G4Media.ro

Bogdan Aurescu, într-un editorial pentru EUObserver: ”Coronavirusul, un test pentru Occident. Rezistăm…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Bogdan Aurescu, într-un editorial pentru EUObserver: ”Coronavirusul, un test pentru Occident. Rezistăm împreună, ne prăbușim separat”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, într-un editorial pentru EuObserver, că pandemia de coronavirus testează nu doar capacitatea UE și NATO de a acționa unitar, ci și capacitatea statelor membre ale celor două organizații de a păstra intacte valorile democrației.

”Criza Covid-19 ne-a forțat să regândim conectivitatea în toate dimeniunile ei, pe ambele țărmuri ale Atlanticului. Libera circulația a oamenilor, mărfurilor și ideilor – rețeaua nervoasă care menține lumea în mișcare – se confruntă cu regrese surprinzătoare. Aceste vremuri de nesiguranță și rețineri pot împiedica democrațiile să prospere și pot duce la inevitabile, chiar dacă temporare, limitări ale societăților noastre democratice”, scrie Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației românești susține că Uniunea Europeană trebuie să se asigure că valorile democratice vor rămâne intacte după depășirea crizei sanitare.

”Trebuie să acționăm pentru a proteja structura socială a interdependenței democratice, să păstrăm libertatea de circulație a bunurilor esențiale și să furnizăm perspective reale pentru reluarea libertății de mișcare a oamenilor cât mai repede cu putință (…) Dacă măsurile interne sunt de o importanță critică pentru a menține îngrijorările la niveluri ce pot fi gestionate, conducerea comună, solidaritatea și cooperarea vor modela până la urmă deznodământul și vor ajuta ca democrațiile noastră să iasă mai puternice din criză”, susține ministrul român de Externe.

El a dat exemplul repatrierii a sute de mii de cetățeni europeni și americani care a fost posibilă doar prin adoptarea unor decizii în comun și a cooperării strânse. În interiorul UE au fost menținute coridoare vitale de transport, iar granițele au rămas deschise pentru transporturile de echipament medical.

La nivelul NATO, Aurescu a menționat faptul că Unitatea Multinațională de Transport Strategic a fost utilizată în premieră de către România pentru a importa materiale medicale din Coreea de Sud.

”Împreună rezistăm, divizați ne prăbușim. Nu ne permitem să acționăm divizat și nici să ne diminuăm democrațiile”, crede Bogdan Aurescu.

”Cetățenii noștri trebuie să aibă sentimentul, acum când sunt împovărați de insecuritate pe atâtea nivele, că se pot baza deplin pe instituțiile europene și euroatlantice, ca pe  propriile familii, pentru reconsolidarea sentimentul de încredere și securitate”, a mai scris Aurescu.

Foto: Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Probabil ca se refera la noul transport de combinezoane pentru Romania din Coreea de Sud, suportat de SUA. Asta da, dovada de prietenie. Unde-i legatura cu UE aici?

    • Acea sponsorizare americana, prieten drag informat, e platita integral, ca un fel de CAR, de tarile NATO, de tarile din zona de activitate a grupului strategic. Adica si de Romania. Abia acum dupa un ciclu complet de plati, i-a venit randul sa poata beneficia de intreaga infrastructura a unitatii speciale. Dar tu posteaza ca e important ce scrii. Ajuta cosmosul.

    • Lukas mai bine ajuți cosmosul UE pentru ca are nevoie. Esti prost informat vad.

  2. Nu!Nu!Intuieste ca dupa criza migratia fortei de munca va fi foarte stricta:doar cei chemati, filtrati si controlati in prealabil, vor fi admisi.Restul…si ne referim la nomazii nostri si „muncitorii ” ma tem ca vora sta mai mult pe acasa!

  3. Bogdan Aurescu a cam spus vorbe goale: UE e cam NE-Uniune Europeana, e fiecare pe cont propriu!!
    „Președintele Consiliului European pentru Cercetare (ERC) – cel mai bun om de știință al UE – și-a dat DEMISIA după ce NU a reușit să convingă Bruxelles-ul să lanseze un PROGRAN Stiințific la scară largă pentru combaterea Covid-19, scrie Financial Times.
    Profesorul Mauro Ferrari, care își începuse mandatul de 4 ani la 1 Ianuarie, și-a prezentat marți după-amiaza Demisia președintelui comisiei UE, Ursula von der Leyen.
    ”Am fost extrem de dezamăgit de RASPUNSUL European la Covid-19”, a spus el într-o declarație pentru Financial Times.
    ERC, înființat în 2007 pentru a finanța cei mai buni oameni de știință din Europa, a devenit una dintre cele mai prestigioase agenții din lume, cu un Buget de aproximativ 2 miliarde de euro pe an. Prof. Ferrari, un pionier italo-american al nanomedicinei, a declarat că disensiunile sale cu Comisia Europeană au demarat la începutul lunii martie „deoarece devenise evident că pandemia va fi o tragedie de proporții fără precedent”.
    El a spus că a propus atunci să creeze un Program SPECIALl pentru combaterea Covid-19. „M-am gândit că într-un moment ca acesta, celor mai buni oameni de știință din lume ar trebui să li se ofere resurse și oportunități pentru a lupta împotriva pandemiei, cu noi medicamente, noi vaccinuri, noi instrumente de diagnostic, noi abordări dinamice comportamentale bazate pe știință, care să înlocuiască intuițiile improvizate ale liderilor politici „, a spus el.
    Dar Consiliul Științific al ERC, organul de conducere, a RESPINS ideea, pe motiv că atribuțiile sale îi permit doar să finanțeze cercetările „de jos în sus” propuse de oamenii de știință, mai degrabă decât programe „de sus în jos” cu obiective stabilite de liderii UE.(politrucii in frunte cu Germania care spune: DESCURCATI-VA FIECARE!)
    El a spus că a avut o a doua șansă când dna von der Leyen i-a cerut părerile cu privire la abordarea pandemiei. Apoi a dezvoltat un plan „la care ea a contribuit cu directive substanțiale”. „Faptul că am lucrat direct cu ea a creat o FURTUNA politică internă”, a spus el. „Propunerea a fost transmisă în diferite niveluri ale administrației Comisiei Europene, unde cred că s-a risipit.”
    Comisia Europeana a confirmat că prof. Ferrari a demisionat, dar NU a dorit să facă precizări suplimentare.”

    E Diferenta dintre un Profesionist si un politician prins intr-un angrenaj politic unde INTERESELE fiecarui Stat(mai ales, al Statelor puternice!) primeaza.

  4. Tare asta: ”Cetățenii noștri trebuie să aibă sentimentul, că se pot baza deplin pe instituțiile europene și euroatlantice… bla bla bla”.

    Mai ales in partea asta de continent, vor ramane sa se hraneasca doar cu sentimentul.

  5. e incredibil,UE ne da bani ,NATO ne da echipamente,PIB- ul Romaniei s a triplat de cand suntem in UE.Ce naiba e in capul nostru ?