Bogdan Licu vrea să fie numărul 2 în Parchetul general. Cariera lui Licu: eșecuri în serie în cazul Sorina, două acuzații de plagiat, afaceri imobiliare inexplicabile și note proaste la Bac
Bogdan Licu susține astăzi interviul la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe, adică numărul doi în Parchetul General, condus de Gabriela Scutea.
Propunerea lui Licu pentru funcție a fost făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Avizul CSM este consultativ, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele Klaus Iohannis.
Cine este Bogdan Licu (50 de ani). Fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti și fost membru al CSM, Licu a ocupat din mai 2016 funcția pentru care concurează și acum, iar în 2019 a fost procuror general interimar al României, pe fondul retragerii lui Augustin Lazăr.
Două acuzații de plagiat. Bogdan Licu a fost acuzat în 2016 de către jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Licu susținuse teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.
De atunci, Licu a făcut mai multe încercări în instanță de a bloca un verdict final în dosarul privind plagiatul, iar cazul a rămas nerezolvat până în prezent.
În decembrie 2019, jurnalistul Sorin Semeniuc l-a acuzat pe Licu de an al doilea plagiat. El a arătat într-o anchetă publicată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) că Bogdan Licu a scris un capitol întreg (”Criminogeneza corupției”), într-o carte care a apărut în 2005, copiind fragmente din opt surse pe care nu le-a citat. ”Criminogeneza corupției” a apărut în volumul ”Neliniștile Insecurității” (pag. 187-196), carte coordonată, la Editura Tritonic, de profesorul universitar Cristian Troncotă, la acea vreme angajat la Academia Națională de Informații, arată Sorin Semeniuc pe crji.org.
De altfel, Licu a folosit acuzațiile de plagiat pentru a justifica faptul că nu s-a înscris în cursa pentru funcția de procuror general, ci în cea de prim-adjunct. Bogdan Licu a declarat că nu și-a depus candidatura pentru procuror general al României pentru ”a nu afecta nici măcar conjunctural” imaginea instituției pe care o conduce.
Note mici la licență și la Bacalaureat. Licu a făcut Facultatea de Drept la universitatea privată Spiru Haret, cunoscută drept fabrică de diplome, iar licența a luat-o la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Potrivit România Liberă, Licu a obținut nota 5 la examenul de licență la Drept penal, la Drept civil a obținut nota 6.
Potrivit pressone.ro şi ziare.com, Bogdan Licu a avut nota 5 la limba română, la examenul de bacalaureat.
Cazul Sorina. Bogdan Licu a înregistrat înfrângeri pe linie în cazul Sorinei, fata adoptată de o familie de români din SUA. Sub presiunea publică exercitată de presa ostilă justiției, Licu – pe atunci procuror general interimar – a încercat să blocheze atât plecarea din țară a Sorinei, cât și adoptația efectivă.
Justiția a respins însă definitiv ambele tentative ale lui Licu, iar imaginea acestuia a fost afectată serios de verdictele judecătorilor.
Afaceri imobiliare ciudate. Procurorul Bogdan Licu a încasat 250.000 de euro pentru două apartamente, însă tranzacția nu a fost finalizată, scrie Europa Liberă, menționând datele din declarația de avere a lui Licu. Procurorul susține luni interviul pentru obținerea avizului secției de procurori a CSM pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general.
În 2017, Licu menţionează că a primit 100.000 de euro de la un anume Bulcak Abdulkaîr în baza unui antecontract de vânzare- cumpărare pentru două apartamente din Bucureşti, termenul de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare fiind 1 octombrie 2018. Bulcak Abdulkaîr era promitent cumpărător.
Un an mai târziu, Bogdan Licu spune că a mai încasat 150.000 de euro de la acelaşi promitent cumpărător pentru aceleaşi două apartamente. În 2019 nu rezultă că ar mai fi primit bani pentru apartamente, singura menţiune fiind că termenul tranzacţiei a fost prelungit până în 1 octombrie 2019 printr-un act adiţional.
Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii