G4Media.ro

Boloș: Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră, ci…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Boloș: Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră, ci ca o strategie pentru creştere economică durabilă

Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră sau o restricţie asupra dezvoltării, ci ca o strategie necesară pentru a asigura o creştere economică durabilă şi pentru a oferi oportunităţi de dezvoltare, susţine ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, scrie Agerpres.

Acesta s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).

„Guvernul României trebuie, mai mult decât oricând, să gestioneze cu grijă resursele publice şi să asigure utilizarea lor eficientă. Este o prioritate esenţială pentru a asigura sustenabilitatea fiscală şi pentru a promova o creştere economică sănătoasă. Am împărtăşit această viziune astăzi (joi, n.r.) cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), mai ales că domnul Ilie Bolojan ştie poate cel mai bine cum trebuie să arate ponderea cheltuieli de funcţionare/ cheltuieli de investiţii”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a oferit câteva motive pentru care trebuie reduse cheltuielile publice.

Potrivit ministrului Finanţelor, cheltuielile publice excesive duc la deficit bugetar şi la creşterea datoriilor guvernamentale iar acest lucru poate afecta încrederea investitorilor, provocând instabilitate în economie. De asemenea, Boloş a subliniat că povara datoriilor acumulate va fi pe umerii viitoarelor generaţii.

Pe de altă parte, cheltuielile publice excesive pot determina o creştere a masei monetare în economie, ceea ce duce la diminuarea puterii de cumpărare a românilor.

„Prin reducerea cheltuielilor publice inutile, putem elibera resurse şi putem crea un mediu mai favorabil pentru sectorul privat. O economie cu finanţe publice sănătoase este mai rezistentă în faţa şocurilor economice şi crizelor. Reducerea cheltuielilor publice nu trebuie privită ca o măsură austeră sau o restricţie asupra dezvoltării, ci ca o strategie necesară pentru a asigura o creştere economică durabilă şi pentru a oferi oportunităţi de dezvoltare. Dimensiunea şi structura bugetului vor fi planificate cu grijă, astfel încât să ne asigurăm că priorităţile sociale şi economice sunt protejate”, a precizat Marcel Boloş.

Pachetul de măsuri pregătit de Coaliţia de guvernare pentru reducerea cheltuielilor publice vizează, printre altele, diminuarea numărului de secretari de stat şi a altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, reducerea cu 30% a „şefimii”, plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, ministrul de resort a menţionat că pachetul de măsuri fiscal-bugetare aflat în analiză pentru consolidarea bugetului de stat trebuie să aducă, încă din 2023, o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Da, intelegem… mici reduceri care duc la o economie de 12 Miliarde in 3 luni.
    Asta inseamna ca pana acum s-au risipit sute de miliarde, in conditiile in care spitalele nu auateriale chirurgicale sau mii de copii fac foamea in Romania.

  2. Care reduceri ?

  3. Care redicere??? 😀😀😀 Credeți că ati păcălit pe cineva? Bugetarii nu au redus cu nimic cheltuielile și specialii consumă anual cat 10 familii regale britanice! In 10 ani cu banii păpați de speciali am avea arme de nu s-ar apropia Rusia de noi! Nu ati păcălit pe nimeni!

  4. Dl Bolos si dl Ciolacu, nu trebuie sa si aplece urechea la tot felul de persoane invitate la unele posturi tv, si care se cred si analisti economico financiari, cum ar fi Monica Tatoiu, Bogdan Chirieac, Cristoiu, sau moderatori numai cu numele , gen Ciutacu rtv, Ioana Constantin, Buzaianu, Zamfir de la B1 tv, cu indicatii cu o anumita tenta pt guvernanti .
    Aceste persoane, atot stiitori !!!!, atunci cand vorbesc de probleme economico financiare, si dau tot felu de sfaturi guvernantilor cu privire la impozite si taxe, ar trebui sa stie ca in Irlanda si Anglia, IMPOZITUL PE DIVIDENDE, este in Irlanda si Anglia, de 51 % respevtiv 38 %.
    Dar dnii Ciolacu, Ciuca si Bolos, si au dat probabil seama ce hram poarta, merg pe analizele salariatilor si consilierilor dumnealor .