Bogdan Aurescu, mandatat de șeful diplomației UE să efectueze o vizită în Caucazul de Sud împreună cu miniștrii de Externe din Austria și Lituania
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, împreună omologii săi, Alexander Schallenberg – Austria și Gabrielius Landsbergis – Lituania, va vizita în perioada 25-26 iunie Armenia, Azerbaidjanul și Georgia, cu un mandat din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, anunță un comunicat de presă al Serviciul diplomatic al Uniunii Europene.
Potrivit sursei citate, vizita va fi un semnal al disponibilității UE de a sprijini o cooperare mai largă atât cu țările din Caucazul de Sud, cât și între acestea, inclusiv prin oportunitățile disponibile în cadrul Parteneriatului estic.
Miniștrii se vor întâlni cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Baku, cu președintele Armeniei, Armen Sarkissian și cu premierul interimar, Nikol Pashinyan, la Erevan, precum și cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, la Tbilisi.
Vizita va transmite sprijinul UE pentru cele trei țări și în contextul pregătirii pentru summitul Parteneriatului estic, care este programat să aibă loc în decembrie 2021, subliniază Serviciul diplomatic al Uniunii Europene.
MAE precizează că cei trei miniștri de externe vor pleca împreună, de la București, cu o aeronavă asigurată de partea română.
Demersul reprezintă un prim rezultat concret al propunerilor avansate de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai), când au fost discutate, la inițiativa ministrului român, susținută de alți 10 omologi (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), situația conflictelor prelungite din
Vecinătatea Estică, precum și instrumentele concrete prin care UE poate să fie mai eficientă și mai activă în rezolvarea acestora, susține MAE într-un comunicat de presă.
Potrivit MAE, scopul vizitei este de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a crește implicarea și rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiune, precum și de a eficientiza și crește coeziunea Politicii Externe și de Securitate Comune și de a asigura o implicare mai activă, directă, a statelor membre și a instituțiilor europene, inclusiv prin acțiuni comune.
Acest turneu prezintă un interes crescut pentru România, pentru care Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar, iar soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic, mai precizează MAE.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii