G4Media.ro

Boris Johnson a cerut UE amânarea Brexit-ului printr-o scrisoare nesemnată

Sursa foto: Facebook / Boris Johnson

Boris Johnson a cerut UE amânarea Brexit-ului printr-o scrisoare nesemnată

Primul-ministru britanic  Boris Johnson a trimis o scrisoare nesemnată  către Uniunea Europeană în care cere o amânare a ieșirii Marii Britanii din UE și a spus, totodată, că nu dorește prelungirea, transmite Reuters.

Anterior, Johnson a spus  că ar prefera să fie ”mort într-un șanț” decât să  ceară o prelungire peste termenul de 31 octombrie, dar a fost nevoit, printr-o lege adoptată luna trecută de Camera Comunelor, intitulată Legea Benn, să trimită o scrisoare prin care cere Uniunii să amâne termenul până la 31 octombrie, după ce Parlamentul a respins, sâmbătă, încercarea sa de a obține aprobarea acordului la care ajuns cu autoritățile de la Bruxelles.

O sursă guvernamentală a precizat că Johnson a trimis trei scrisori către Donald Tusk, președintele Consiliului European: o fotocopie a textului  pe care Legea Benn l-a  forțat să-l redacteze în caz că nu este adoptat un acord, document pe care nu  a apare semnătura lui  Johnson; o notă a ambasadorului britanic la UE în care acesta preciza că guvernul doar se conformează legii și o a treia scrisoare în care Johnson spunea că nu  dorește o prelungire.

”Am spus limpede de când am devenit prim-ministru, precum și astăzi în Parlament, că în opinia mea și a guvernului o altă prelungire ar dăuna intereselor Regatului Unit și partenerile noștri din UE, precum și relației dintre noi”, a afirmat Johnson  în a treia scrisoare, publicată pe Twitter de către corespondentul de la Bruxelles al publicației Financial Times.

Johnson, pentru care realizarea Brexitului  este crucială pentru planul său referitor la alegeri anticipate, a afirmat că este încrezător că adoptarea legislației necesare  pentru ieșirea Marii  Britanii  din UE va fi încheiată înainte de 31 octombrie, se mai spune în scrisoare.

Donal Tusk a confirmat primirea solicitării de la Johnson. ”Voi începe consultările cu liderii UE privind modul în care să reacționăm”, a scris Tusk ppe Twitter.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a spus lui Johnson că Parisul are nevoie de clarificări rapide asupra situației după votul de sâmbătă, a declarat pentru Reuters un oficial de la președinția franceză.

Boris Johnson a sperat ca parlamentarii să  susțină finalmente acordul de divorț pe care l-a negociat cu UE în această săptămână și să pună capăt unui blocaj de trei ani, care s-au scurs de la referendumul din 2016. Însă, deputații au votat, cu 322 la 306 voturi, un amendament prin care l-a obligat pe premier să ceară o nouă amânare dacă legislația necesară implementării acordului nu este adoptată până la 31 octombrie.

În schimb, Johnson a afirmat că va scoate Marea Britanie din UE până la 31 octombrie fără să  explice cum va face acest lucru fără să încalce Legea Benn. ”Nu voi  negocia  cu UE o prelungire și nici  legea nu mă forțează să o fac”, a spus Johnson după adoptarea amendamentului.

Opoziția îl acuză că se pune deasupra legii. ”Johnson este un prim-ministru ce tratează Parlamentul și tribunalele cu dispreț. Refuzul juvenil de a semna scrisoarea confirmă ceea ce bănuiam dintotdeauna anume că (…) se consideră mai presus de lege și de tragerea la răspundere”, a declarat John McDonnell, un reprezentant al Partidului  Laburist.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Dupa trei ani de negocieri ,renegocieri si iar negocieri , M.B. nu are nici macar la nivel de proiect o legislatie ce ar trebui sa fie functionala in Regat imediat dupa parasirea UE . Sa ceara ajutorul UE ,sa le faca legislatia . Este insa evident ca fara acordul unei Irlande unite macar la nivel de decizie brexit si fara acordul Scotiei ,nimic nu se poate intimpla .

