G4Media.ro

Bolile transmise de țânțari, în creștere  / Țânțarii care poartă virusuri precum…

Sursa foto: Unsplash/ Syed Ali

Bolile transmise de țânțari, în creștere  / Țânțarii care poartă virusuri precum dengue și chikungunya s-au mutat în noi părți ale Europei

Țânțarii care poartă virusuri precum dengue și chikungunya s-au mutat în noi părți ale Europei, crescând riscul de îmbolnăvire, avertizează experții de top, transmite La Razon.

Oamenii de știință europeni spun că valurile de căldură și inundațiile mai frecvente și verile mai lungi și mai calde au creat condiții mai favorabile pentru insecte.

Ei cer măsuri mai bune de control și protecție împotriva țânțarilor. Fără acestea, este posibil să existe mai multe boli și decese din cauza bolilor transmise de țânțari, spun ei.

Raportul de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) urmărește răspândirea diferitelor specii de țânțari care pot transporta și transmite o serie de virusuri diferiți la oameni. Acestea includ dengue și Zika, care pot provoca o serie de simptome, cum ar fi febră și dureri musculare și, în cele mai severe cazuri, pot îmbolnăvi grav oamenii.

Raportul ECDC sugerează că anul acesta, țânțarul Aedes albopictus (cunoscut pentru transmiterea dengue și chikungunya) s-a „stabilit” în 13 țări din Europa, ceea ce înseamnă că a dezvoltat o populație autosuficientă care se reproduce, comparativ cu opt țări europene în urmă cu un deceniu.

Între timp, anul trecut, Aedes aegypti, care poate răspândi boli precum febra galbenă, Zika și virusul West Nile, s-a stabilit în Cipru, iar oamenii de știință avertizează că s-ar putea răspândi în continuare în alte țări.

Potrivit raportului, în 2022 au fost 1.133 de cazuri umane de virus West Nile și 92 de decese, majoritatea cazurilor dobândite în Europa, cel mai mare de la un vârf de aproximativ 1.548 de cazuri în 2018. Cazurile au fost raportate în Italia, Grecia, România, Germania, Ungaria, Croația, Austria, Franța, Spania, Slovacia și Bulgaria

71 de cazuri de dengue dobândite la nivel local au fost raportate în Europa continentală, echivalent cu numărul total de cazuri de dengue înregistrat între 2010 și 2021 în Franța și Spania.
Andrea Ammon, directorul ECDC, spune că „în ultimii ani, am observat o răspândire geografică a speciilor de țânțari invazive în zonele anterior neafectate din UE/SEE”. „Dacă acest lucru continuă, ne putem aștepta să vedem mai multe cazuri și posibil decese din cauza bolilor precum febra dengue, chikungunya și febra West Nile”.

„Eforturile ar trebui să se concentreze asupra modalităților de a controla populațiile de țânțari, de a îmbunătăți supravegherea și de a aplica măsurile de protecție personală”.
Dengue (răspândită prin mușcătura de țânțari în timpul zilei) poate provoca febră, dureri de cap severe, dureri în spatele ochilor, dureri musculare și articulare și o erupție cutanată.

Numărul cazurilor a crescut la nivel mondial în ultimele decenii. Este endemic în peste 100 de țări din Africa, America, Asia de Sud și de Sud-Est și regiunea de vest a Pacificului.

Majoritatea cazurilor de virus West Nile nu provoacă simptome, dar atunci când oamenii se îmbolnăvesc, virusul poate provoca dureri de cap, oboseală severă, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate și dureri de ochi.

Persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a contracta o formă a bolii care afectează creierul și poate fi fatală.
Cele mai frecvente simptome ale virusului chikungunya sunt febra și durerile articulare, împreună cu dureri de cap, dureri musculare și erupții cutanate.

Sursa: La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...