putem spune că sistemul este funcțional.
Ministrul Lucian Bode a mai declarat, vineri, că „pentru România rămâne un obiectiv major, un obiectiv de țară, iar anul 2023 trebuie să fie anul în care aceste dosar se supune votului și acest proces de aderare a României la spațiul Schengen trebuie să se încheie”.
„Consiliul JAI se va întruni sub președinția suedeză în luna iunie. Din iulie președinția Consiliului UE e preluată de Spania, iar Spania a afirmat prin ministrul de Interne și la București pe 30 martie, și la Viena în urmă cu câteva zile, că va pune pe agenda Președinției dosarul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Așadar, neavând niciun semnal din partea Suediei de intenție de a pune pe agendă în luna iunie pe agenda Consiliului JAI dosarul aderării la spațiul Schengen, speranța noastră se leagă de președinția spaniolă, care și-a exprimat această dorință și a comunicat și singurului stat care s-a opus aderării României la spațiul Schengen în decembrie Austriei. (…) Consiliul JAI se pare că va fi pe 28 septembrie. Președinția spaniolă va hotărî (…) dacă acest lucru se va întâmpla în septembrie sau octombrie, noiembrie, decembrie”, a mai declarat Lucian Bode.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii