G4Media.ro

Borbely: România e la coada Europei în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor…

Sursa foto: Pixabay / Maurice Angres

Borbely: România e la coada Europei în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor municipale / 11,3% se reciclează în momentul de faţă, când media Uniunii Europene e peste 40% şi ar trebui să ajungem repede până la 50%.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la inaugurarea fabricii PET Recycling Team Târgu Mureş, că o astfel de investiţie este extrem de utilă, mai ales că România este codaşa Europei la reciclarea deşeurilor municipale, cu doar 11,3%, comparativ cu media Uniunii Europene care este peste 40%.

„Vă spun două date care demonstrează faptul că o investiţie că aceasta este mult mai utilă pentru judeţul nostru, aşa cum am spus, pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi a României. România e la coada Europei, din păcate, în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor municipale, 11,3% se reciclează în momentul de faţă, când media Uniunii Europene e peste 40% şi ar trebui să ajungem repede până la 50%. Şi dacă vorbim că noi am coordonat strategia de economie circulară, dacă vorbim de materiale care se recirculă, România e la 1,4% şi media Uniunii Europene este la 12%. Deci iată două cifre ce arată utilitatea acestei investiţii. Eu îi felicit pe investitori pentru că avem nevoie de asemenea fabrici, asemenea investiţii”, a declarat Laszlo Borbely.

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Adrian Bidu, prezent la inaugurarea fabricii PET Recycling Team Târgu Mureş, a declarat presei că îşi doreşte cât mai multe fabrici de reciclare a PET-urilor în România, aşa cum există la Târgu Mureş şi Buzău, dar că, deocamdată, nu au fost alte solicitări.

„O astfel de fabrică înseamnă foarte mult: 18.000 de tone de reciclare de PET-uri înseamnă foarte mult şi îmi doresc din suflet cât mai multe fabrici de reciclare în România. Ne dorim cu toţii să nu mai vedem PET-uri aruncate sau depozitate şi aruncate pe toate terenurile care sunt abandonate. În România avem mai multe solicitări de informaţii referitor la CAEN, respectiv pentru reciclare, dar momentan nu s-a mai solicitat niciun act de reglementare final, pentru că fără actul de reglementare nu poţi să-ţi desfăşori o activitate din punct de vedere al protecţiei mediului”, a subliniat Adrian Bidu.

Asocierea formată din Grupul Alpla (Austria), Ecohelp SRL (România) şi United Polymer Trading (Elveţia) a inaugurat, joi, la Târgu Mureş, fabrica PET Recycling Team, construită în urma unei investiţii de 7,5 milioane de euro, care va livra 18.000 de tone de plastic reciclat pe an.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ne-am lamurit demult si cu Lotzi cate parale face. De maine o sa recicleze romanii tot. Nu vedeti ca romanii au probleme de vedere sa gaseasca cosul de gunoi in general, daraminte 4-5 tipuri de containere diferite. Declaratii si vorbe in vant. Dar in loc sa incepem cu deseurile, poate mai bine sa incepem cu politicieii. Cred ca o „reciclare” a clasei politice – ca de reforme suntem satui – ar face mult mai bine acestei tari…