G4Media.ro

Bogdan Mateescu, președintele CSM, de Ziua Justiției: Lăsată fără resurse, blamată ori…

Foto: Bogdan Mateescu (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Bogdan Mateescu, președintele CSM, de Ziua Justiției: Lăsată fără resurse, blamată ori atacată, Justiția a continuat să funcționeze. Actul de justiție, la un nivel mai înalt decât resursele materiale, volumul de muncă în creștere și dificultățile de personal

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mihai-Bogdan Mateescu vorbeşte, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, de nevoia de unitate din cadrul sistemului judiciar.

„Subliniem, cu atât mai mult astăzi, nevoia de unitate în cadrul sistemului de justiţie, unitate care implică atât respect reciproc şi colaborare în cadrul corpului profesional al judecătorilor, cât şi cooperare loială şi dialog deschis şi constructiv, întotdeauna în limitele legii, cu ceilalţi profesionişti ai dreptului, fără de care nu ar fi posibilă înfăptuirea justiţiei”, se arată în mesaj.

Mateescu afirmă că „supremaţia legii şi independenţa sistemului judiciar constituie baza unei societăţi democratice”. Şeful CSM mai scrie că „temă de campanie uneori, alteori pretext folosit de alţii pentru a atrage atenţia de la propriile insuccese ori culpabilizată constant, justiţia a continuat”.

„Lăsată fără resurse ani în şir, în mod nepotrivit blamată ori atacată, justiţia a continuat să funcţioneze, standardul meritocratic care o caracterizează făcând ca actul de justiţie să se ridice la un nivel mai înalt decât ar fi fost proporţional cu calitatea şi dimensiunile cadrului normativ, cu resursele precare de ordin material, cu volumul în creştere şi cu dificultăţile de personal. Iar pentru asta, judecătorii români trebuie felicitaţi de noi toţi”, adaugă preşedintele CSM.

El apreciază că „justiţia va continua” cu „judecători integri, echilibraţi, buni profesionişti, cu respect pentru societate şi cu asumarea onestă a tuturor vulnerabilităţilor interne”.

„Dar va progresa cu adevărat într-o societate care să îi înţeleagă locul, rolul, importanţa reală, dincolo de sloganuri şi fără subiectivism. O va face în parteneriat egal cu celelalte puteri şi în deplină înţelegere a competenţelor proprii fiecărui profesionist al dreptului, unul în raport cu celălalt şi toţi în raport cu judecătorul”, adaugă Mihai-Bogdan Mateescu.

**

Ziua Justiţiei este sărbătorită în prima duminică a lunii iulie, anul acesta fiind marcată la 4 iulie. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea 364 a Guvernului României.

Are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Hotia fara masura nu face justitie buna.

    • „Elena Udrea şi Elena Băsescu se distrează împreună pe insula bogătaşilor, Mykonos”

      SE AUDE CA PARTIDUL VA MAI DA CATE O PENSIE SPECIALA, UN SALARIU SI DOUA SPORURI dornenilor SI tudoreilor PENTRU REALIZARILE IN CADRUL SINGURULUI PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

  2. CSM, PSD, aceeaşi mizerie.

    CSM a cerut revocarea procurorului din dosarul Colectiv, fiindcă CSM vrea să-l facă scăpat pe Cristian Popescu.

  3. „Lăsată fără resurse ani în şir, în mod nepotrivit blamată ori atacată, Justiţia a continuat să funcţioneze, Standardul MERITOCRATIC care o caracterizează făcând ca actul de justiţie să se ridice la un nivel mai INALT decât ar fi fost proporţional cu calitatea şi dimensiunile cadrului normativ, cu resursele precare de ordin material, cu volumul în creştere şi cu dificultăţile de personal. Iar pentru asta, judecătorii români trebuie felicitaţi de noi toţi”, adaugă preşedintele CSM.”
    Mateescule, lasa-ne cu astfel de vorbe goale!
    Jumatate, daca nu mai mult, dintre Procurori si Judecatori sunt absolventi la mare distanta ai celebrelor fabrici de diplome!
    Diplome peste diplome, Licente, doctorate, cursuri peste cursuri , fix ca al politrucii analfabeti, majoritatea la aceleasi fabrici de diplome!
    Nici unul dintre voi NU sunteti absolventi ai unor Universitati de TOP in domeniul Dreptului!
    Ia uite:
    Parchetul general
    – dna Gabriela Scutea, sefa Parchetului general e absolventa a Facultatii de drept din cadrul „celebrei” Universitati Lucian Blaga din Sibiu!!
    – Bogdan Licu Prim adjunct e absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret.
    – Colonel magistrat CĂTĂLIN RANCO PIȚU – Secţia parchetelor militare- absolvent de Spiru Haret
    -Sau, exemple si mai si de Judecatori, gasiti usor CVul:
    Vintila Adela, fosta Laboranta zi de zi la Tg Mures intre 1981-1996 a urmat femeia in acesti ANI Facultati peste facultati, TOATE la MARE DISTANTA, si HOP din 1996 intra mare Judecatoare la Judecatoria Tg Mures, azi e mare Judecatoare cu Facultatea absolvita la mare distanta, NU a pus piciorul 1 ZI macar la Invatamant de zi!!!
    Judecatoare, fosta laboranta, fara nici macar 1 ZI la vreo Facultate de profil, cu Invatamant de zi!
    Nici 1 zi, din Laborator, direct la Judecatorie!
    Uitati-va la CV si spuneti ceva….
    – judecator Carmen Teodora Smarandache, absolventa de Liceu sanitar ca si Vintila Adela(!!), a obtinut Diplome peste Diplome in Drept la „celebrele” Univ. Spiru Haret, Univ. Simion Barnutiu, Univ Nicolae Titulescu, Univ Iosif Constantin Dragna!
    A lucrat ca asistenta medicala pana in 1997, in timp ce absolvea TOATE Universitatile de mai sus, apoi FIX la Judecatoarie, din Spital la Judecatoria Sfantu Gheorghe!!!
    Cu atatea Universitati, a picat cu note de rusine Examene peste examene!!!
    Uitati-va la CV, fix pe modelul politrucilor care ne conduc!!
    – sau actuala Sefa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corica Alina Corbu cu plagiat grosolan la Doctorat, bani negri, dosar secretizat… gasiti in Presa!

    Valeriu Nicolae, 2020: „o sursa mi-a trimis CV de judecatori si procurori, o buna pare a terminat facultatile astea de toata batjocura, masteratele si toate nebuniile. Cine sa se sesizeze sau autosesizeze? Noi vorbim despre SNSPA de ASE si altele.”

    MERITOCRATIE e asta, Bogdane, vai de „meritocratia” asta!!!

    • Felicitari pentru articol, subscriu.

    • E cea mai solidă explicație a stării precare dar și beligerante a justiției române. Prin sprijin politic sau de altă natură , juriști cu slabă pregătire ocupă funcții care necesita înaltă pregătire și ținută morală. Chiar daca cineva, în niciun caz Stelian Ion , își va propune să impună criterii serioase de promovare sau numire, tot vom avea de așteptat vreo 15 ani pentru a avea o justiție profesionistă și fără apartenența politică. Demoralizator de mult și nimeni nici măcar nu își propune să facă ceva. Sectia specială nu nici mai mult nici mai puțin apolitică decât întreaga procuratura și judecătorii dar poate da iluzia unei încercări, mascandu-se ignoranta în materie de reformare a justiției. Numirile politice continua la fel că înainte, promovările se fac in continuare după criterii nesănătoase. Mediocratia se consolidează. A înțeles asta și CSM? Știe dar se complace: după noi potopul.

  4. Pensionări la 45ani🤑🤑🤑🤑

    • Hai la cacao cu tine. Salariile imense au mers, la pensie de tineri ati iesit, decontarea chiriilor fictive v-ati facut-o, o duceti ca niste niste regi in tara asta saracita. De cine saracita? De voi in primul rand. De judecatori si de procurori. Si politisti. Si toti cei ce ar trebui sa fiti implicati in protejarea intereselor Romaniei. Hotul e hot, el incearca. Mai grav insa decat hotul care te fura este ca cel la care te astepti sa te protejeze este mana in mana cu hotul. Sau este chiar el hotul.

  5. Aveți resurse destule, chiar în mare exces, pentru cheltuieli de personal, luați de acolo!

  6. „Justiția a continuat să funcționeze.”
    Du-te ma si cauta-te la cap!
    Functioneaza la pensii speciale!
    Niciun corupt!
    Prins!
    1 dosar la 10 procurori!
    1 dosar judecat de 25 de judecători!
    Cata productivitate!😃
    Cate inutilitate!

