G4Media.ro

Bogdan Licu după adoptarea rezoluției PE privind Revoluția: Cer iertare victimelor din…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Bogdan Licu după adoptarea rezoluției PE privind Revoluția: Cer iertare victimelor din Decembrie 1989, precum și societății românești în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public a obligației legale de a stabili adevărul

Procurorul-general interimar Bogdan Licu spune, după adoptarea rezoluției Parlamentului European privind comemorarea Revoluției Române, că victimele au dreptul să afle adevărul și să lise facă dreptare și le cere iertare acestora, precum și societății românești în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public a obligației legale de a stabili adevărul și de a-i trage la răspundere pe cei vinovați.

Bogdan Licu precizează că, din păcate, de-a lungul celor 30 de ani, Ministerul Public nu a reușit să finalizeze integral cercetările pentru întreaga perioadă reclamată de victime, respectiv 14-31 decembrie 1989, și nu au respectat numeroasele decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

„Victimele au dreptul să afle adevărul și să li se facă dreptate prin condamnarea celor vinovați. În acest sens, în calitatea pe care o am în prezent, asigur victimele de întreaga mea bună credință și de respectul pe care îl port față de sacrificiul Eroilor României din Decembrie 1989. Totodată, în calitate de procuror general interimar cer iertare victimelor Revoluției Române din Decembrie 1989, precum și societății românești în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toți acești ani, a obligației legale de a stabili adevărul și de a-i trage la răspundere pe cei vinovați”, afirmă Bogdan Licu.

  • Rezoluţia privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989 a fost adoptată, joi, de Parlamentul European, care solicită autorităților române să-și intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului. Citește mai multe aici

Mesajul integral al procurorului general interimar:

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următorul mesaj al procurorului general interimar:

Astăzi, 19.12.2019, Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind Revoluția Română din Decembrie 1989, din care cităm:
,,Având în vedere că folosirea forței împotriva poporului român în decembrie 1989 a zguduit întreaga societate românească și că identificarea adevăraților făptași ai acestor crime rămâne o întrebare chinuitoare pentru victime, familiile lor și pentru toți cetățenii români; având în vedere că niciun act de agresiune militară împotriva propriului popor nu trebuie să rămână nepedepsit, Parlamentul European cere statului român să-și intensifice eforturile de elucidare a adevărului Revoluției, o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană, în lumina dreptului poporului român de a afla adevărul la 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.”
Potrivit documentului, Revoluția din decembrie 1989 a fost „declanșată prin revolta populară de la Timișoara, continuată în Arad, Brăila, Galați, Brașov, Cluj, Craiova, Buzău, Constanța, Sibiu, Cisnădie, Hunedoara, Târgu-Mureș, Miercurea-Ciuc, Pitești, București și în alte localități ale țării și transformată în revoluție anticomunistă, care a dus la căderea regimului criminal.
Lupta revoluționarilor din decembrie 1989, precum și sacrificiul lor – peste 1.200 de morți și mai mult de 7.000 de victime (mutilați, răniți, reținuți) – a deschis drumul României spre democrație.
Din cercetările efectuate în Dosarul Revoluției, menționez o statistică succintă privind numărul victimelor (morți, răniți, arestați nelegal) din capitală și câteva orașe din țară: București – 3.484, Timiș – 1.600, Sibiu – 740, Brașov – 332, Brăila – 205, Ilfov – 190, Buzău – 125, Constanța – 128, Reșița – 112 și Cluj – 127.
Cerința expusă în rezoluția de mai sus exprimă un deziderat pe care justiția română nu l-a îndeplinit nici până astăzi, deși au trecut 30 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989.
Obligația legală de a efectua cercetări privind cauzele și împrejurările în care s-a produs acest mare număr de victime a revenit și revine structurilor militare și civile din cadrul Ministerului Public.
În anii 2015 și 2019, în cauza penală denumită generic Dosarul Revoluției, s-au dispus, în totalitate sau în parte, soluții de clasare. În calitate de procuror general (interimar) am dispus în două rânduri infirmarea soluțiilor respective și redeschiderea urmăririi penale, măsuri ce au fost confirmate în totalitate sau în parte de instanța de judecată competentă, ultima la data de 27.11.2019, dând astfel posibilitatea reluării cercetărilor în vederea dispunerii unor soluții temeinice și legale.
Din păcate, de-a lungul celor 30 de ani, Ministerul Public nu a reușit să finalizeze integral cercetările pentru întreaga perioadă reclamată de victime, respectiv 14-31 decembrie 1989, și nu au respectat numeroasele decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

Victimele au dreptul să afle adevărul și să li se facă dreptate prin condamnarea celor vinovați. În acest sens, în calitatea pe care o am în prezent, asigur victimele de întreaga mea bună credință și de respectul pe care îl port față de sacrificiul Eroilor României din Decembrie 1989.

