G4Media.ro

Bogdan Licu a recunoscut că a fost membru al masoneriei din 2003…

Foto: Bogdan Licu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Licu a recunoscut că a fost membru al masoneriei din 2003 până în 2012, dar a refuzat să spună cine l-a recomandat

UPDATE: Bogdan Licu a declarat, luni, la finalul interviului la CSM, că a fost membru al masoneriei până în august 2012, când și-a dat demisia. Licu a spus că, oricum, nu a fost activ în masonerie și că a demisionat înaintea deciziei CSM din 2013, potrivit căreia magistrații pot fi masoni, dar trebuie să își declare apartenența. Întrebat de ziariști cine l-a recomandat, el a spus că a fost membru ”din 2003 – 2004 până în 2012”, dar a refuzat să spună cine l-a recomandat, adăugând că este ”o problemă personală”.

Bogdan Licu apare într-un film pe Youtube de acum 15 ani în care participă la un ritual masonic (vezi aici la minutul 5:30), alături de fostul șef al Fiscului Sorin Blejnar (aflat acum în pușcărie pentru corupție) și de fostul șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției din SRI, generalul Ovidiu Soare, condamnat și el în 2013 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție (detalii aici).

Știrea inițială: Bogdan Licu a declarat, luni, în timpul interviului la CSM, că procurorii „au fost lăsaţi în pielea goală” în urma deciziei Curţii Constituţionale prin care SRI nu mai avea dreptul să mai facă interceptări în dosarele penale, susţinând că este adeptul înfiinţării unui singur serviciu de supraveghere în cadrul Ministerului Public, prin comasarea celor existente la Parchetul General, DNA şi DIICOT, transmite Agerpres.

Propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general, Bogdan Licu a pledat pentru constituirea unui singur serviciu tehnic de supraveghere în cadrul Ministerului Public, care să facă interceptări în dosarele penale.

„O altă propunere este înfiinţarea la nivelul Ministerului Public a unui singur serviciu tehnic, care să deservească şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi DNA şi DIICOT. În prezent, funcţionează trei astfel de servicii tehnice. Ulterior deciziei Curţii Constituţionale din 2016, Parchetul nu a mai putut apela la structurile specializate ale SRI. Acest lucru a condus la dificultăţi majore în aplicarea mandatelor de supraveghere tehnică, în special pe componenta de filaj, de interceptare ambientală sau pătrundere în spaţii şi locaţii în care se pregătesc fapte penale”, a spus Licu.

Bogdan Licu a precizat că, în prezent, procurorii apelează la serviciul tehnic de interceptări din cadrul Ministerului de Interne, respectiv Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS), însă a apreciat că acest lucru poate crea o vulnerabilitate, deoarece acest serviciu se află în subordinea politicului.

„În acest moment, în majoritate, procurorii apelează la serviciul tehnic din cadrul Ministerului de Interne – DOS. Acolo sunt nişte oameni de toată isprava, sunt oameni care doresc să facă treabă, conducerea Poliţiei a făcut eforturi foarte mari, disperate, ca să asigure un număr suficient de oameni şi o bază materială şi tehnică care să ne permită efectuarea activităţilor la un nivel cât mai mare, dar, din păcate, acest lucru cere foarte mult timp şi un foarte mare efort. Din păcate, viaţa m-a învăţat şi mi-a arătat că acolo unde credeam că problemele sunt rezolvate şi că sunt progrese ireversibile, anii care au trecut ne-au dovedit că lucrurile nu stau aşa şi un serviciu tehnic, la care să apeleze parchetul, în subordinea politicului, la un moment dat, poate reprezenta o vulnerabilitate. De aceea, eu sunt adeptul înfiinţării unui singur serviciu tehnic în Ministerul Public, cu dotarea corespunzătoare, cu un sediu corespunzător şi cu un personal calificat. Sigur că acest serviciu poate fi compartimentat, unul la DNA, unul la DIICOT şi un compartiment pentru parchetele obişnuite. Şi acest servciu să fie implicat, sub coordonarea procurorului general, în cele importante şi complexe cauze pe care Ministerul Public le are în lucru. Colegii mei au identificat şi posibile fonduri nerambursabile pentru operaţionalizarea unui asemenea serviciu”, a subliniat Bogdan Licu.

El a fost întrebat de un membru al CSM de ce la serviciul tehnic de supraveghere de la Parchetul General au fost puse în executare doar 97 de mandate de interceptare.

Licu a răspuns că „nu poţi să faci filaj cu doi oameni”, iar decizia Curţii Constituţionale din 2016, prin care SRI „a fost scos din câmpul tactic”, i-a lăsat pe procurori „în pielea goală” în legătură cu efectuarea interceptărilor.

„Nu pot să dau informaţii clasificate, fiind o şedinţă publică. Nu există nicio justificare, nici economică, nici practică, ca în Ministerul Public să funcţioneze trei servicii tehnice. Ne-au încărcat cu un serviciu, personal m-am opus la înfiinţarea acestui serviciu, generator de costuri şi cu efect benefic foarte redus în activitatea de urmărire penală. Nu pot să vă spun public ce probleme au cei de la DOS în acest moment (…). Unificarea într-un serviciu unic ar aduce beneficii şi sub aspect economic, dar şi al eficienţei, pentru ceea ce are nevoie un procuror în cauze complexe, în cauze deosebite de mare corupţie, de crimă organizată. Nu poţi să faci filaj cu doi oameni. Trebuie să punem ceva în loc. Nu am să comentez decizii judecătoreşti, decizii ale Curţii Constituţionale, dar brusc, am fost lăsaţi în pielea goală prin celebra sintagmă ‘scoaterea SRI din câmpul tactic”, a afirmat Bogdan Licu.

Citește și: Bogdan Licu vrea să fie numărul 2 în Parchetul general. Cariera lui Licu: eșecuri în serie în cazul Sorina, două acuzații de plagiat, afaceri imobiliare inexplicabile și note proaste la Bac

Foto: Bogdan Licu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. asa si de ce nu ai tipat de cand s-a intamplat? o zici abia acum? ma umfla rasul, orice prost s-a prins din clipa aia ca asta se va intampla. numai tu nu.

  2. Si stau asa…, cu cucu si pupaza la vedere…? Sa incheie alte Protocoale sau mai bine sa se introduca in Constitutie paragraful care n-ar mai lasa loc de interpretari:” Institutiile Statului sunt obligate sa sprijine bunul mers al anchetelor penale cu toata tehnica din dotare si in acest sens nu mai sunt necesare Protocoale”

  3. Ce misto e sa asculti telefoane ,asta da munca anticoruptie.
    La nou DNA se ocupa cu spionita si turnatoria nicidecum strangere de dovezi ,mai au dreptate si astia de o critica ,total neprofesionist.

    • aoleo, asa crezi tu, ca doar in asta consta anticoruptia? si cum adica „nicidecum cu strangere de dovezi”? hai ca e tare asta. adica eu te inregistrez cum dai tunuri si aia nu e dovada? unde ai studiat tu dreptul? la tv?
      „astia” de o critica sunt hotii. logic de ce critica. iar urmaririle se fac ca urmare a unei hotarari a unui judecator.

    • Pentru voi da, doar in asta constă lupta anticorupție, înregistrări și 0 alte probe,logica înseamnă și presupunerea altor dovezi.

  4. ANAF avem? Avem dar nu e al nostru.
    Unii muncesc ca câinii iar alții câștigă bani din click-click.

  5. CCR va gasi neconstitutionala orice tentativa de a crea o justitie independenta in Romania.

    • Justiție făcută cu servicii secrete există doar în societățile totalitariste, adică alea care îți plac ție

    • Justitie independenta in Romania? Cat de imbecil esti. NIMENI din sfera politica nu o sa vrea, NICIODATA, o justitie INDEPENDENTA.

    • Nu exista justitie independenta nici macar in USA.

    • ei lasa ca eu m-as multumi cu aia din SUA. asa „neindependenta” cum e ea. dar de unde stiti voi ca nu e independenta in sua? ca sunt curios.

      acolo un judecator candideaza la fiecare 4 ani si e ales de locuitorii din districtul respectiv. mi se pare un semn de super independenta. iar in timpul candidaturii trebuie sa faca publice sumele de bani din donatii si nu are voie sa sara de o anumita suma. evident, chestiile astea nu v-au interesat.

      se si gasise cine sa ne compare cu americanii, unii de sprijina hotii. hai pasi pe site-urile voastre de distrusi!

    • Mor de râs, connoisseurs! :))

  6. Nenea Liciu dar ce limbaj de ‘entelecutal’ ai….
    Se vede că ai citit biblioteci întregi….

  7. Ia zi mă licule, cum făceai tu?! Cum ai încercat tu să blochezi adoptia Sorinei. Ești 100% rezultatul unui sistem corupt și incompetent.

  8. Licu cică a fost până în 2012 mason, adică acum e în adormire, așteaptă reactivarea

    • vanghelie e si in ziua de azi. imi inchipui ce mare scula sa fii mason daca sunt acceptati prosti ca „marean”.

  9. Au tupeu și lipsa creier! Așa că se pot ajuta doar de ceea ce gândesc alții și au nevoie că și in comunism de ceea ce știu alții! Ceea ce știu ei… e NIMIC! Stiu sa decimeze, sa șantajeze, sa omoare și să desființeze…
    O Justiție de imbecili! Și multe alte instituții identice! Stiu sa darime ziduri, sa sape gropi, sa simuleze accidente, sa are, etc! Paleolitic!

  10. Cred ca Manole l-a recomandat, ca el este unul dintre cei mai vechi….

  11. Daca atat Johannis cat si Orban i-au lasat mana libera lui Predoiu in alegerea si desemnarea candidatilor, acum e momentul ca Presedintele sa-l trimita pe acest Licu exact acolo unde-a intarcat mutu’ iapa.
    Si nu e vorba de masonerie sau cine stie ce alte barfe, ci de incompetenta crasa de care a dat dovada acest individ de-a lungul carierei de procuror.
    Daca il accepta pe acest slugoi incompetent, Johannis isi tranteste mucii in propria-i fasole.

  12. ,,2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.”
    ?

  13. la asa presedinte, asa procuror general…

  14. G4Media, sunteti geniali! Va iubesc ca ati postat videoul ala cu masonii. Trebuie sa stie toata lumea ce fac mizerabilii astia. Mai este o filmare cu George Ivascu, pesedist, ministru al culturii (minutul 6:20): https://www.youtube.com/watch?v=mE7Id8WlS6U
    Promovati mai mult chestiile astea ca sa stie lumea cine e mana in mana cu cine.

  15. aaaaaa,asa mai merge,atunci e in regula…Pe bune? Afla ca pt a fi numit adjunct trebuie sa indeplineasca fix aceleasi conditii ca pt a fi numit procuror general…Iar in lipsa proc. gen.,exercita atributiile…Dar rectific : la asa presedinte, asa procuror general adjunct… Asta nu schimba cu nimic lucrurile…Ce sa faci,cine se aseamana prin manarii cu imobile,se aduna…