G4Media.ro

Bolile cotidiene, de la migrene la probleme de piele, care afectează diferit…

Sursa: Pexels.com

Bolile cotidiene, de la migrene la probleme de piele, care afectează diferit femeile și bărbații/ Care sunt explicațiile oferite de medici

Suntem cu toții creați egali, bineînțeles. Dar un adevăr medical pe care nu îl putem evita este că sexul cu care ne naștem poate determina modul în care ne confruntăm cu anumite boli. De fapt, un număr tot mai mare de cercetări explorează simptomele diferite pe care le pot dezvolta bărbații și femeile la aceeași problemă de sănătate, scrie The Telegraph.

Migrene și dureri de cap

Una din cinci femei britanice se confruntă cu migrene în mod frecvente, comparativ cu unul din 15 bărbați. Și, deși nu știm exact de ce, știm că ceea ce le declanșează este diferit, spune dr. Jeff Foster, medic de familie din Londra și specialist în sănătatea bărbaților.

„Bărbații sunt mai predispuși să aibă migrene după o muncă fizică intensă, în timp ce femeile sunt mai predispuse să le dezvolte ca răspuns la turele de noapte, la lipsa somnului sau la un ritm de somn neregulat”, spune el.

„Factorii declanșatori ar putea include deshidratarea și cofeina, astfel încât să nu bei suficientă apă atunci când faci muncă fizică și să bei prea multă cafea în tura de noapte. Dar nimeni nu știe cu siguranță de ce”.

Hormonii pot juca, de asemenea, un rol important, spune Dr. Colin Michie, șef adjunct al catedrei de medicină de la University of Central Lancashire. „O scădere a nivelului de estrogen poate provoca dureri de cap sau migrene, motiv pentru care mai multe femei le pot avea în jurul ciclului menstrual, la începutul menopauzei [perimenopauză] sau după o histerectomie.”

Răceală și gripă

Oamenii de știință au deblocat o serie de motive potențiale pentru care gripa în general – inclusiv Covidul – afectează în mod diferit bărbații și femeile, deși acestea sunt încă în curs de cercetare.

În primul rând, plămânii bărbaților au mai mult un anumit tip de receptor care afectează modul în care se instalează infecția. „Infecția severă cu Covid se produce prin legarea la o proteină din corpul nostru numită receptorul enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2)”, spune dr. Michie. „Bărbații au mai mulți astfel de receptori în plămâni, ceea ce oferă virusului mai multe șanse de a se instala sever.”

În al doilea rând, cromozomii X (dintre care femeile au doi și bărbații unul) conțin un număr mare de gene care sunt legate de funcția imunitară. „Femeile sunt mai predispuse să aibă o expresie mai robustă a acestor gene și să producă mai mulți factori imunitari, cum ar fi ceea ce se numește „interferoni”, care sunt proteine antivirale naturale”, spune dr. Stathis Giotis, lector în domeniul virologiei moleculare la Universitatea din Essex.

În al treilea rând, hormonii. „Femeile au estrogeni care au un efect imunoprotector, în timp ce androgenii suprimă probabil sistemul imunitar”, spune doctorul Giotis. „De aceea, este posibil ca femeile să elimine virusul mai ușor decât bărbații”.
Pe scurt, efectul de atenuare al testosteronului asupra sistemului imunitar poate face ca bărbații să fie mai sensibili la infecții virale precum gripa și la simptome mai grave – ceea ce înseamnă că „gripa masculină” este probabil să fie o chestie – în timp ce estrogenul ar putea avea un efect protector, făcând ca simptomele femeilor să fie mai ușoare.

Probleme ale pielii

„Femeile au modele hormonale mult mai complexe din cauza ciclurilor noastre menstruale, a sarcinii, a pilulei contraceptive și chiar a menopauzei, iar acest lucru este un factor declanșator”, spune dr. Anjali Mahto, consultant dermatolog la Self Clinic London. De asemenea, stresul poate stimula secreția de substanțe care activează glandele sebacee din pielea persoanelor cu acnee pentru a produce mai mult sebum care duce la apariția coșurilor. În timpul adolescenței, bărbații sunt afectați, dar începând cu vârsta de aproximativ 23 de ani, acneea adultă este mai frecventă la femei, afectând aproximativ 40% dintre femei și doar 8% dintre bărbați, spune Dr. Mahto.

În timp ce cancerul de piele afectează același număr de bărbați ca și femeile, acesta crește mai repede la primii, numărul cazurilor la bărbați triplându-se de la începutul anilor 1990. „Bărbații nu se pricep la fel de bine să aplice crema de protecție solară”, spune dr. Mahto. La bărbați, cea mai frecventă zonă de dezvoltare a cancerului de piele este spatele, în timp ce la femei este partea inferioară a picioarelor. „Femeile se pricep să își aplice crema de protecție solară pe față, dar majoritatea o vor uita pe picioare. La fel, bărbații sunt mai puțin predispuși să ceară ajutor pentru a-și pune cremă de protecție solară pe spate. Așadar, sunt două zone în care pot apărea arsuri solare de mare intensitate – mai ales în vacanțe, la soare mai puternic.”

Tensiune arterială și probleme cardiace

Bărbații au de obicei o tensiune arterială mai mare decât femeile. „Unul dintre motive se datorează faptului că estrogenul are un efect protector”, spune dr. Foster. „De aceea, după menopauză, când nivelul de estrogen scade, nivelul de hipertensiune [tensiune arterială ridicată] al femeilor ajunge la nivelul celui al bărbaților.”

De asemenea, bărbații au de două ori mai multe atacuri de cord decât femeile. „Principalii factori de stil de viață care vă expun la risc, inclusiv fumatul, alcoolul și obezitatea centrală, sunt mai mari la bărbați”, spune dr. Foster. „Și în timp ce colesterolul lor este, de asemenea, mai mare decât al femeilor, este mai puțin probabil ca ei să se supună unui control până după ce ceva merge prost, ceea ce se întâmplă adesea.”

Inimile bărbaților și ale femeilor sunt de asemenea de dimensiuni diferite, ceea ce ar putea juca un rol în modul în care se confruntă cu probleme cardiace, spune Dr. Michie. „Greutatea medie a unei inimi masculine este de 331 de grame, iar cea a unei femei este de aproximativ 245 de grame și, de obicei, au o formă diferită”, spune el. De fapt, o analiză sistematică care a comparat inimile masculine și feminine în 2022 a concluzionat că inimile feminine nu numai că bat mai repede și au o tensiune arterială mai mică, dar sunt, de asemenea, structurate diferit. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor medicale se fac pe inimile bărbaților, subliniind încă o dată necesitatea unor studii medicale specifice fiecărui sex pentru a „înțelege mai bine inima feminină”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...