G4Media.ro

Boris Johnson doreşte un acord cu Uniunea Europeană după modelul canadian, fără…

Facebook

Boris Johnson doreşte un acord cu Uniunea Europeană după modelul canadian, fără aliniere la regulile comunitare

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că doreşte să negocieze cu Uniunea Europeană un acord comercial similar celui încheiat de blocul comunitar cu Canada (CETA), susţinând că pentru un astfel de acord nu este nevoie ca Regatul Unit să se supună „la toată panoplia” de reguli comunitare cerute de Bruxelles, consemnează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

Într-un discurs susţinut la Londra în faţa ambasadorilor şi unor oameni de afaceri, Johnson a subliniat că doreşte să încheie cu UE o serie de acorduri care să acopere comerţul bilateral, pescuitul, cooperarea în domeniul securităţii interne şi mai multe acorduri tehnice care să acopere domenii specifice, precum aviaţia civilă şi cooperarea în sectorul nuclear.

El a adăugat că, dacă nu reuşeşte să obţină un acord de liber schimb cu UE, atunci comerţul bilateral al Regatului Unit cu statele UE s-ar putea face în baza acordului de retragere semnat anul trecut sau în baza unui tratat asemănător celui pe care blocul comunitar îl negociază cu Australia.

„Ni s-a spus adesea că trebuie să alegem între un acces deplin pe piaţa UE, acceptând normele şi instanţele ei, după modelul Norvegiei, sau un tratat ambiţios de liber schimb care deschide pieţele şi evită toată panoplia de reglementări comunitare, după exemplul Canadei”, a explicat şeful executivului de la Londra.

„Am ales: dorim un tratat de liber schimb similar celui (încheiat de UE) cu Canada, dar, în situaţia improbabilă în care nu vom reuşi, atunci comerţul nostru va trebui să se bazeze pe actualul acord de retragere din UE”, a precizat Johnson.

În opinia sa, aceasta nu înseamnă o alegere între „un acord sau fără acord” la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit (31 decembrie 2020), ci o relaţie comercială cu UE comparabilă celei pe care blocul comunitar o are cu Canada „sau mai degrabă cu Australia”.

Premierul britanic a mai menţionat că încheierea unui acord cu UE până la sfârşitul acestui an este o „certitudine absolută”, respingând astfel din nou o eventuală prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit, sugerată de oficiali europeni şi în care Regatul Unit continuă să aplice normele comunitare. „Regatul Unit părăseşte piaţa unică şi uniunea vamală la sfârşitul acestui an şi mediul de afaceri trebuie să se pregătească pentru această realitate”, a insistat el.

De asemenea, indiferent ce acord s-ar încheia cu UE acesta nu va include „nicio aliniere reglementară, nicio jurisdicţie a Curţii de Justiţie a UE care să prevaleze în faţa legilor britanice, sau un control supranaţional în vreun domeniu, inclusiv în ceea ce priveşte frontierele britanice sau politica privind imigraţia”, a mai precizat el în discursul prin care şi-a schiţat poziţia pentru negocierile privind viitoarea relaţie a ţării sale cu UE şi în care a evitat să pronunţe cuvântul „Brexit”.

Întrebat de un jurnalist dacă acest cuvânt este acum „interzis”, Boris Johnson a răspuns: „Nu este interzis, pur şi simplu s-a terminat, s-a produs (…) este ca Big Bang-ul sau cucerirea normandă, este tot mai departe în urma noastră în istorie”.

Sursa foto: Facebook/ Boris Johnson

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Am avut incredere.

  2. BJ vrea acord in domeniile in care UK are avantajul, dar sa mentina barierele unde balanta inclina spre UE. Ori e naiv, ori ii ia pe votantii lui de naivi. Acum ca a ajuns la putere pe valul eurofob vrea sa bage sub pres cuvantul Brexit. Ca si cand nimic nu s-a intamplat, nu sunt consecinte. Acum ca sacii is in caruta, vrea sa puna batista pe tambal. Si ca orice populist care se respecta, baga si tromboanele de rigoare. Vor vedea britanicii cat de greu e sa scapi de un premier populist, vezi Orban de la vecinii nostri.
    Nu are cum sa obtina un acord superior apartenentei la UE, ar fi si culmea. Iar negocierea unui acord dureaza ani, cel cu Canada (care nu privea schimburi comerciale mari) a durat 8 ani de la intentie pana la intrarea provizorie in vigoare. BJ isi face iluzii ca mai poate brava mult timp cu ratoieli din astea care dau bine la public.

    • Una din condiţionările specifice UK este dată de existenţa Irlandei de Nord, care nu are cum să nu creeze specificităţi şi la nivelul viitorului acord UE-UK.Aşa ceva nu există nici în cazul Canadei, nici în cazul Australiei.

  3. Geopolitic s-a realizat visul lui Napoleon. O mare Europa fara Anglia. Care va fi viitorul , se va discuta in principal cu duo Franta-Germania – cei care decid in UE. Restul nu conteaza.

  4. Numai ca CETA (negocierile) au durat 8 ani si intre timp, totul functiona. Mai vorbim pe 31 decembrie, cand BJ va trebui sa dea socoteala alegatorilor sai, daca noi, UE, decidem sa le aplicam exact ceea ce se aplica pe tot globul: regulile OMC.
    Amici britanici, avem altele de facut. Succes in calea aleasa si sa auzim de bine. Mergeti in ale voastre.

    • britanici aplica un fel de santaj
      ori ne dati ce vrem noi ori provocam o criza economica
      caci daca vor fii taxele vamale de la omc atunci atat ue cat si uk vor intra in criza economica
      uk va fii lovita mai tare dar asta nu conteaza pt jhonson ca el va fii ok oricum

    • @stan
      Pana pe 31/12/2020, se vor declara multe. Insa, nimic important. Atat MB cat si UE, sunt de acord pentru a negocia si obtine o buna intelegere. Britanicii vor avea mute probleme acest an (Scotia, irlanda de Nord, Gibraltar) Chiar daca doresc sa provoace o criza (ceea ce nu cred) ei stiu destul de bine ca „plasa” de siguranta a UE, est mult mai trainica decat cea britanica.
      Or, cei care conteaza (mediul afacerilor) vor suna sfarsitul recreatiei in MB. Nimic nu este mai nociv pentru afaceri, decat incertitudinea.
      Vom vedea, totul va fi bine. In realitate, revenim la ceea ce am trait pana in 1972 (si nu existau probleme majore, imi aduc perfect aminte)