G4Media.ro

Bolivia: O țară – cheie pentru producția mondială de baterii, cu rezerve…

Bolivia: O țară – cheie pentru producția mondială de baterii, cu rezerve uriașe de litiu, va fi condusă de urmașul lui Evo Morales

Candidatul socialist Luis Arce, considerat urmașul fostului președinte radical anti-corporații Evo Morales, a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică din Bolivia din primul tur, potrivit unui exit-poll citat de Agerpres.

Dacă rezultatele exit-poll-ului vor fi confirmate, alegerile ar aduce partidul de stânga al lui Evo Morales înapoi la putere.

Rezultatele sunt urmărite cu mare interes de piețele financiare, dat fiind că Bolivia deține unele dintre cele mai mari rezerve de litiu din lume, rezerve neexploatate atât din cauza agendei radicale a fostului președinte Evo Morales.

Litiul este o materie primă esențială pentru producția de baterii, utilizate pe scară largă atât în industria digitală (telefoane mobile, laptopuri și alte device-uri), cât și în industria auto, pentru mașinile electrice.

Luis Arce, noul probabil președinte al țării, a declarat pentru Reuters că vrea să dezvolte producția de litiu bazându-se pe resursele proprii ale țării și a promis crearea a 130.000 de locuri de muncă până în 2025 în această industrie.

Pentru prima dată după 20 de ani, Evo Morales (2006-2019), lider emblematic al stângii sud-americane, nu a fost candidat la preşedinţie. La 10 noiembrie 2019, el a demisionat în plină criză politică, acuzat de fraudă și de corupție sexuală.

Foto: Luis Arce (Centru, geacă albastră) / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. the devil we know 🙂

  2. Foarte bine. Destul cu colonialismul si genocidul.

  3. Na na na na na na!
    Radicalul liber fute neoliberalii!

  4. Evo Morales a dorit sa produca baterii pentru masini electrice, daca tot stau pe zăcăminte de litiu. S-a lovit insa de opoziția ferma a unor giganti precum Tesla, ca nu se cade ca Bolivia sa fie altceva decat exportator de materie prima. Pentru ca adevaratii bani nu il fac cei care exporta materia prima, ci cei care fac produsul finit. Probabil ca noul președinte, chiar daca este un urmas al lui Morales va înțelege ce este de înțeles si va permite exploatarea rezervelor de litiu.

    • Și dacă nu înțelege, i se găsesc și lui acte de corupție de orice natură sau i se organizează o revoluție de către luptătorii pentru libertate.

  5. Tesla nu fabrica baterii deci nu avea la ce sa se opuna. Ba mai mult Tesla vrea cele mai ieftine baterii deci ar fi incurajat fabricarea lor. Deci Ionele un fake news.

    • Si in fabrica de langa Berlin pentru care au cerut tone de scutiri si garantii ce o sa produca Tesla?!

  6. Înainte de a sari in sus cu fake-news eu zic sa te mai documentezi. Iti dau si sursa daca vrei. Le Monde Diplomatique editia scrisa. Cauta si vei gasi. Si nu doar Tesla s-a opus ci si altii, care vor sa extraga litiul din Bolivia si sa produca ei bateriile.

    • Tesla nu poate fabrica în Bolivia?
      Schweighofer nu poate fabrica în România?
      Scuze, dar „să le luăm resursele și să crape” sună a politică chinezească…

  7. Puterea economica se bazeaza pe 2 piloni: resursele (sau accesul la ele) si capacitatea de a le exploata. Resusrsele singure nu-s de-ajuns. Exemplul tarilor africane, bogate in resurse, dar incapabile sa le exploateze este edificator. Mult succes bolivienilor in exploatarea resurselor lor, dar tehnologia n-o prea au. Si nici nu pot sa o creeze prea repede, ca nici le ei creierele nu prea raman in tara. Iar nostalgiile socialiste nu-s de nici un folos cand e vorba de economie.

  8. Ba poate. Problema era ca Evo Morales nu vroia sa fie exportat litiul sub forma de materie prima, ci ca statul bolivian in asociere cu o alta companie sa produca baterii, pe care sa le exporte. Evident ca asta nu s-a putut, si a fost gasit cu probleme de hartuire sexuala si pa pa. România nu poate produce mobila? Ba da! Dar exporta materia prima altora, care fac ei mobila. De ce? Pentru ca banii adevarati nu ies din materia prima, ci din produsul finit.

  9. Sunt cateva probleme cu productia de litiu in Bolivia pe care vad ca nu le mentioneaza nimeni. Mai exact:

    1. Mare parte din rezerve sunt situate in zone izolate, greu accesibile, fara infrastructura. Nu vorbim aici de lipsa curentului electric, ci de lipsa drumurilor. Alta problema tine de faptul ca dupa razboiul cu Chile din sec. 19, Bolivia a pierdut accesul la mare, critic pentru exporturi.

    2. Procesul de extractie al litiului este de obicei bazat pe evaporare. Rezervele din „triunghiul litiului” aflat intre Argentina, Chile si Bolivia se afla in mare parte la peste 3000-3500 m altitudine, ceea ce afecteaza simtitor eficienta procesului.

    3. Cel mai mare rezervor de litiu (desi nu singurul) din Bolivia se afla in Salar de Uyuni, cel mai mare desert de sare din lume (10.000 kmp). Nu doar ca locul este unic in lume (e candidat pentru sit Unesco), dar este si una dintre atractiile turistice principale ale Boliviei si privit ca un monument al naturii de catre bolivieni. In acest moment se exploateaza sare si litiu din Salar, dar in cantitati mici, pentru ca exploatarea masiva a litiului ar distruge locul. Mutatis mutandis, imaginati-va ca cel mai mare rezervor de litiu din lume s-ar afla sub Delta Dunarii si cum ar privi romanii propunerile de exploatare in acest caz.

  10. Daca nu ne dau materia prima pentru baterile noastre mergem cu avioanele noastre sa eliberam oameni care cred ca osa fie sub dicatura noului presedinte asa se fac afacerile dane ce vrem ca altfel va lom cu forta

  11. Dumnezeu sa-l ierte, drona eliberatoare a plecat deja.