G4Media.ro

Boeing a amânat lansarea capsulei CST-100 Starliner către Staţia Spaţială Internaţională, din…

sursa foto: Facebook\ NASA's Kennedy Space Center

Boeing a amânat lansarea capsulei CST-100 Starliner către Staţia Spaţială Internaţională, din cauza unei defecţiuni

Boeing a amânat marţi lansarea capsulei CST-100 Starliner de la baza din Cape Canaveral din Florida, către Staţia Spaţială Internaţională, din cauza unei defecţiuni. Lansarea ar fi fost un zbor test crucial, după eşecul aproape catastrofal al debutului acesteia din 2019, transmite Reuters, citată de News.ro.

În timpul pregătirilor de dinaintea lansării, inginerii Boeing au depistat ”indicii privind o poziţie neaşteptată a valvelor din sistemul de propulsie. Problema a fost depistată în timpul verificărilor efectuate după furtunile cu fulgere din regiune”, a anunţat compania într-un comunicat.

„Suntem dezamăgiţi de rezultatul de astăzi şi de nevoia de a reprograma lansarea Starliner. Zborul spaţial uman este un efort complex, precis şi care nu iartă, iar echipele Boeing şi NASA vor aloca timpul necesar pentru a asigura siguranţa şi integritatea navei spaţiale şi atingerea obiectivelor misiunii noastre”, a declarat John Vollmer, managerul programului.

Capsula Starliner încărcată cu provizii urma să fi lansată cu o rachetă Atlas V a United Launch Alliance, un parteneriat al Boeing şi Lockheed Martin, ora la 13:20. EDT (17:20 GMT), de la Complexul de Lansare Spaţială-41 de la baza Cape Canaveral.

Lansarea fusese planificată pentru vinerea trecută, dar amânată de NASA după ce staţia spaţială a scăpat de sub control, pentru scurt timp, cu şapte membri ai echipajului la bord, un accident provocat o defecţiune software la un nou modul de cercetare rusesc, Nauka.

Misiunea fără echipaj de marţi preceda un zbor cu echipaj aşteptat cu interes, care ar putea fi efectuat înainte de sfârşitul anului. Ar fi trebuit să fie un proces cheie pentru gigantul aerospaţial american, după crizele prin care a trecut în ultima perioadă, respectiv pandemia de coronavirus şi cele două accidente mortale ale unor avioane 737 MAX.

sursa foto: Facebook\ NASA’s Kennedy Space Center

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. s-a uitat cineva, de curiozitate, vineri, sa vada cat a deviat ISS de la traiectorie, ca devierea era pretextul Boing sa nu lanseze vinerea trecuta

    eu am vazut ISS vineri seara, deasupra Bucurestiului, fix in locul in care spunea aplicatia ca o sa fie – adica devierea era zero

    complet fara legatura, stiati ca guvernul PNL-USR intentioneaza sa cumpere 20 de Boeing MAX pentru TAROM?

    • nu a fost o deviere considerabila de traiectorie ci de orientare, Au avut o rotatie constanta deoarece capsula ruseasca era atasata perpendicular la distanta de centrul de greutate.