G4Media.ro

Bogdan Aurescu, după eșecul lui Nehammer la alegerile din Austria: ”Arată absența…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Bogdan Aurescu, după eșecul lui Nehammer la alegerile din Austria: ”Arată absența impactului folosirii temei Schengen în campanie/ Cel mai important este să continuăm dialogul început deja, constructiv, cu Austria”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, că rezultatul alegerilor din Austria arată absenţa impactului folosirii temei Schengen în campanie şi a subliniat că România va continua demersurile privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie, transmite Agerpres.ro.

„Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Ca ministru de Externe este necutumiar să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria în această campanie sau în acest context electoral. De aici înainte cred că cel mai important este să continuăm şi să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanşat cu Austria. Cred că este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja. (…) Noi suntem deschişi spre dialog la toate nivelurile, pe toate palierele, după cum aţi văzut deja, şi vom continua în mod activ, coordonat, toate aceste demersuri”, a spus Aurescu, înainte de a participa la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a spus că autorităţile de la Viena trebuie să facă o evaluare cu privire la subiectul Schengen după rezultatul alegerilor.

„Noi am făcut toate gesturile de deschidere spre dialog constructiv. De asemenea, am arătat foarte clar că poziţia României este una de susţinere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale UE, măsuri care să combată migraţia ilegală, să facă frontierele externe ale UE mai sigure, chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce priveşte migraţia ilegală din Austria şi lărgirea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria”, a afirmat Aurescu.

El a subliniat că România lucrează cu Bulgaria în ceea ce priveşte dosarul Schengen.

Ministrul de Externe a precizat că a discutat cu peste două treimi din omologii săi din statele care sunt în acelaşi timp membre ale UE şi membre ale spaţiului Schengen.

„E vorba de 23 de state care votează în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. Practic, am discutat şi am obţinut mesaje de susţinere şi reconfirmări ale susţinerii din partea a aproximativ 15 miniştri de externe şi de afaceri europene din aceste state, iar aceste eforturi vor continua şi în perioada imediat următoare”, a spus Aurescu.

El a subliniat că preşedinţia suedeză a Consiliului UE este extrem de hotărâtă să susţină România în această chestiune.

„Avem toată susţinerea din partea Suediei, care în perioada următoare va demara un proces de consultări. Sunt convins că şi Bulgaria continuă demersurile atât în relaţia cu Austria, cât şi în relaţia cu Olanda, pentru că Olanda se opune Bulgariei şi are o serie de condiţii care trebuie să fie îndeplinite de către Bulgaria, dar avem un dialog constructiv şi cu Bulgaria”, a spus ministrul de Externe.

Aurescu a precizat că în perioada imediat următoare vor demara discuţiile în chestiunea Schengen la nivel de experţi din ministerele de interne ale României şi Austriei. El a mai afirmat că declaraţiile omologului olandez reprezintă o reconfirmare a sprijinului pe care Olanda îl acordă pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

„Omologul meu francez, cât şi cel olandez sunt extrem de hotărâţi să facă demersuri active pentru a susţine aderarea României. (…) Nu se poate pune problema în acest moment că Olanda are o altă poziţie decât aceea de susţinere pentru aderarea României”, a spus Aurescu.

Ministrul de Externe a menţionat că participă la discuţiile BPN al PNL în calitate de ministru susţinut de liberali. El a afirmat şi că este deschis oricărei evaluări.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Aurescule, astia s-au pi.sat pe noi cu bolta!! Si tu vrei sa continui dialogul constructiv??
    CAt de sclav poti sa fii??
    Votam A.U.R!!

    • De ce sa votam extremisti? Sa iesim din UE si din NATO?

    • Pana una-alta suntem inca la mana lor. Asha ca nu vad de ce nu am incerca sa-i convingem sa-si schimbe atitudinea. Dar am o banuiala ca tu vrei iesirea din UE pe motivul asta, asha e? Altfel, de ce ai vota cu hAUR?

    • @Bogdan,
      Acest neicahammer si cu ovp au dat deja dovada de rea-credinta si lipsa de respect in momentul in care ne-au dat cu jet fara NICIUN argument. De ce crezi ca nu ar face-o din nou? Au facut-o deja o data si or vazut ca nu a existat absolut nicio consecinta. Stiu si ei ca avem „politicieni” de cea mai joasa speta, probabil de asta isi si bat joc de noi. Insa Aurescu nu face decat sa insiste in a se face de k.k.o. Evident ca nici AUR nu e solutia, Riki e doar un troll hauro.lac.

  2. Tocmai ati fost anuntati ca mai aveti de stat capra, bucuria progresistilor, deja sunt aliniati.

  3. Aurescu, noi vom înceta dialogul cu Austria și desigur ca te vom schimba din funcție.

  4. Cat dureaza acest dialog constructiv? Alti 11 ani cu reluare?
    Austriecii i-au mai luat din putere, dar tot aceiasi europarlamentari vor vota contra aderarii noastre data viitoare, nu?
    Data viitoare care va fi cand pleaca Nehammer de tot si vine altul la fel?

    • „Austriecii i-au mai luat din putere”

      Poate ar fi bine sa vedem ce au facut austriecii cu puterea pe care i-au mai luat-o lui Nehammer. Cui au dat-o? Brrr, al doilea partid este partidul extremist FPÖ, cu 24%.

      Adica unii fata de care Nehammer asta e pistol cu apa. Deci, da, daca pleaca Nehammer vine o optiune si mai nasoala. Parerea mea, de doi bani, e ca s-ar putea negocia chiar si cu Nehammer si Rutte. Dar e o treaba complicat, care necesita timp, creier si vointa politica in a face ce trebuie in tara. Si la noi e penurie de asa ceva.

      Sa citeasca cineva cam discuta un mare sef de la Curtea de Conturi, pesedistul Badalau, cu sefa de la Compania Naționale de Investiții, in timp ce negociau „programul de investitii” prin care firma ginerelui lui Badalau castiga licitatie dupa licitatie. Asa arata statul roman acum. Si nu e Nehammer de vina pentru asta.

      P.S. Vad mai sus pe unii care isi imagineaza ca o sa vina gasca Simion-Sosoaca-Traziu si o sa rezolve el situatia. Dap, exact asa o sa fie. Cum spuneam e nevoie de timp, creier si vointa politica in a face ce trebuie in tara.

    • Da? Interesant.
      Unii spun ca Romania trebuie sa-si vanda resursele tarii, ce ne-a mai ramas din ele, unor companii austriece pe care le b.oicotam, asa cum a procedat Croatia care a si intrat.
      Dvs ziceti altceva.
      Eu timp nu mai am de pierdut sa ascult doleantele fiecaruia. Era bine sa intram in Schengen, bo.icotez, ma bucur ca Nehammer a pierdut din pu.tere, in rest e democrarie, iar eu nu votez in Austria. Si nu ma incanta pierderea de vreme cu tot felul de duscursuri. Fapte, nu vorbe. Ca mai bine stau la vama, decat sa-mi pierd vremea cu aceasta tema interminabila.

  5. hAurescu trabucel e fermoarul de la slitul lui Johanis, ce tot il bagati-n seama?

  6. Bai aureasca, ești un varzet