Bogdan Mateescu, președintele CSM, de Ziua Justiției: Lăsată fără resurse, blamată ori atacată, Justiția a continuat să funcționeze. Actul de justiție, la un nivel mai înalt decât resursele materiale, volumul de muncă în creștere și dificultățile de personal
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mihai-Bogdan Mateescu vorbeşte, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, de nevoia de unitate din cadrul sistemului judiciar.
„Subliniem, cu atât mai mult astăzi, nevoia de unitate în cadrul sistemului de justiţie, unitate care implică atât respect reciproc şi colaborare în cadrul corpului profesional al judecătorilor, cât şi cooperare loială şi dialog deschis şi constructiv, întotdeauna în limitele legii, cu ceilalţi profesionişti ai dreptului, fără de care nu ar fi posibilă înfăptuirea justiţiei”, se arată în mesaj.
Mateescu afirmă că „supremaţia legii şi independenţa sistemului judiciar constituie baza unei societăţi democratice”. Şeful CSM mai scrie că „temă de campanie uneori, alteori pretext folosit de alţii pentru a atrage atenţia de la propriile insuccese ori culpabilizată constant, justiţia a continuat”.
„Lăsată fără resurse ani în şir, în mod nepotrivit blamată ori atacată, justiţia a continuat să funcţioneze, standardul meritocratic care o caracterizează făcând ca actul de justiţie să se ridice la un nivel mai înalt decât ar fi fost proporţional cu calitatea şi dimensiunile cadrului normativ, cu resursele precare de ordin material, cu volumul în creştere şi cu dificultăţile de personal. Iar pentru asta, judecătorii români trebuie felicitaţi de noi toţi”, adaugă preşedintele CSM.
El apreciază că „justiţia va continua” cu „judecători integri, echilibraţi, buni profesionişti, cu respect pentru societate şi cu asumarea onestă a tuturor vulnerabilităţilor interne”.
„Dar va progresa cu adevărat într-o societate care să îi înţeleagă locul, rolul, importanţa reală, dincolo de sloganuri şi fără subiectivism. O va face în parteneriat egal cu celelalte puteri şi în deplină înţelegere a competenţelor proprii fiecărui profesionist al dreptului, unul în raport cu celălalt şi toţi în raport cu judecătorul”, adaugă Mihai-Bogdan Mateescu.
**
Ziua Justiţiei este sărbătorită în prima duminică a lunii iulie, anul acesta fiind marcată la 4 iulie. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea 364 a Guvernului României.
Are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii