G4Media.ro

Boris Johnson se confruntă cu o revoltă din ce în ce mai…

Sursa foto: Dowing Street 10

Boris Johnson se confruntă cu o revoltă din ce în ce mai mare în propriul Partid Conservator, cu zeci de deputați care complotează în mod deschis să-l înlăture din funcție din cauza petrecerilor pe timp de carantină

Peste 20 parlamentari Conservatori care și-au câștigat mandatele la ultimele alegeri generale s-au întâlnit marți pentru a discuta îngrijorarea lor cu privire la poziția de prim ministru britanic și lider de partid a  lui Johnson, scrie cotidianul londonez Times.

Unii dintre aceștia se pregătesc să trimită scrisori de cenzură în miercuri după-amiază, după sesiunea săptămânală de interpelări a prim ministrului în Camea Comunelor.

Johnson a avut întâlniri aseară cu grupuri de membri ai deputaților aleși în decembrie 2019, inclusiv unul care a publicat un sondaj despre viitorul său pe Facebook. Liderii grupului parlamentar Conservator sunt îngrijorați de faptul că numărul scrisorilor de neîncredere ar putea depăși pragul de 54 (15% din numărul total al deputaților Conservatori) necesar pentru a declanșa alegerea liderului partidului. În momentul în care partidul se află la guvernare, un nou lider ar însemna automat un nou prim ministru.

Întâlnirea rebelilor Conservatori a avut loc la scurt timp după ce premierul a negat că a fost avertizat despre o petrecere în grădina reședinței sale  de la nr. 10 Downing Street pe 20 mai 2020, în timpul primei carantine încălca regulile stabilite de guvernul pe care el însuși îl conduce.

Furia în sânul partidului este larg răspândită. O analiză efectuată de The Times a paginilor de Facebook, site-urilor web și e-mailurilor adresate alegătorilor deputaților Conservatori a găsit cazuri de 58 de cazuri în care l-au criticat pe premierul Johnson de la scuzele sale inițiale săptămâna trecută. Printre grup se numără cinci președinți ai comisiilor parlamentare și 16 foști miniștri, care acoperă toate aripile partidului.

Christian Wakeford, deputatul pentru Bury South, a devenit marți al șaptelea care a recunoscut că a trimis o scrisoare de neîncredere. El a spus că mai mulți colegi și-au scris propriile scrisori și se gândesc să le trimită.

Premierul a fost apărat de aliații săi. Ministrul culturii, Nadine Dorries, a declarat pentru The Times: „Oamenii care fac asta sunt neloiali față de prim-ministru, partid, alegătorii lor și țără în general. Ar trebui să-l judece pe prim-ministru pe baza rezultatelor sale. Avem cea mai deschisă și cea mai rapidă creștere economică din G7. El ne-a scos dintr-o pandemie globală. Avem responsabilitatea de a guverna într-un mod care este stabil și sigur.”

Ministrul de finanțe, Rishi Sunak, a spus că crede în afirmațiile prim ministrului că nu știe nimic despre petrecerile din Downing Street, dar a refuzat să-i ofere sprijinul fără echivoc lui Johnson.

Întrebat dacă premierul ar trebui să demisioneze dacă a mințit parlamentul, Sunak a spus: „Nu voi intra în ipoteze, codul ministerial este clar în aceste chestiuni”. Presat dacă Johnson a avut sprijinul său neechivoc, Sunak a întrerupt interviul.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. urmeaza in ungaria si apoi polonia .

  2. Care-i scopul unei rubrici de comentarii daca nu le publicati? Nu tot cenzura se cheama? Trebuie sa le copiez ca nu-i sigur ca le publicati, ca sa pot sa le postez din nou, poate ,poate?