Luni are loc a treia conferință a donatorilor pentru Republica Moldova, organizată de România, Franța și Germania / 45 de țări și instituții se reunesc la Paris pentru a susține Chișinăul în criza energetică
45 de ţări şi instituţii se vor întâlni luni la Paris pentru a promite Republicii Moldova ajutoare de milioane de euro, în contextul în care există temeri că această ţară mică ar putea fi destabilizată şi mai mult de conflictul din Ucraina, relatează Reuters, citată de News.ro.
Republica Moldova, care se află între Ucraina şi România, a resimţit efectele creşterii preţurilor la alimente şi energie, precum şi ale afluxului de mii de refugiaţi ucraineni care au sosit în această ţară de aproximativ 2,5 milioane de locuitori. Se estimează că Moldova a primit mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor decât orice altă ţară, scrie Reuters.
Dependentă în mare măsură de aprovizionarea cu energie din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăţi şi mai mari odată cu venirea iernii şi cu reducerea de către Gazprom cu 40 la sută a livrărilor de gaze naturale, ceea ce afectează capacitatea autorităţilor de a furniza suficientă energie electrică şi căldură populaţiei.
„Moldova este direct afectată, pentru că este dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia şi este o ţară care are o parte din teritoriu controlat de soldaţii ruşi, deci este deosebit de vulnerabilă”, a declarat un diplomat francez în cadrul unui briefing de presă.
Ajutorul care ar urma să fie strâns luni urmează să fie folosit pentru a susţine bugetul şi aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, precum şi costurile pentru găzduirea a mii de refugiaţi ucraineni.
Este a treia conferinţă a donatorilor Republicii Moldova şi va fi coprezidată de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, alături de ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock.
La conferinţele anterioare ale donatorilor Republicii Moldova, organizate la Berlin şi Bucureşti, au fost făcute promisiuni de ajutor în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro (1,34 miliarde de dolari), reaminteşte Reuters.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument permanent de sprijin creat la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.
La conferinţa de la Paris care are loc luni sunt aşteptaţi şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu.
Potrivit unui comunicat MAE, Bogdan Aurescu va sublinia la Paris că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obţinerea, din partea partenerilor internaţionali, de asistenţă financiară necesară pentru achiziţii de gaz şi de electricitate. De asemenea, şeful diplomaţiei române va informa participanţii despre măsurile de asistenţă întreprinse de România: sprijinul bugetar direct acordat recent, în valoare de 10 milioane de euro, facilitarea livrărilor de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, iniţierea implementării Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România.
Organizarea celei de-a treia Conferinţe ministeriale la Paris în decurs de şapte luni de la crearea şi lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova „constituie un semnal clar privind consolidarea acestui nou format ca instrument pentru coagularea sprijinului internaţional multidimensional şi confirmarea rolului său într-o perioadă dificilă în care Chişinăul are mai mult decât oricând nevoie de asistenţa comunităţii internaţionale”, arată comunicatul MAE.
La 5 aprilie 2022 a avut loc, la Berlin, Conferinţa privind crearea şi lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat şi co-prezidat de miniştrii de externe ai României, Germaniei şi Franţei. Această primă reuniune a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.
Cea de-a doua Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost organizată şi găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la Bucureşti, la 15 iulie 2022. A beneficiat de participarea unor delegaţii din 33 de ţări – state membre ale UE, ale G7, ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, peste zece organizaţii internaţionale, instituţii financiare, instituţii europene (Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă) şi agenţii ale ONU. Conferinţa din capitala României a obţinut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistenţă sub formă de granturi; de asemenea, la propunerea României, a fost decisă crerea unui nou grup de lucru, al şaselea, privind reforma administraţiei publice şi administrării finanţelor publice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii