G4Media.ro

Boris Johnson nu vrea să-i lase pe scoţieni să organizeze un nou…

Boris Johnson nu vrea să-i lase pe scoţieni să organizeze un nou referendum de autodeterminare

Boris Johnson a informat-o marţi, în scris, pe Nicola Sturgeon, premierul scoţian, că refuză să-i transfere prerogativele Londrei în vederea organizării unui nou referendum de autodeterminare a Scoţiei, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Scoţia nu poate organiza un referendum pe tema independenţei sale fără autorizarea Londrei, în urma consultării din 2014, în care scoţienii au decis să rămână în cadrul Regatului Unit.

În contextul în care ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) – împotriva căreia scoţienii au votat în 2016, spre deosebire de majoritatea britanicilor – urmează să aibă loc la 31 ianuarie, Nicola Sturgeon i-a scris în decembrie lui Boris Johnson pentru a-i cere să lanseze negocieri în vederea unui transfer de la Londra la Edinburgh a prerogativei cu privire la organizarea unui referendum de autodeterminare.

”Nu pot să accept nicio cerere referitoare la un transfer al competenţei care să conducă la un nou referendum de autodeterminare”, îi răspunde premierul britanic în această scrisoare, publicată pe contul său de Twitter.

Johnson afirmă că rezultatul referendumului acceptat în 2014 de către Nicola Sturgeon este votul ”unei generaţii”.

”Un nou referendum de independenţă ar face să persiste stagnarea politică în care Scoţia trăieşte de un deceniu (…). Este timpul să acţionăm cu toţii pentru a aduna laolaltă Regatul Unit”, îndeamnă Boris Johnson în această scrisoare.

Foto: Nicola Sturgeon / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Scotienilor, le trebe un pic de lovilutie. Ce fac ei seamana cu demersurile „de maculatura” de la sfarsit de secol 19 ale deputatilor tranasilvaneni in guvernul de la Budapesta, pentru autodeterminarea romanilor. Doar cu pumnul iti iei tara inapoi. E ca si cum te rogi de bataus sa faca apel la ratiune, dreptate si marinimie. Scotienilor – dar iesiti odata pe campul de onoare si sau ramaneti acolo sau in sfarsit va castigati tara.

  2. Prin votul exprimat de scotieni , in noile alegeri parlamentare recent desfasurate , Sturgeon cere in virtutea aceluiasi drept de cistigator ca si Johnson ,drept conferit de cistigarea alegerilor si a unui numar majoritar dintre mandatele ce puteau fi obtinute de un partid scotian, cere zic un nou referendum pentru independenta . Johnson nu poate accepta asta si
    incearca sa atenueze efectul alegerilor printr-o deja faptuita alegere scotiana , pe subiectul in cauza , de acum citiva ani , dar uita sa spuna ca Brexitul este o schimbare majora ce intervine in viata unei cetati o data la 50 de ani ,schimbare ce modifica radical viata multor comunitati din M.B. Alegerea este pina la urma a poporului Scotian .Johnson va incerca in lunile ce urmeaza sa investesca mari sume de bani in Scotia si Irlanda de nord ,dar si aceasta incercare este sortita esecului, scotienii intelegind mai mult ca oricind sansa unica de a deveni independenti .

  3. Nu putem compara MB cu România, stat (printre altele) național, adică locuit în întregime de o nație și format prin unirea mai multor entități administrative ale aceluiași popor. Acolo e altă mâncare. Scoția, ca și Irlanda de Nord, are tot dreptul – inclusiv istoric – de a se desparte de Regat, cum și Transilvania (sau Basarabia) a fost în dreptul ei când s-a despărțit de un Imperiu.