Boris Johnson se va confrunta cu cea mai mare provocare de care a avut vreodată parte un premier britanic pe timp de pace: Aceea de a-şi reuni partidul şi de finaliza Brexitul
Boris Johnson a fost „încoronat” ca lider al Partidului Conservator şi urmează să devină premier, moment în care se va confrunta probabil cu cea mai mare provocare de care a avut vreodată parte un premier britanic pe timp de pace, se arată într-o analiză a cotidianului Financial Times, preluată de Rador.
Dl Johnson l-a învins pe Jeremy Hunt în cursa pentru succesiunea Theresei May ca lider al Partidului Conservator, adjudecându-şi 92.153 de voturi comparativ cu cele 46.656 ale ministrului de externe.
Victoria îi oferă dlui Johnson puternicul mandat pentru ca, în următoarele săptămâni, să îşi pună în aplicare propria versiune a Brexitului. Într-o virulentă alocuţiune rostită cu ocazia victoriei şi adresată colegilor parlamentari şi activiştilor conservatori în sala de conferinţe de la Westminster, euroscepticul fost ministru a promis „să finalizeze Brexitul, să unifice ţara şi să-l învingă pe (liderul laburist) Jeremy Corbyn”.
El a promis totodată să „reanime” negocierile cu UE, angajându-se „să finalizeze Brexitul” şi să profite de ceea ce, în opinia sa, ar fi oportunităţile oferite de părăsirea organizaţiei. „Campania s-a terminat şi începe munca”, a declarat el.
Pe Twitter, Donald Trump şi-a dat aprobarea aproape imediat după victoria lui Johnson. „Felicitări lui Boris Johnson pentru că a devenit premier al Regatului Unit. Va fi grozav!”, a scris dl Trump.
Fostul primar al Londrei se va instala în Downing Street miercuri, la ora 16, după care se va confrunta imediat cu reunificarea învrăjbitului său partid şi cu trasarea unei căi spre ieşirea din impasul Brexitului. Dl Johnson, una dintre personalităţile de frunte în campania pentru referendumul din 2016 vizând ieşirea din UE, a promis că va finaliza Brexitul „viu sau mort” pe 31 octombrie – data stabilită pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Dar Bruxelles-ul a dat de înţeles că nu va accepta schimbările propuse de el în acordul de retragere din UE al dnei May, în vreme ce importanţi membri ai cabinetului conservator se opun unei ieşiri fără acord.
Parcă evidenţiind problemele care îi stau în faţă, Michel Barnier, negociatorul-şef din partea UE, a exercitat imediat presiuni asupra dlui Johnson, transmiţând pe Twiiter: „Aşteptăm să conlucrăm constructiv w/PM@Boris Johnson atunci când va prelua funcţia pentru a facilita ratificarea Acordului de Retragere şi pentru a realiza un #Brexit ordonat”, după care a adăugat: „Suntem totodată gata să revenim asupra Declaraţiei cu privire la un nou parteneriat în concordanţă cu directivele #EUCO”.
Imediat după anunţarea rezultatelor, David Gauke, ministrul justiţiei, a anunţat pe Twitter că demisionează şi că „e timpul să se întoarcă printre parlamentarii conservatori”.
Anterior, ministrul educaţiei, Anne Milton, şi-a anunţat şi ea demisia, invocând „mari îngrijorări legate de o eventuală ieşire din UE fără acord”.
În tranzacţiile după-amiezii, cursul lirei sterline a scăzut cu 0,2% faţă de dolarul american, dar s-a aflat totuşi deasupra celui de săptămâna trecută, când lira sterlină a fost cotată la $1,2380, acest curs survenind după ce ambii candidaţi la postul de premier şi-au făcut şi mai dură retorica în privinţa Brexitului.
Articol de George Parker şi Jim Pickard / Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii