Bogdan Licu, propus pentru postul de prim-adjunct al procurorului general. Oana Schmidt Hăineală a pierdut competiția pentru adjunct al șefului DIICOT
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, îl propune pe Bogdan Licu, actualul procuror general interimar, pentru funcția de prim-adjunt al PICCJ, iar pentru posturile de adjunct la DIICOT și DNA le propune pe Oana Daniela Pâțu și, respectiv, Mădălina Scarlat. La DIICOT a candidat și Oana Schmidt Hăineală, care însă a pierdut competiția.
Propunerile ministrului Justiției sunt:
- Prim adjunct al Procurorului General al PICCJ – Dimitrie-Bogdan Licu;
- Adjunct al Procurorului General al PICCJ – Maria Magdalena Militaru;
- Procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PICCJ – Adriana Denisa Cristodor;
- Procuror Şef al Secţiei parchetelor militare a PICCJ – Cătălin Ranco Pițu;
- Adjunct al Procurorului şef al DIICOT – Oana Daniela Pâțu;
- Adjunct al Procurorului şef al DNA – Mădălina Scarlat.
Pe 10 decembrie, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a scos la concurs 10 funcții din eșaloanele 2 și 3 din marile parchete. Cei care s-au înscris au susținut în ianuarie interviurile, iar luni, ministrul Justiției a anunțat propunerile pentru cele șase funcții menționate, iar marți le va trimite la CSM. Urmează ca CSM să dea un aviz consultativ, apoi decizia propriu-zisă va fi luată de președintele Klaus Iohannis.
Pentru celelalte posturi vacante pentru care a fost organizată selecţia, Ministrul Justiţiei nu va face propuneri de numire, pentru că a respins candidaturile.
Pentru posturile rămase astfel vacante, precum şi pentru cele care ar putea rămâne vacante în urma deciziilor preşedintelui României asupra propunerilor formulate de ministru, Ministerul Justiţiei va organiza o nouă procedura de selecţie la o dată ulterioară în cursul lunilor martie – aprilie 2020.
Bogdan Licu este o figură controversată, fiind acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat susținută la Academia SRI cu celebrul conducător de doctorate, generalul Gabi Oprea.
De altfel, Bogdan Licu a încercat să renunțe la titlul de doctor, însă instanța a decis că acest lucru nu este posibil. Detalii aici.
În decembrie 2019, o anchetă de presă a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație a descoperit un nou caz de posibil plagiat în ce îl privește pe Bogdan Licu.
Alături de Oprea și alți doctori făcuți de acesta, Licu a fost vizat de un dosar penal privind teza de doctorat. Cazul a fost clasat de procurorii din subordinea lui în august 2018, mai exact de procuroarea Alexandra Mihai de la Serviciul de coordonare a activității Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul SUPC a Parchetului Înaltei Curți. Deși nu a identificat elemente penale, ancheta procuroarei Mihai a stabilit că Bogdan Licu ar fi plagiat în teza sa de doctorat în proporție de aproape 27 la sută.
Procurorul general interimar a explicat, în timpul audierilor la Ministerul Justiției pentru acest post, de ce nu a intrat în cursa pentru șefia instituției. Acuzat de jurnaliști că ar fi plagiat lucrarea de doctorat, Licu spune că nu și-a depus candidatura pentru procuror general al României pentru ”a nu afecta nici măcar conjunctural” imaginea instituției pe care o conduce.
Bogdan Licu a mai precizat că nu a avut niciodată calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar penal pentru plagiat, așa cum s-a susținut în presă, și că ancheta declanșată de Parchetul General pe această temă a avut la bază un denunț care nu l-ar fi vizat în mod direct.
”Nu am intenționat să beneficiez de un avantaj material, când am obținut titlul, sporul pentru doctorat se acordă numai persoanelor care susțineau teza în domeniul în care activau, nu era cazul meu”, a mai susținut Licu.
Referitor la cererea de retragere a titlului de doctor, Bogdan Licu a spus că a avut un motiv foarte întemeiat.
”Îmi reproșez faptul că la momentul elaborării tezei nu eram suficient pregătit, este cel mai mare regret pe care îl am în activitatea mea. Tocmai pentru că regret și îmi reproșez tratarea cu superficialitate a tezei am cerut retragerea titlului de doctor. Nu am intenționat niciodată să îmi asum munca sau ideile cuiva, să capăt ce nu mi se cuvine, recunosc că am realizat o teză cu erori, dar nu pot admite să fiu țap ispășitor pentru comportamente înrădăcinate în viața academică din România înainte de legea actuală. Prin recunoașterea francă, sper că am contribuit și eu pentru viitor la recredibilizare.” a mai declarat procurorul general interimar în fața comisiei de la Ministerul Justiției.
Potrivit declaraţiilor sale de avere, Licu a împrumutat 300.000 de euro de la Mircea Tudor, prietenul şi naşul lui, un om de afaceri inculpat pentru corupţie de DNA, dar al cărui dosar a fost clasat anul trecut.
Licu a fost audiat ca martor și în celebrul dosar Curentul și Motorul, în care fostul adjunct al procurorului general, Marcel Sâmpetru, a primit 2 ani cu suspendare, iar procurorul George Bălan a fost achitat.
Ca procuror general interimar, Bogdan Licu și-a legat numele și de cazul micuței Sorina. Licu a formulat mai multe cereri către instanțe prin care a încercat să împiedice adopția ei de către familia Săcărin din Statele Unite, însă instanțele au respins solicitările.
În primul rând, numele lui Bogdan Licu este legat însă de dosarul Revoluției, el fiind procurorul șef care a dispus în 2016 redeschiderea celebrului dosar care, în acest an, a ajuns pe masa instanței de judecată.
Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii