G4Media.ro

Bolile neurologice afectează mai mult decât cele cardiace / Alzheimer, Parkinson, accidentul…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Bolile neurologice afectează mai mult decât cele cardiace / Alzheimer, Parkinson, accidentul vascular cerebral și alte boli neurologice reprezintă principala cauză de boală și dizabilitate la nivel mondial

The Lancet Neurology anunță că, pentru prima dată, Alzheimer, Parkinson, accidentul vascular cerebral și alte boli neurologice reprezintă principala cauză de boală și dizabilitate la nivel mondial, depășind astfel bolile cardiovasculare, informează La Repubblica

Aproape jumătate din populația lumii este afectată, peste 11 milioane de victime, cu o creștere de 60% a numărului de cazuri în doar treizeci de ani: acestea sunt cifrele bolilor neurologice și „povara” lor asupra sănătății publice.

Alzheimer, Parkinson, accidente vasculare cerebrale, migrene și neuropatie diabetică, afecțiuni care afectează peste 3,4 miliarde de persoane și care reprezintă în prezent principala cauză de invaliditate și de îmbolnăvire la nivel mondial, înaintea bolilor cardiovasculare.

Aceste date reies dintr-un nou maxi-studiu coordonat de OMS și publicat în The Lancet Neurology. „Analiza”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, „este un apel urgent la acțiune pentru a permite ca numărul tot mai mare de pacienți cu boli neurologice să aibă acces la îngrijiri de calitate și la reabilitare.

Studiul a analizat datele din studiul Global Burden of Disease, Injuries and Risk Factor 2021, o platformă globală de date și cercetare în domeniul sănătății la care participă peste 11.000 de cercetători din 160 de țări.

Obiectivul echipei coordonate de Jamie Steinmetz, cercetător la Universitatea din Washington, a fost de a evalua impactul asupra sistemului nervos cauzat de 37 de afecțiuni neurologice, inclusiv analiza factorilor de risc asociați și a consecințelor diferite în funcție de faptul că pacienții se află în țări cu venituri mici, medii sau mari.

Parametrul cheie pentru a înțelege cât de mult afectează o boală viața de zi cu zi și, în consecință, cât de mult „cântărește” asupra sistemelor naționale de sănătate, este așa-numitul DALY(disability-adjusted life years), care poate fi tradus ca „ani de viață pierduți în funcție de invaliditate”. DALY pentru o anumită boală este un indicator care reprezintă suma anilor de viață pierduți din cauza mortalității premature și a celor trăiți într-o stare de sănătate sub nivelul optim. Cu alte cuvinte, DALY nu este altceva decât cantitatea de timp de viață sănătoasă pe care boala o răpește pacientului.

Lucrarea lui Steinmetz și a colegilor arată că, în ceea ce privește dizabilitatea, bolile cronice și decesul prematur, afecțiunile neurologice au înregistrat o creștere a DALY de la 375 de milioane de ani pierduți în total în 1990, la 443 de milioane în 2021, o creștere de 18 %.

”Rezultatele au implicații importante pentru serviciile de sănătate și pentru politicile de sănătate publică”, explică Steinmetz, ”și evidențiază faptul că pierderile cauzate de afecțiunile neurologice au fost mult timp subestimate”, spune Steinmetz.

Dar care sunt cele mai frecvente boli și care sunt cele mai „grele” pentru viața oamenilor? ”Accidentul vascular cerebral, encefalopatia neonatală, migrena, Alzheimer și alte demențe, neuropatia diabetică, meningita, epilepsia, complicațiile neurologice de la nașterea prematură, tulburările din spectrul autist și cancerul cerebral sunt principalele”, răspunde Steinmetz.

Covid apare, de asemenea, pe listă, deși pe o poziție modestă (locul 20 din 37). Cifrele sunt la fel de impresionante: numai în 2021, au existat peste 23 de milioane de cazuri de Covid cu simptome neurologice pe termen lung, reprezentând 57% din toate cazurile de boli infecțioase neurologice, cu peste 2,48 milioane de ani de viață sănătoasă pierduți în total.

Dar neuropatia diabetică este afecțiunea care crește mai repede decât toate celelalte afecțiuni neurologice cunoscute, numărul bolnavilor ajungând la 206 milioane în 2021, mai mult decât triplându-se față de nivelurile din 1990.

„Aceste cifre sunt în concordanță cu creșterea continuă a prevalenței diabetului (1 din 10 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, n.r.)”, spune Liane Ong, cercetător la Universitatea din Washington și autor principal al publicației.

Analiza oferă, de asemenea, o estimare a proporției de afecțiuni neurologice care ar putea fi prevenite doar prin eliminarea așa-numiților factori de risc „modificabili”, adică necongenitale. Dintre aceștia, principalii sunt, fără îndoială, controlul tensiunii arteriale, care ar putea preveni până la 84% din DALY-urile cauzate de accidentele vasculare cerebrale, apoi evitarea expunerii la plumb, contramăsuri care ar reduce dizabilitatea intelectuală cu 63% și, respectiv, demența cu 15%.

„Ideea este că multe dintre aceste boli nu au tratamente eficiente în prezent și, în orice caz, sistemele de sănătate se luptă pentru a oferi îngrijire bolnavilor chiar și în țările cu venituri ridicate”, notează Katrin Seeher, cercetător la Departamentul de Sănătate Mintală al OMS și coautor al lucrării.

„O strategie care are un mare potențial de a reduce povara bolilor neurologice este să acționăm asupra stilului nostru de viață, a obiceiurilor alimentare și a expunerii la poluare”, conchide ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...