G4Media.ro

Bogdan Aurescu a câștigat funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție.…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Bogdan Aurescu a câștigat funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție. El a învins un candidat din Rusia

Fostul ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a câștigat un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, potrivit informațiilor G4Media. Informația a fost confirmată de AUrescu printr-o postare pe X. Postul a fost câștigat în urma unui vot la ONU și a fost securizat prin lobby-ul făcut de diplomația română.

România a obținut 117 voturi în Adunarea Generală, iar Rusia doar 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi, fiindu-i necesare 8, potrivit informațiilor G4Media.

Aurescu a fost nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria.

El a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est.

Judecătorul rus a fost susținut de Rusia, China și Belarus.

În septembrie, președintele Klaus Iohannis a solicitat în plenul Adunării Generale a ONU sprijinul statelor membre pentru candidatura României la Curtea Internațională de Justiție.

Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.

ONU a anunțat joi numele celor cinci noi judecători aleși prin vot:

Bogdan-Lucian Aurescu (Romania)
Hilary Charlesworth (Australia)
Sarah Hull Cleveland (SIA)
Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Mexic)
Dire Tladi (Africa de Sud)

Alegerea lui Aurescu a fost salutată de președintele Klaus Iohannis și de Ministerul de Externe, care arată că ”succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

Context

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă și respectată instanță internațională. Toți membrii ONU sunt părți la Statutul Curții. CIJ fost înființată în 1945, în baza Cartei ONU.

CIJ este alcătuită din 15 judecători permanenți, aleși pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeși, dintre persoanele care se bucură de cea mai înaltă considerație morală și care îndeplinesc condițiile cerute pentru exercitarea în țările lor de origine a celor mai înalte funcții judiciare, sau care sunt juriști având o competență recunoscută în domeniul dreptului internațional. Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleși astfel încât să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizație și principalelor sisteme juridice ale lumii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cel mai mare succes eate ca am scapat de el dupa aici.

    A distrus Ministerul de Externe promovand numai nulitati.

    De mentionat ca a fost votat si de Austria ca un favor pentru ca a vandut meciul pe Schengen.

    • Aproape ca preferai rusu’, nu asa? :))))))))))) ‘ai de capu’ nostru!

    • Habar n-aveti despre ce vorbiti! O fi fost cum o fi fost ca Ministru de Externe dar in materie de drept international este imbatabil, cel putin in Ro. Nu cred ca va mai aduceti aminte cum in urma cu 14-15 ani a castigat pentru Ro. la aceeasi Curte unde azi este judecator, aproape 10.000 km patrati spații maritime, platou continental și zonă economică exclusivă din Marea Neagră. Daca azi vorbim despre gaze extrase din M. Neagra pentru Ro. este datorita in primul rand lui Aurescu….Merita din plin postul castigat. Felicitari!

    • Este un mare castig pentru Romania ca avem acum o sansa sa intram in Schengen…Omul era profund incompetent.

    • @ Nicolas – Arunci cu niste vorbe fara sa aduci niciun fel de argumente! Vezi-ti de drum nene ca vorbesti numai pruostii (sau vorbesti pruostii cu un scop anume, ceea ce e si mai rau)

  2. Felicitari! PS: mai lasati rautatile, nu toti sunt la fel, hai sa vedem si cand Romania are rezultate de laudat.

  3. 1. Platoul Marii Negre a fost castigat de avocati si de faptul ca aveam dreptate;
    2. Nu este extrage nimic de acolo. Perimetrul Neptun este in alta zona;
    3. Era sa il bata rusul ala in conditiile in care Rusia e praf la ONU. A fost diferenta de zece voturi in conditiile in care rusul are un Presedinte pus sub acuzare…

    • 1. Platoul a fost castigat de un grup de 20 de avocati al caror sef a fost Aurescu si care Aurescu a avut „discursul” final cu care s-a castigat.
      2. Perimetrul nu este in „alta zona” este in Platou.
      3. Lui Aurescu ii ajungeau 8 voturi sa-l invinga pe rus dar a avut 9.
      Si cu asta am incheiat orice polemica, chiar nu-mi pierd eu timpu’ cu orice Gica Contra care confunda carcoteala cu „critica constructiva” pe teme pozitive Romaniei. Cu oameni ca dvs. Ro. nici nu mai are nevoie de dusmani….

    • Nu stiu de ce va suparati. Am zis ca e un lucru fff bun pentru Romania ca scapam de el. A deprofesionalizat complet MAE pentru ca este un om mic cu un ego mare. Legat de rusnac, il batea oricine in contextul razboiului din Ucraina. Rusul a luat dublu voturilor in raport cu ultimele rezolutii ONU pe Ucraina. In consecinta, Aurescu nu avea cum sa piarda in acest context.

    • @ Nicolas – Insistenta ta e un argument la ceea ce am zis: Faci propaganda mizerabila pentru cineva (habar n-am pentru cine ca nu inteleg din context). Tot ceea ce ai scris acolo sunt minciuni ordin0are, adevarul e ca fix 10 e diferenta intre 117 si 77. Plus ca habar n-ai care sunt mecanismele de vot din comisiile ONU. Ti-am mai zis, acuzatii mizerabile fara sa aduci argumente. De unde stii tu ce-a facut in MAE, esti vreo sinecura respinsa de el cumva?