  2. In fine, Boris Johnson si-a aratat fara echivoc stofa umana de proasta calitate. Pentru ca, dupa cererea de amanare (nesemnata de el), Boris Johnson a trimis o a doua scrisoare, de data asta semnata de el, in care precizeaza faptul ca el personal nu este de acord cu amanarea. Mai mult, a fost trimisa si o a treia scrisoare, semnata de ambasadorul UK la UE, in care se precizeaza din nou ca cererea de amanare a fost trimisa ca urmare a constrangerilor legale, dar Boris Johnson personal nu este de acord cu amanarea.

    Cu asta, Boris Johnson „da din casa” paruiala interna a UK si cere oficialilor din afara UK sa arbitreze paruiala, luand decizii in favoarea uneia sau alteia dintre partile care isi sparg capetele la Londra.

    Boris Johnson si-a facut tara de ras.

  3. Nesemnata? Johnson a absolvit scoala de vara PSD? Numai ei ar folosi siretlicuri din astea de doi bani.

  4. Ce spune titlul și ce spune articolul 😀
    Bineînțeles, prostimea va citi doar titlul și vor exulta că uite, a cerut Boris amânarea.
    Fără să priceapă că Boris a fost obligat de lege să trimită acea scrisoare.

  5. Inca o data : „Si cu slana-n pod si cu burta plina. ”

    Britanicii sa plateasca pt. 300 de ani de atrocitati, mult mai mult decat 33 bld. euro.

  6. Bo Jo a demonstrat fara dubii ca el nu recunoaste dreptul parlamentului de a adopta legi valabile pentru toti cetatenii tarii, in sensul ca el ar respecta acea lege doar si numai daca ii convine. Prin preluarea conducerii guvernului, Bo Jo a facut un pariu cu el insusi ca va scoate UK din UE, indiferent de existenta unui acord, adica intelegerea sa fie votata in parlamentul britanic.
    Scriind cele trei scrisori, Bo Jo a vrut sa le arate europenilor ca el este totusi baiat bun, fiindca formal lasa impresia ca recunoaste dreptul parlamentului de a se pronunta asupra brexitului.
    Pe undeva, cred eu, europenii s-au cam saturat de mofturile englezilor de a se crede mai cu motz, doar fiindca inaintasii lor au condus candva un mega imperiu si, in consecinta, ii vor plecati din UE. Pe de alta parte e sigur ca UE ar fi fost mult mai integrata, nu doar economic, ci si politic, daca britanicii n-ar fi fost membri UE, fiindca ei n-au fost de acord nici cu spatiul Schengen, nici cu moneda euro, nici cu alte reforme care ar fi intarit UE ca actor politic international.
    Daca De Gaulle arfi trait mai mult, UK n-ar mai fi intrat in 1973 in CEE(denumirea de atunci) iar reformele din anii ’80 si ’90 ar fi fost mult mai profunde, astfel ca acum an fi avut un stat federal european,fara UK binenteles, dar cu voce puternica pe scena internationala.
    Englezii, aroganti ca de obicei, nu s-au putut acomoda deloc cu statutul de membru intre alti membri din UE, ei visand sa conduca Europa precum imperiul pe vremuri….
    Vor vrea ei englezii peste vreo 10-15 ani, cand se vor confrunta cu taxele vamale, sa fie din nou in Uniunea vamala si in piata unica europeana, dar nu stiu si nici nu cred ca vor mai fi acceptati….

    • Si daca istoria ar fi mers cum ai prezentat tu, crezi ca mai intra Romania in UE?

      [Nu ca asta ar fi vreun motiv sa fie corect intr-un fel sau altul, doar sunt curios cum vezi tu evolutia.]

  7. vad ca se poate si mai penibil ca romania. ei de fapt nu vor sa iasa, e clar. dar nu vor nici sa para ca nu respecta vointa electoratului, asa ca a iesit o ciorba.

  8. Boris face parte din valul nou de politicieni maidanezi care vor distruge Europa. Nici cu Merkel, Macron, sau progresistii ca tuta de Leyden, dar nici cu derbedei ca Johnson, V Orban, Erdogan, Putin, etc. Ce dracu, parca toti idiotii au ajuns la conducere. Pai da, oamenii de bun simt stau si o freaca pe net in loc sa se implice (inclusiv subsemnatul)

  9. Deja se fac 4 ani de cand natiunea britanica s-a exprimat sa iasa din UE si nu s-a intamplat. E ca s cum Lituania, dupa ce s-a pronuntat in 1991 sa iasa din URSS ar fi fost tot arondata la Federatia Rusa. Concluzia pare s fie ca Uniunea Europeana este un fel de Uniune Sovietica, dar din care se iese mai greu.

    • Iar tu nu esti decat un trol, care se da comentator cinstit, cara-te de-aici!

    • Nici acum dupa 4 ani nu ai inteles ca Natiunea Britanica nu sa exprimat in nici un fel. Amice esti greu de cap

    • Este 100% evident că toți de aici sunt troli, în afara de mine. Eu sunt comentator onest……singurul.

  10. Poate doar asa vor intelege unii dintre noi valoarea Uniunii Europene .
    Mai explicit , noua UE , noile reguli, ce deja pentru cine intelege , vor face din aceasta structura multinationala (nimeni nu a crezut realizabil acest demers )un pol major de putere nu numai economica ci si militara. Sa ne mindrim ca facem parte din ea , si sa votam pe cei care doresc continuarea acestei apartenete ,nu pe cei care doresc sa isi consolideze puterea prin minciuna ,prin posibile fraude materiale , printr-un discurs populisto -nationalist de secol trecut . Viitorul este al celor ce cred in el ,al celor ce inteleg ca notiunea de dezvoltare ,de progres nu poate fi si nici nu a fost , oprita vreodata . Este de neinteles cum M.B.si lumea asociata anglo-saxonilor , nu reuseste ,sa isi arate maretia seculara , acum cind chiar este nevoie de acest lucru .Viitorul umanitatii este al celor care doresc pacea , doresc o libera circulatie a marfurilor fara impozite ce maresc pretul la raft (ca sa zic asa ) al celor ce inteleg bunastarea adusa de liberul schimb , de libera circulatia a persoanelor si a marfurilor , de modalitatea libera de exprimare si de LIBERTATEA ca un tel atit de drag noua si exprimat deja prin cuvintele memorable ce nu vor fi uitate nicicind , Liberté, égalité, fraternité ,ce deja nu pot fi refuzate de nimeni pe aceasta planeta . Este vremea lor .

  11. „Alo, echipa drăcească de intervenție rapidă? Aici Tartorul. Traversați în zbor planat Canalul Mânecii și ridicați-l pe păcătosul ăla de zace în primul șanț pe care l-a întâlnit în cale! Nu, nu e mort de beat e doar mort de ciudă că e doar un fraier cu părul zburlit și nimic mai mult. Executarea!”

    • Ai pregatit cazanul ?

    • @Scaraotchi,
      Vezi ca le-ai dat adresa gresita: BoJo nu e in nici un sant fiindca n-a semnat scrisoarea de amanare, nu se stie cine a scris-o, poate a rugat-o pe Veorica noastra, care are un scris mai aproape de hieroglifele de la Tartaria, decat textul original al legilor din Magna Carta,,,
      In sant, sigur, nu e, poate prin vreo carciuma de pe malurile Tamisei…..
      Si sa-i dotezi neaparat cu colaci de salvare , ca nebunul de Bo Jo se va arunca in Tamisa decat sa semneze scrisoarea

  12. Bay dar britzii astia nu mai pleaca odata sa ne lase in pace: meretzi bay de aci, ati votat afara hai disparetzi!