G4Media.ro

Boloş, întrebat dacă România riscă să piardă bani europeni din cauza legii…

Sursa foto: Unsplash

Boloş, întrebat dacă România riscă să piardă bani europeni din cauza legii avertizorilor de integritate: Acest jalon este în proces de validare cu Comisia Europeană/ Pentru cererea de plată numărul doi, va trebui să avem limpezită această problemă

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat că jalonul legat de legea avertizorilor de integritate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este în proces de validare cu Comisia Europeană, precizând că această problemă trebuie lămurită până în luna octombrie, când are loc cererea de plată numărul doi, transmite News.ro

Boloş a fost întrebat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, dacă România riscă să piardă bani europeni dacă legea avertizorilor de integritate intră în vigoare în forma adoptată de Parlament.

“Deocamdată, acest jalon este în proces de validare cu Comisia Europeană. Sigur că nu este un lucru simplu, având în vedere că există, să zicem, aceste demersuri, care s-au iniţiat inclusiv prin contestarea la Curtea Constituţională.

Aici, jalonul şi, să zicem aşa, intrarea în vigoare a legii dacă se va întâmpla aşa cum ea a fost trimisă de Parlament şi Comisia îşi va exprima punctul de vedere cu privire la validarea jalonului şi va considera închis sau îl va considera returnat, atunci noi va trebui să luăm măsurile corespunzătoare pentru că, într-adevăr, pentru cererea de plată numărul doi, cu termen luna octombrie, va trebui să avem limpezită această problemă.

Dar deocamdată, până când Comisia nu îşi va spune punctul de vedere, deocamdată, până când legea nu va intra în vigoare, sunt doar presupunerile pe care le avem şi aici desigur că atât Parlamentul are un cuvânt decisiv, dar şi Comisia, cum am spus, poate să formuleze aceste observaţii şi aici decizia este la nivelul statului membru cum aceste observaţii în procesul de validare vor fi puse în aplicare”, a explicat Marcel Boloş.

Întrebat dacă nu riscă România să primească cu întârziere o tranşă de bani aşteptând un răspuns din partea Comisiei Europene pe validarea unui jalon, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a răspuns:

“Acest risc poate să se producă şi să aibă loc când noi, ca răspuns la observaţiile Comisiei, nu am luat, din punctul de vedere al Comisiei, măsurile corespunzătoare. Acum, inclusiv după ce noi am depus cererea sau vom depune cererea de plată numărul doi, există un termen de analiză pentru Comisia Europeană, timp în care mai pot să formuleze astfel de observaţii şi clarificări. Şi dacă în această perioadă de timp Comisia nu este mulţumită, atunci se poate lua decizia suspendării cererii de plată, dar în niciun caz nu am fi în situaţia în care să pierdem aceşti bani. De aceşti bani depinde stabilitatea financiară a României”.

Legea avertizorilor de integritate a fost criticată de societatea civilă şi contestată de USR la Curtea Constituţională, care însă a respins sesizarea.

Joi, douăzeci de organizaţii neguvernamentale i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să ceară Parlamentului reexaminarea Legii privind protecţia avertizorilor de integritate, menţionând că în forma actuală aceasta diminuează mecanismele de protecţie a avertizorilor de integritate.

Raportul Comisiei Europene privind statul de drept consemnază că încă lipseşte un sistem cuprinzător de protecţie pentru avertizorii de integritate.

”Pentru mine este foarte important ca această lege care transpune o directivă europeană să fie o lege bună, să transpună directiva nu doar în litera, ci şi în spiritul ei şi să avem o situaţie cu care realmente putem să ne ajutăm în continuare. După părerea mea, orice alt comentariu şi orice altă discuţie sunt premature în această etapă în care ne aflăm acum. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună”, a declarat recent preşedintele Klaus Iohannis, întrebat cum vede legea avertizorilor de integritate atacată la CCR de către USR.

Procurorul şef european Codruţa Kovesi a anunțat că ia în calcul să sesizeze Comisia Europeană pentru a activa mecanismul condiţionării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Toți împiedicații cu limbaj „dă” lemn, prin care nu spun clar ce sunt întrebați, au ajuns in fct publice!
    Se așteaptă răspuns de la Comisia europeană? Păi de ce nu ați făcut legea corect de la început? De ce nu sunteți în stare să vă asumați și așteptați să vină alții să se pronunțe? Pt ce faceți voi sunt arhisuficiente 12 clase, nu studii superioare! Pt ce voiai, mă, oameni in plus la minister când voi nu sunteți în stare să vă faceți treaba? Și până dă răspuns Comisia durează, după care poate fi da sau nu și se vor lua măsuri și iar durează.
    Nu sunteți în stare să faceți ceva corect de la început! Demisia!

  2. Nu vă mai strofocați , să produceți o lege a TURNĂTORIEI , și cum să fie protejați TURNĂTORII , întrebați-o pe aia, pe care a suit-o Băsescu în copac , că era înaltă și fusese baschetbaliștă.

    • De ce nu ma surprinde ca aparatorul PUZ-urilor ilegale din Bucuresti, care au omorat orasul asta pe dezvoltare urbanistica (constructii haotice, distrugeri de spati verzi, tot tacamul), este si impotriva conceptului de avertizor de integritate?! Baietas, vezi ca in SUA inca de pe vremea lui Abraham Lincoln exista conceptul de protectie pentru cei care semnaleaza fapte ilegale/furtisaguri din bani publici. Deci mai rasfirati baieti, ca e mare diferenta intre turnatoria din tarile comuniste si conceptul de avertizor in statele democratice…

    • Mafioții se tem că o să fie turnați. Legea care funcționează de 30 de ani în România e omerta, legaea tăcerii. Se fură ca în codru dar nimeni n-a văzut și n-a auzit nimic!

    • @Silviu , ai dreptate în SUA chiar primesc până la 30% dacă se dovedește că sesizarea este corectă , dacă face o turnătorie nereală riscă multe necazuri . În ceea ce privește PUZ-urile , eu mă refer la oamenii obișnuiți care au nevoie să își construiască o locuință , nu am făcut nici o referire la dezvoltatori. Pentru mine Nicușor Dan rămâne o creatură DIABOLICĂ .

  3. Astia nici 10% din PNRR nu o asa faca.

  4. O sa dam inapoi si ce am primit.