Totodată, în calitate de procuror general interimar cer iertare victimelor Revoluției Române din Decembrie 1989, precum și societății românești în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toți acești ani, a obligației legale de a stabili adevărul și de a-i trage la răspundere pe cei vinovați.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Doar nu credeti ca vor ingadui sa se faca ceva. Romania a parasit democratia in 1947 si s-a transformat intr-o tara a militienilor si membrilor de partid. E drept ca dupa 1989, ca au ingaduit si cotcarilor sa devina „oameni de afaceri”.
    Nu va fi nimeni judecat, vreodata. In nici un stat totalitar, nu a fost cineva judecat. Maxim cate o singura persoana, dupa zeci de ani (exemplu in Campuchia/Cambogia lui Pol Pot)
    Asa cum romanii se obisnuisera cu nationalismul stalinian al lui Ceausescu, asa s-au obisnuit cu urmasii celor care i-au batut, arestat, bagat la inchisoare, tras in ei, etc. Singura diferenta, este ca urmasii lor, au dreptul sa isi arate bogatia, ceea ce parintii si bunicii lor nu o puteau face.
    Asa a fost in Balcani, asa ramane. Departe, foarte departe…

    • O imagine , pe care ai si tu si noi tot dreptul sa o avem mereu in fata ochilor ,dar cred si sper ca acum a venit momentul adevarului . Daca nu , nici nu mai apucam vreodata .

    • Continui sa sper, cat voi trai. E unicul combustibil al vietii: speranta.

  2. Nu se va face nimic. E România.

  3. Sunt orase unde efectiv nu e fost nicio revolutie.
    Soldati neinstruiti au tras de frica si disperare in popor.
    Armata a ocupat sediile PCR si de acolo s-a tras in prostie in blocurile invecinate sau in piata asa zise Case Albe de la judet.
    Acesti soldați neinstruiti s-au împuscat între ei, au tras in blocurile invecinate când vedeau vreo lumina aprinzandu-se noaptea.
    Sa nu uităm prostia combatanților care au astazi carnet de erou al revolutiei.
    Au tras si securistii si milițienii la greu.
    Cum de nu anchetează marii procurori tot personalul secțiilor de politie din preajma Pieții Universității.
    De aici au tras si ofițerii si subofițeri în mod sigur.
    La mobilizare erau cel mai aproape.
    Plus toate Miliția si Securitatea de pe Calea Victoriei.
    Ce e asa greu sa descoperim cine a Tras.
    Sunt sigur ca sunt registre, documente cu muniție trasa si cine a avut-o.
    Pana la prescrierea crimelor mai e putin.
    Procurorii asta asteapta?

    • „Corbii”…Ei știu „cine a tras în noi/ după 22…”

  4. Cer iertare???!!! Wtf su murit peste 1000 de oameni si asta cere iertare, adica pardon ma iertati se mai intampla…

  5. Guilty of first degree murder: Ion Iliescu.

  6. Sambata va fi un mars memorial pentru mortii din decembrie 89.Ma refer la acei oameni ucisi, care au fost curojosi, au iesit in strada pentru libertate si schimbare, dar au fost pacaliti si umiliti de gloata de nomenclaturisti si securisti , care au preluat puterea.Ei au murit degeaba ! Pentru ei avem datoria sa aducem un omagiu comemorativ.30 de ani comunistii, transformati in „revolutionari capitalisti”, au penetrat si jefuit Romania pana in maduva.Inca mai sant infipti adanc in toate institutile.Criminali revolutiei inca incaseaza pensii si avantaje babane.Dupa 30 de ani, avem datoria sa spunem adevarul crunt tinerei generatii, altfel vom trai mai departe in minciuna.

  7. Reparațiile se fac cu adevărul și cu închiderea celor vinovați. Restul e retorica și de asta ne-am saturat. Vinovatii sa plătească. Abia apoi putem începe vindecarea acestui neam. Abia apoi putem plânge în liniște morții. Pt ca au murit ai noștri pt noi ăștia care putem acum sa emitem idei libere.

  8. Licu a absolvit dreptul la Univ. „Spiru Haret”? Ar fi tragic!