„Bonusul Schnitzel” acordat de dreapta politică din Austria recompensează restaurantele tradiționale
Produsele de bază ale bucătăriei austriece, precum Schnitzel, friptura de porc și carnea de vită fiartă, s-au dovedit vitale pentru Gasthaus Stich, un restaurant din satul Pfoesing, relatează AFP. Acestea au ajutat afacerea în dificultate să supraviețuiască, obținând o subvenție din partea autorităților de stat de dreapta, în cadrul unui program controversat de care beneficiază doar bucătăria austriacă tradițională.
Subvenția pentru restaurantele care servesc „mâncare regională și tradițională” a fost ironizată în mass-media și de partidele de opoziție ca fiind un „bonus Schnitzel”.
Sunt excluse restaurantele care servesc preparate austriece mai puțin autentice, cum ar fi kebaburile sau pizza, de exemplu.
Ca aliment tipic austriac, Schnitzel – o bucată de carne dezosată care a fost bătută subțire pentru a o face mai fragedă, apoi acoperită și prăjită – se califică pentru subvenție.
„Ne-au dat 10 000 de euro” a declarat Michael Stich, în vârstă de 39 de ani, proprietarul afacerii de familie din Pfoesing, cu o populație de 300 de locuitori, în landul Austria Inferioară.
Ultimul restaurant supraviețuitor al satului este o instituție, „precum biserica, primăria sau stația de pompieri”, a declarat el pentru AFP.
„Dacă acest loc nu ar exista, ar fi dificil pentru întreaga comunitate”.
Cancelarul conservator al Austriei, liderul Partidului Popular, Karl Nehammer, a declarat că dorește să apere „Leitkultur” sau „cultura dominantă” a țării, încercând să își consolideze sprijinul înainte de alegerile din septembrie.
Făcând campanie pe o platformă anti-imigrație, el a evocat conceptul, născut în Germania în anii 1990, în timp ce sondajele indică faptul că extrema dreaptă va ieși învingătoare pentru prima dată în țara alpină.
“Discriminatoriu”
Landul Austria Inferioară – guvernată de Partidul Popular împreună cu Partidul Libertății (extrema dreaptă) – a introdus în acest an „bonusul Schnitzel” pentru proprietarii care deschid un restaurant într-un oraș fără restaurant sau care preiau unul existent.
„Subvenția a fost foarte importantă pentru noi”, a declarat tatăl lui Michael Stich, Hermann Stich, în vârstă de 62 de ani.
El continuă să ajute după ce fiul său a devenit a treia generație care conduce afacerea la începutul anului.
În timp ce soarbe sin berea servită pe un tejghea mare din lemn, el observă impactul costurilor cu energia și cu forța de muncă care afectează restaurantul, care are pe pereți coarne de vânătoare și un crucifix.
Din 2000, unul din trei restaurante din landul Austria Inferioară, situat în apropiere de Viena, s-a închis, în parte din cauza exodului rural, dar și din cauza pandemiei Covid și a închiderii sale.
Până în prezent, 20 de restaurante au primit acest bonus.
Dar criticii au denunțat măsura ca fiind discriminatorie – o acuzație respinsă de Kurt Hackl, membru al parlamentului de land din partea Partidului Popular.
„Restaurantele sătești din Austria Inferioară sunt pe cale de dispariție, iar noi vrem să le sprijinim”, a spus el, numindu-le “speciale”.
“Valorile noastre”
La Gasthaus Stich – care oferă, de asemenea, vinuri regionale și mâncăruri de sezon, cum ar fi chanterelles cu găluște – cluburile din comunitate își țin regulat întâlnirile acolo, iar oaspeții joacă cărți pe mese de lemn.
„În comunitățile mici, taverna este centrul vieții sociale. Oamenii sărbătoresc, râd și plâng împreună acolo”, a declarat Oliver Fritz de la Institutul Austriac de Cercetări Economice (WIFO).
Cu toate acestea, Fritz consideră subvenția de 10 000 de euro doar o „picătură în ocean”.
El avertizează, de asemenea, cu privire la posibilele „efecte neprevăzute” pentru proprietarii de restaurante care nu au cu adevărat nevoie de acest sprijin.
De asemenea, el se întreabă de ce ar trebui excluse restaurantele care oferă pizza sau kebab. „Funcția socială funcționează chiar dacă este vorba de un restaurant italian”, a declarat el pentru AFP.
„Dacă cererea evoluează și generațiile tinere preferă să mănânce altceva, atunci este mai bine să se adapteze, deoarece contracararea unei tendințe este extrem de dificilă”, a spus el.
Între timp, la nivel național, canclearul Nehammer l-a însărcinat pe ministrul său pentru integrare să definească ce înseamnă „Leitkultur” pentru țara cu nouă milioane de locuitori, care, la fel ca restul UE, a înregistrat un aflux de migranți și solicitanți de azil.
În cadrul „planului său pentru Austria”, lansat la începutul acestui an, Nehammer a declarat că „oricine dorește să trăiască permanent în Austria trebuie să reprezinte valorile noastre, să accepte cultura noastră și să se adapteze la modul nostru de viață”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank