G4Media.ro

Boris Johnson și-a cerut scuze că nu a realizat ieșirea Marii Britanii…

Foto: Facebook/ Boris Johnson

Boris Johnson și-a cerut scuze că nu a realizat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 octombrie

Premierul britanic Boris Johnson şi-a cerut scuze duminică pentru că nu a realizat Brexitul la 31 octombrie, aşa cum promisese, şi şi-a susţinut acordul de ieşire din Uniunea Europeană criticat de preşedintele american Donald Trump, informează France Presse, preluată de Agerpres.

Întrebat dacă îşi va cere scuze de la membrii Partidului Conservator care l-au adus la putere pentru că nu şi-a respectat cuvântul, „Bineînţeles!”, a răspuns premierul jurnalistei care îl intervieva pe Sky News.

Sosit la putere în iulie cu promisiunea unui Brexit „oricât ar costa” la 31 octombrie, Boris Johnson jurase că ar prefera să fie mai degrabă „mort în fundul unei gropi” decât să ceară o nouă amânare. Dar el a trebuit să facă un pas înapoi şi să ceară un nou termen până la 31 ianuarie, acordul său negociat cu Bruxellesul nereuşind să treacă de parlament.

Liderul conservator l-a criticat de altfel pe preşedintele american Donald Trump, prietenul şi aliatul său, care a apreciat joi la postul de radio britanic LBC, că acordul negociat cu Uniunea Europeană nu ar permite încheierea „unui acord comercial cu Regatul Unit”.

„Nu doresc să-l denigrez pe preşedinte, dar în această privinţă el comite o eroare evidentă. Oricine priveşte acordul nostru poate constata că este un acord excelent”, a declarat Boris Johnson.

„Motivul pentru care este atât de dureros să ai această amânare nu este din cauza promisiunilor sau a ego-ului meu ori a altcuiva, ci din cauza incertitudinii pe care acesta îl semnifică pentru toată ţară. Companiile nu pot face prognoze, familiile nu-şi pot face planuri, oamenii nu ştiu când va avea loc Brexitul”, şi-a exprimat regretul Boris Johnson.

Explicând temerile de o întârziere mai mare dacă laburiştii, principalul partid de opoziţie ar ajunge la putere în urma alegerilor din 12 decembrie, el a caracterizat drept „nebunească” propunerea acestui partid de a renegocia un acord de ieşire şi de a-l supune votului britanicilor.

Boris Johnson a mai declarat că el nu vede „niciun motiv” pentru a prelungi perioada de tranziţie după Brexit dincolo de data prevăzută în decembrie 2020, apreciind că negocierile comerciale „ar trebui să fie extrem de simple”.

Raportul de forțe înainte alegerilor din 12 decembrie

În faţa conservatorilor, principalul partid de opoziţie, Laburiştii intenţionează de asemeni să-şi joace cartea şi au câştigat şase puncte în sondajele efectuate între miercuri şi vineri, obţinând 27 % din intenţiile de vot, potrivit unei anchete YouGov pentru The Sunday Times. Ei rămân totuşi mult în urma Partidului Conservator, care este creditat cu 39% din intenţiile de vot.

Dacă accede la putere, Partidul Laburist intenţionează să renegocieze acordul de ieşire din UE şi să-l supună la vot britanicilor, propunere considerată „nebunească” de Boris Johnson, care avertizează asupra riscului unor noi întârzieri în realizarea Brexitului pentru care au votat 52% dintre britanici în iunie 2016.

Liberal-democraţii, hotărâţi să anuleze pur şi simplu Brexitul, au obţinut 16% din intenţiile de vot, potrivit sondajului YouGov, în timp ce în altă parte a eşichierului politic sprijinul pentru Partidul Brexit a căzut de la 13% la 7% între miercuri şi vineri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Cred că nici mai iese.

  2. Parca era ceva cu sant, adica santz pe romaneste, adica sa stai mort pe romaneste.
    Nu ai voie de la tavarisci Putrin, am inteles….

  3. „Dominic Cummings, chief adviser to the prime minister, facing questions over his past activities in Russia after whistleblower came forward to raise “serious concerns” over time he spent there in 1990s”

    „Conservative friends of Russia” e un fel de club de lectura al Partidului Conservator englez?

    Hai ca pana se trezesc traducatorii g4media ca sa preia de pe surse, putem face noi o revista a presei anglofone, ca ei alte limbi nu prea baguie si nici nu-i intereseaza foarte tare ca suntem in Europa, g4 are nevoie de cel putin o duzina de stiri despre si cu trumpeta dementa in fiecare zi. Recomand ancheta asupra oligarhilor din agricultura Est Europeana care capuseaza bugetul CAP sau cum s-au imbogatit Babis si Orban cu bani furati din subventii agricole. De un rar profesionalism fiind vorba de NYT despre un subiect european insa asta le-a iesit.

  4. Am zis că e un maimuțoi