G4Media.ro

Bogdan Aurescu l-a primit miercuri pe Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Bogdan Aurescu l-a primit miercuri pe Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA: principalul subiect, situația de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, miercuri, pe Derek Chollet, consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA, oficial cu rang de subsecretar de stat, aflat în vizită în România.

Discuția a prilejuit, în principal, un schimb de opinii și evaluări privind situația îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, iar cei doi oficiali au evaluat impactul evoluțiilor recente asupra securității euroatlantice. Întrevederea a avut loc în continuarea recentelor contacte bilaterale cu partea americană și se înscrie în parametrii coordonării apropiate dintre România și Statele Unite, pe teme strategice, precizează MAE într-un comunicat de presă.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat eforturile diplomatice intense ale SUA pentru detensionarea situației de securitate din Vecinătatea Estică și a mulțumit pentru decizia de consolidare a prezenței militare americane pe teritoriul României, prin dislocarea în această perioadă a unui batalion Stryker cu 1.000 de militari americani. Șeful diplomației române a evidențiat că întărirea prezenței forțelor militare americane pe Flancul Estic al NATO, în urma solicitării țărilor aliate din regiune, inclusiv a României, reprezintă un pas necesar și un semnal ferm care demonstrează soliditatea angajamentului Statelor Unite pentru securitatea acestor aliați, având ca scop descurajarea acțiunilor agresive ale Federației Ruse.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a respins din nou, ca inacceptabile, amenințarea cu utilizarea forței armate, precum și tentativele de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene. În plus, a subliniat necesitatea continuării abordării principiale a NATO și a SUA și a menținerii coordonării și solidarității aliate.

Cei doi oficiali au subliniat importanța unității transatlantice și în ceea ce privește sprijinul pentru parteneri, precum și pentru menținerea politicii ușilor deschise a NATO.

De asemenea, au agreat continuarea coordonării apropiate privind măsurile concrete care trebuie luate la nivelul Alianței, inclusiv în ceea ce privește consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO și a măsurilor care trebuie luate în eventualitatea unei noi agresiuni ruse în Ucraina, inclusiv pregătirea unui pachet consistent de sancțiuni, fiind subliniată coordonarea foarte bună pe acest subiect între UE și SUA. Totodată, cei doi oficiali au evaluat perspectivele de evoluție a demersurilor diplomatice pentru obținerea dezescaladării situației de securitate. În același timp, a fost reiterat, de către ambii oficiali, caracterul strict defensiv al facilității antirachetă de la Deveselu, care nu găzduiește, nu va găzdui – și nici nu o poate face – rachete de tip ofensiv, facilitatea nefiind îndreptată împotriva Rusiei, ci având în vedere eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic, din Orientul Mijlociu.

La rândul său, oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru angajamentul constant asumat de România, ca partener strategic al SUA și stat aliat NATO responsabil și de încredere, pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre, dar și la nivel european și euroatlantic. A mulțumit pentru coordonarea și contribuția substanțială a României în redactarea răspunsurilor transmise de Statele Unite și NATO Rusiei, la 26 ianuarie. A reiterat mesajele părții americane privind necesitatea soluționării pe cale diplomatică a crizei actuale și a reconfirmat angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 și asigurarea securității aliaților NATO, inclusiv a României. A mulțumit pentru disponibilitatea României de a găzdui cei 1.000 de militari americani ai batalionului Stryker și pentru decizia rapidă a autorităților române în acest sens.

În plan bilateral, pe fondul aniversării, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, a fost agreată necesitatea dinamizării contactelor politice și a cooperării în domenii precum cel energetic sau al infrastructurii, inclusiv în ceea ce privește proiectele majore de interconectare strategice, Rail2Sea și Via Carpathia, respectiv în ce privește eforturile româno-americane îndreptate pentru atingerea obiectivului comun de aderare a României la programul Visa Waiver. Cei doi oficiali au subliniat importanța derulării unor evenimente comune, atât în România, cât și în Statele Unite, pentru marcarea momentului simbolic și deosebit de important din acest an al evoluției Parteneriatului Strategic bilateral, se mai arată în comunicat.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Cam la nivelul asta suntem; ministrul nostru de externe dicuta la nivel de consilieri ai secretarului de stat. Oare putem mai jos de atat???

    • Va e doar de comisarii sovietici, cumva?

    • Pai ce-am facut, Draggy? Am schimbat comisarii sovietici pe consilierii americani?
      Hai ca trebuie sa poti mai mult, sa ai alte pretentii!!
      Sai ii fi vreun profitor al situatiei? Atunci te inteleg!

    • Sigur postarea ta o dovedeste Mini9strul are dreptul sa se consulte cu cine vrea

    • Sigur postarea ta o dovedeste Ministrul are dreptul sa se consulte cu cine vrea

    • Dom’ Doftor Esti bolnav rau de propaganda mujica Si nu e chiar rau sa schimbi consilierii sovietivci cu cei Americani O dovedesc Germania de Vest, Japonia, Korea de S… ce au „suferit” ocupatie militara SUA

    • Eu vorbeam de putina demnitate nationala. Dar daca voua va convine sa stati in genunchi, ca pe vremea turcilor, foarte bine. Si daca mai va si cade ceva din asta, e si mai bine pentru voi. Doar pentru voi, dupa cum se vede…

    • Hai, dom doctor, ca si dvs va place sa stati in genunchi, n-o mai dati cotita, numai ca vreti sa va orientati cu genunchii intr-o anumita directie si cei mai multi nu mai vor acolo, ca nu le-a placut. N-aveti decat dvs.

  2. Pana la urma, cand esti o biata piata de desfacere din est, pupi chiar si tocul unui consilier.

    • Ehee, s-au dus vremurile alea in care eram o piata de defacere prospera din CAER , ce conta ca n-aveam de nici unele, stateam in frig si-n bezna si faceam foamea. Nu pupam tocul, il mancam cu totul.

  3. Spagarii primesc tot ce se oferă.