Bogdan Aurescu a câștigat funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție. El a învins un candidat din Rusia
Fostul ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a câștigat un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, potrivit informațiilor G4Media. Informația a fost confirmată de AUrescu printr-o postare pe X. Postul a fost câștigat în urma unui vot la ONU și a fost securizat prin lobby-ul făcut de diplomația română.
România a obținut 117 voturi în Adunarea Generală, iar Rusia doar 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi, fiindu-i necesare 8, potrivit informațiilor G4Media.
Aurescu a fost nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria.
El a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est.
Judecătorul rus a fost susținut de Rusia, China și Belarus.
În septembrie, președintele Klaus Iohannis a solicitat în plenul Adunării Generale a ONU sprijinul statelor membre pentru candidatura României la Curtea Internațională de Justiție.
Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.
ONU a anunțat joi numele celor cinci noi judecători aleși prin vot:
Bogdan-Lucian Aurescu (Romania)
Hilary Charlesworth (Australia)
Sarah Hull Cleveland (SIA)
Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Mexic)
Dire Tladi (Africa de Sud)
Alegerea lui Aurescu a fost salutată de președintele Klaus Iohannis și de Ministerul de Externe, care arată că ”succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.
Context
Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă și respectată instanță internațională. Toți membrii ONU sunt părți la Statutul Curții. CIJ fost înființată în 1945, în baza Cartei ONU.
CIJ este alcătuită din 15 judecători permanenți, aleși pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeși, dintre persoanele care se bucură de cea mai înaltă considerație morală și care îndeplinesc condițiile cerute pentru exercitarea în țările lor de origine a celor mai înalte funcții judiciare, sau care sunt juriști având o competență recunoscută în domeniul dreptului internațional. Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleși astfel încât să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizație și principalelor sisteme juridice ale lumii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii