G4Media.ro

Bolojan, întrebat dacă riscă România să anuleze şi alegerile din mai: Cu…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bolojan, întrebat dacă riscă România să anuleze şi alegerile din mai: Cu siguranţă nu / Între anarhie şi o ordine imperfectă este de preferat întotdeauna ordinea imperfectă

Preşedintele interimar Ilie Bolojan este convins că România nu va ajunge în situaţia de a anula pentru a doua oară un scrutin prezidenţial, apreciind că, până în momentul de faţă, nu există niciun motiv pentru o astfel de eventuală decizie. Bolojan este de părere că anularea hotărârii emise de Curtea de Apel Ploieşti ”n-a făcut decât să aducă lucrurile în sistemul de justiţie într-o logică normală”, pentru că regulile trebuie respectate, altfel se ajunge la anarhie. ”Între anarhie şi o ordine imperfectă este de preferat întotdeauana ordinea imperfectă”, a declarat preşedintele interimar, citat de News.ro.

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a fost întrebat, sâmbătă, la Prima TV, dacă România riscă să anuleze şi alegerile prezidenţiale programate în luna mai.

”Cu siguranţă nu. Nu există niciun fel de motiv până în momentul de faţă să se pună o astfel de problemă. Dar, într-adevăr, această decizie a judecătorului de la Curtea de Apel din Ploieşti a fost de natură… nu să suspende procedura electorală, dar e clar că a fost generatoare de discuţii inutile. Şi, fără să comentez decizii ale instanțelor, pentru că în aceşti ani de politică totdeauna am fost rezervat pe această chestiune, este cu siguranţă o decizie foarte discutabilă din foarte multe puncte de vedere”, a declarat Ilie Bolojan.

Acesta se arată convins că ”ordinea într-o ţară este totuşi menţinută şi de respectarea legilor, a prevedelor din Constituţia ţării respective, pentru că, totuşi, Curtea Costituţionala, cu toate imperfecţiunile ei, cu toate criticile pe care le putem aduce, cu toate discuţiile legate de faptul că o decizie a fost mai bună sau mai proastă, are o anumită poziţionare în Constituţia României”.

Potrivit preşedintelui interimar ”a contesta o anumită ierarhie de legi înseamnă efectiv să conteşti regulile”.

”Întotdeauna între anarhie, pentru că la asta ajungem dacă nu se mai respectă nimic, şi o ordine imperfectă este de preferat întotdeauna ordinea imperfectă. Până nu vezi ce înseamnă efectele unei anarhii, ale unor lucruri care nu mai pot fi controlate, nu apreciezi ce înseamnă ordinea”, a mai declarat preşedintele interimar, adăugând că hotărârea Înaltei Curţi de a anula decizia Curţii de Apel Ploieşti ”n-a făcut decât să aducă lucrurile în sistemul de justiţie într-o logică normală”.

Bolojan a afirmat că, deşi toate procesele similare de pe rolul tuturor instanţelor vor avea acelaşi rezultat, decizia Curţii de Apel Ploişti a avut un efect subsidiar: ”de a mai crea nişte perturbaţii de tip electoral”.

”Orice fel de chestiune de genul acesta, care nu face decât să genereze nişte emoţii, poate să influenţeze într-o manieră sau alta o prezenţă la vot, o resuscitare a unor temeri, a unor furii, ceea ce poate, la un moment dat, într-adevăr, să aibă un efect la un scor strâns asupra alegerilor”, a mai declarat Bolojan.

Întrebat dacă mai este posibilă, în oricare dintre scenarii, reluarea turul doi al alegerilor prezidenţiale de anul trecut – cu Călin Georgescu şi Elena Lasconi – Bolojan a declarat: ”Din punctul meu de vedere, şi nu e vorba de o părere personală, este o părere care ţine de ordinea constituţională, aşa ceva nu mai este posibil sub nicio formă, pentru că a fost o chestiune care a fost tranşată acum cinci luni de zile”.

Bolojan: Decizia privind anularea unei decizii a CCR trebuie să pună pe gânduri la modul serios sistemul de justiţie / Nu facem decât să afectăm speranţa în societatea românească, în statul român, într-o lume mai bună

Preşedintele interimar crede că decizii ca cea a judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti, care a anulat o hotărâre a Curţii Constituţionale, trebuie atent analizate de sistemul de justiţie pentru că ”nu fac decât să compromită justiţia”.

”Astfel de decizii trebuie să pună pe gânduri la modul serios sistemul de justiţie, pentru că există o răspundere a magistraţilor pentru deciziile pe care le iau. Şi nu numai a magistraţilor, fiecare om care are o anumită putere de decizie trebuie să fie conştient că exercitarea acelei puteri trebuie făcută cu mare responsabilitate, pentru că anumite decizii pe care le ai pot să distrugă destine, pot să creeze probleme”, a declarat Ilie Bolojan.

Preşedintele interimar consideră că astfel de decizii, dacă nu sunt corectate de către sistem, ”nu fac decât să compromită justiţia”.

”În felul acesta, din păcate, nu facem decât să afectăm, cum să vă spun eu, speranţa în societatea românească, în statul român, într-o lume mai bună, pentru că nu poţi să ai, să spunem, speranţă că o vei duce bine într-o ţară, dacă nu ai încredere în instituţiile acelei ţări şi în lucrurile de bază care sunt acolo”, a mai declarat Bolojan.

Referindu-se la numeroasele plângeri similare depuse la instanţe din ţară, Bolojan a afirmat: ”Nu poţi să interzici unor cetăţeni să depună contestaţii, dar (…) Înalta Curte a tranşat problema la cel mai înalt nivel. Înseamnă că, dacă nu înţelegem ce înseamnă autoritate de lucru judecat, înseamnă că n-am înţeles nimic. În condiţii în care, în speţe identice, avem decizii diferite, la instanţe diferite, înseamnă că este o problemă şi lucrurile trebuie corectate, în primul rând, din interiorul sistemului de justiţie, prin mecanismele care sunt create în acest sens”.

Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut.

Decizia a fost amplu criticată, fiind demarată o verificare de către Inspecţia Judiciară.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Curtea Constituţională, dar şi persoane fizice au declarat recurs.

ICCJ a respins, vineri, cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale 32 din 6 decembrie 2024, anulând practic decizia de joi a Curţii de apel Ploieşti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. nimic despre „Dar cei care-mi folosesc numele în campanie, propunându-mă premier, şi acum cinci luni de zile, în cealaltă campanie, şi acum, nu încalcă o regulă, dacă nu constituţională, măcar de bună-cuviinţă?” ?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.