  7. Justitia din Romania plina de procurori , judecatori si politisti judiciari corupti .

    • Ce putem cere la analfabeți și incompetenți care sunt la cheremul mafiei de la conducerea țări și din șparlament după lovitura de stat din 89

    • Aveti mare dreptate

  8. Dar noi platim incompetenta lor de doua ori; la salariile si pensiile nesimtite ca si ei, cat si la cedo cauzele pierdute.
    Mateescu asta, ca domn nu -i mai pot spune, s-a convertit la scoala criminalei de Savonea & co.

  9. Daca justitia ne minte in fata ca a fost lasata fara resurse, ce pot spune adevaratii sarmani din Romania? Rusine, mincinosilor!

  10. Sunt convins ca ponderea celor bine pregatiti si onesti din randul magistartilor este in crestere. Asta s-a vazut dupa numarul celor care au votat anul trecut pt. desfiintarea SIIJ (peste 80%).
    DAR: justitia in ansamblul ei are o mare problema: componenta majoritara (6/3 daca nu ma insel) in “favoarea” coruptiilor din justitie, in CSM.
    La sfarsitul lui 2022 vor fi alegeri pt urmatorul mandat de 6 ani al CSM. (Ne) Puteti scapa de cozile de topor si sa revenim pe fagasul corect. Bafta!
    Ps Tot anul viitor se numesc alti 3 judecatori in CCR. Asta (ne si va) ajuta aproape la fel de mult.

  11. Rusine . In continuare anumiti procurori si judecatori condamna la ordin , relatii si pile mai ales de la judecatoria de unde ati venit Domnule Bogdan .

  12. O sa vina si randul domnilor Procurori si Judecatori sa raspunda . Romanii au o limita.

  13. Da a funcționat. Când se judecau drepturi salariale ale magistraților.

  14. Yvan,apropos de ..analfabeti..vezi ca ” tari” se scrie in cazul asta cu doi de”i” .Ca sa ne putem intelege….

  15. Bine ar fi daca ar comenta aici doar cei care au /au avut tangenta cu justiția, din interiorul sistemului, nu doar comentatorii de ocazie. Politicul a tarat în desuetudine și scandal toată justiția, ca atâtea domenii, si ar trebui făcută diferența între actul de justitie real și ce citiți voi prin mass media și apoi comentați aici.

  16. Justiția în mare parte ii lacoma și corupta, poate da orsice hotărâre ca nu răspunde nimeni pentru ia. La tot pasul magistrații cer independenta, la ce bun le trebuie aceasta ? Doar se gândesc cum sa nu răspundă pentru șpăgile luate ….

  17. CSM și Inspecția Judiciara sindicatul corupților din justiție.

  18. Bogdane, esti o rusine ptr justitie! Faci parte din gasca savonea care ingroapa justitia. Sunteti platiti regeste, scosi devreme la pensie iar voi in schimb faceti orice in afara sa serviti justitia!
    RUSINE CSM! JOS GASCA SAVONEA!

  19. Faptul ca nu dau socoteala nimănui i-au făcut să se creadă deasupra tuturor niște zei printre muritori.Multi sint slab pregătiți alții sint ticăloși si toti au un spirit de casta prost înțeles.Eu de 7 ani am avut un proces de partaj și am fost ,,lucrat,,de doi nemernici de judecători.La plângerile depuse la inspecția judiciara sub comanda impostorii Netejoru răspunsurile au fost de clasare deși faptele celor doi sunt strigătoare la cer. Acum am mers mai departe la Curtea de apel București și sint curios pina unde merg cu acoperirea ilegalităților sărmanii magistrați.Pentru adevăr și dreptate sint dispus sa merg și la CEDO.Si cazuri ca al meu sint mii în țară. Dar dacă nici la instanțele superioare nu ți se face dreptate atunci ce mai e de spus.

    • Pentru că majoritatea nu au avut ghinionul să interfereze cu justiția nu realizează mlaștina populata de mediocrități a acesteia , mlaștină populată de clasa politică de toate culorile dar în special de PSD,PDL și PNL. Nu va rezolva nimic nici inofensivul Stelian Ion care crede că doar Secția Specială e infestată politic. El nu are nici fundamentale profesionale care sa ofere oarece speranța.