Bogdan Cuza, descendentul domnitorului A.I. Cuza: Educaţia cultivă moravurile, cultura defineşte minţile luminate
Bogdan Cuza, descendent al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a răspuns invitaţiei de a lua parte la festivitatea de deschidere a noului an şcolar organizată de Liceul Tehnologic din Buzău, ocazie cu care le-a transmis elevilor şi profesorilor că educaţia cultivă moravurile şi inimile oamenilor iar cultura defineşte minţile luminate, transmite Agerpres.
Liceul Tehnologic din municipiul Buzău funcţionează începând cu anul şcolar 2024-2025 sub numele de Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”.
„De astăzi avem un patron spiritual, o personalitate care ne stă drept model şi ne ghidează paşii spre un viitor luminos. Bine aţi venit la începutul anului şcolar 2024-2025 la Liceul Tehnologic ‘Alexandru Ioan Cuza’! De astăzi purtăm un nume care ne obligă la mai mult, la rezultate deosebite, o conduită deosebită, un nume care ne ghidează paşii spre reuşită. Într-un liceu tehnologic ca al nostru aveţi şansa unică de a învăţa nu doar teorie, ci şi practică, pregătindu-vă concret pentru viitor”, a transmis cu ocazia festivităţii de începere a noului an şcolar Corina Moise Poenaru, directorul Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”.
La festivitate a fost invitat să ia parte şi strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi naţionale, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.
„Nu a existat ogor al vieţii publice unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza să nu fi aruncat sămânţa modernizării, numai că de roade beneficiem astăzi noi şi mai puţin el. S-a sacrificat pentru acest neam şi sacrificiul lui şi jertfele paşoptiştilor şi unioniştilor ne obligă să-i purtăm cu cinste şi onoare acest nume în continuare. Printre reformele marelui domnitor şi străbunului meu trebuie menţionată reforma instrucţiunii publice, a educaţiei, care a condus la emanciparea noastră naţională, ca primă lege organică a învăţământului românesc. Astăzi sărbătorim un început de nou an şcolar care se confundă cu o bucurie a minţii tinere şi sclipitoare a elevilor, a minţilor tinere ale dascălilor şi a noastră, a tuturor. Gradul civilizaţional al unei naţiuni este reprezentat de conştiinţa naţională, dar nu există conştiinţă naţională fără de cultură naţională. Mihai Eminescu, geniul nostru, făcea o distincţie între ceea ce înseamnă educaţia şi cultura. Pe când educaţia cultivă caracterele, cultura educă minţile. Deviza este că atâta timp cât educaţia cultivă moravurile şi inimile oamenilor, cultura defineşte minţile luminate care trebuie să se aşeze în inimi curate”, a afirmat dr. Bogdan Gheorghe Ilie Cuza.
Totodată, fostul ministru al Culturii Lucian Romaşcanu le-a transmis elevilor un mesaj la debutul noului an şcolar.
„Un sfat, o rugăminte: iubiţi-vă şi respectaţi-vă profesorii, iubiţi-vă şi respectaţi-vă părinţii, trăiţi-vă cât de frumos puteţi cei mai frumoşi ani ai vieţii voastre, care sunt acum şi pregătiţi-vă pentru ce va să urmeze. Sunt patru ani care sunt definitorii pentru toată viaţa, de acum încolo. La sfârşitul acestor ani să fiţi mândri de ceea ce aţi realizat şi să fiţi pregătiţi pentru o viaţă care nu este întotdeauna uşoară, dar cu certitudine stă în mâinile voastre şi în sufletele voastre să o faceţi frumoasă”, a declarat fostul ministru al Culturii, preşedintele Consiliului Judeţean, Lucian Romaşcanu.
În anul 2023, Liceul Tehnologic a fost distins cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de „Cavaler” de către preşedintele României, Klaus Iohannis
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank