G4Media.ro

Boris Johnson vrea să introducă acordarea accelerată de vize pentru „cele mai…

Boris Johnson vrea să introducă acordarea accelerată de vize pentru „cele mai bune creiere” după Brexit

Noul premier britanic Boris Johnson a anunţat joi un proiect de acordare accelerată a vizelor pentru a atrage „cele mai bune creiere” şi a permite Marii Britanii „să continue să fie o superputere ştiinţifică” după Brexit, relatează AFP.

Programat pentru 31 octombrie, Brexitul îi îngrijorează pe cercetătorii care lucrează în Marea Britanie, care îşi pun întrebări în privinţa continuării lucrărilor finanţate de Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului dezvăluit de Johnson, şi pe care doreşte să-l lanseze încă din acest an, mai multe piste vor fi studiate pentru a facilita acordarea de vize „celor mai buni oameni de ştiinţă din lume”.

Dispozitivul ar putea să prevadă şi criterii care să asigure aproape automat o viză sau să anuleze plafonul pentru acordarea de vize pentru „talentele excepţionale” (2.000 de locuri în prezent), au anunţat serviciile sale într-un comunicat.

„Vreau ca Marea Britanie să continue să fie o superputere ştiinţifică mondială şi, în contextul în care părăsim UE, vom susţine ştiinţa şi cercetarea şi vom veghea ca, departe de a pierde, comunitatea ştiinţifică să aibă şansa de a dezvolta şi de a exporta inovarea noastră în lume”, a afirmat Boris Johnson, citat în acest comunicat.

Anunţul prim-ministrului „este poate un pas în direcţia cea bună, dar adevărul dur este că Brexitul este o veste teribilă pentru ştiinţa britanică”, a reacţionat John Krebs, cercetător în zoologie la universitatea Oxford, într-un comunicat.

„Ştim că oamenii de ştiinţă din UE au plecat deja, că tinerii talentaţi au decis să nu vină aici şi că oamenii de ştiinţă britanici au fost excluşi din proiecte europene din cauza Brexitului”, a subliniat el.

Sursă: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Natiunea britanica trebuie sa ia taurul de coarne si sa inteleaga ca decizia unui singur om (indiferent cit de bine intentionat pare a fi ) nu poate fi acceptata . In acesti ani de apartenenta la UE , sau creeat multiple relatii inter umane ,sau pus bazele unor dezvoltari comune ,in care oamenii din UE au actionat ca un intreg . Multe din firmele de pretutindeni au deschis afaceri in Anglia ,tocmai pentru ca nu existau restrictii . Cetateni de pretutindeni , au sosit in MB si si-au adus contributia in dezvoltarea Regatului Unit . Sa vii acum sa ceri stoparea acestor beneficii uriase ,sa ceri inchiderea granitelor , sa ceri asta popoarelor ce compun MB si celor ce din initiativa proprie au venit in MB , este totalmente gresit . Fabricile se vor inchide , multe din marile concerne isi vor muta businessul in UE.exportuirile din UE catre MB se vor ingreuna sau nu vor mai fi posibile . Granitele inchise se vor militariza . Aeroporturi , gari , porturi , vor fi desfiintate , miscari populare pot sa apara peste tot , miscarile secesioniste vor capata amploare , Aprovizionarea cu materii prime si alimentare va intra in suferinta , intelegerile militare vor fi grav afectate , haosul generalizat poate cuprinde tara , terorismul isi va redeschide vechile cai , lupta interconfesionala va rabufni, ura va cuprinde mari mase de oameni . Speranta in compensarea unor intelegeri , cu America este iluzorie . America este departe si schimburile de marfuri vor capata o alta abordare. Neincrederea ce pina acum nu a existat , va desparti popoarele . Crede cineva ca aceste posibile fapte ,vor putea fi gestionate de o singura persoana ? . Este clacreiera obligatia tuturor componentelor umane din MB de a cere un referendum care sa stabileasca modalitatea de iesire din UE (clar si precis ) cu deal or no deal. Fara aceasta asumare explicita a dorintei populare , in urma unui vot la referendum, MB nu poate trece mai departe ,iar daca o face pe asumare proprie a actualui premier , totul poate intra intr-o era haotica de necontrolat . -De cind lumea si pamintul- un creier (un posesor de materie cenusie absoluta ) -sau mai bine zis acei oameni capabili, de a actiona in urma unor cunostiinte multiple ,acumulate cu mari eforturi in timp, au nevoie de liberata absoluta . Fara aceasta libertate nimeni nu este dispus sa iti impartaseasca din multitudinea cunostiintelor proprii,sau iti gireze politic o decizie ,doar pentru un asa zis ajutor, cuantificat prin obtinerea mai rapida a unei vize . Savantul , geniul , omul de stiinta, nu are nevoie ca individ, de nici un fel de mita fie ea si mascata . Singura lui cerinta este libertatea propriei fiinte si libertatea de miscare a proprilor cunostinte . Fara asta totul este in zadar .

    • – „decizia unui singur om… nu poate fi acceptata”. NU este a unui singur om: a avut loc un referendum;
      – „s-au creat multiple relatii inter umane”. Da, iar cetăţeni EU sunt şi ei parte a acestor relaţii, aşa că şi EU trebuie să ţină cont de interesele cetăţenilor săi proprii, şi să fie flexibili în convorbiri. Dar asta nu s-a întâmplat! Comisarilor (!!!) europeni le pasă mai puţin de interesele oamenilor din ţările lor – care constă în a putea cumpăra şi vinde liber în Marea Britanie – decât de calculele lor politice că şi alte state membre ar vrea să renegocieze unele obligaţii impuse de UE.
      – etc.

    • A avut loc un referendum, ce trebuie respectat, dar modalitatea de iesire din UE nu a fost stabilita de popor deal or no deal . Restul intelegi si singur.

    • quovadis: Mandatul pentru Brexit obţinut de guvern îl obligă să poarte negocieri cu UE, dar nu-i impune apriori vreo modalitate.
      Iar de chestia cu „relaţiile interumane” ai uitat să comentezi…

    • Ai uitat deja ca au trecut trei ani de negocieri , sau tu ALEXL crezi ca o intelegere construita impreuna in trei ani , trebuie repusa in discutie in mod unilateral prin vocea unui singur om . Modalitatea de iesire nu este o inventia a cuiva fie el si premier , modalitatea este tocmai lucrul cel mai important ,decit brexitul in sine . Poporul are obligatia sa decida asta ? Este ca si cum la un divort ,eu vreau sa plec fara sa ne intelegem omeneste .Crede cineva ca impunerea de conditii face bine . Deja contractul a fost negociat, cei care vor sa iasa , sa isi exprime alegerea prin referendum.

    • Nu a existat nicio înţelegere, ci doar un PROIECT de înţelegere: a fost aprobat de UE dar nu a fost aprobat de Parlamentul britanic.
      Şi, repet: dorinţa de renegociere nu este a unui singur om, cum îţi place să tot repeţi, ci a celor care l-au ales pe postul respectiv, ştiind dinainte ce intenţii are.

    • te rog vorbeste mai lent ca nu reusesca sa fac notite
      adica odata cu Brexitul fortat va veni apocalipsa pe planeta ? trebue numaidecit anuntati oamenii de stiinta care cred in incalzirea globala si topirea ghetarilor.

    • quovadis: „Decizie este a celui ce vrea sa plece , exprimata prin referendum”
      Exact aşa s-a şi făcut.

  2. Ce surpriza o sa aibă moș Bojo cand o sa realizeze ca totusi cineva trebuie sa hrănească toți savanții aia la care se refera. Sa vedem atunci pe unde scoate caciula, sau are impresia ca ai lui conaționali au de gand sa puna mana pe sapa sau sa planteze ceva?
    Bojo e doar un idiot cu diploma si declarații populiste la activ, mai degrabă urât decât iubit, dar care se minte singur ca e un patriot.
    Trista natie, trista abordare.

    • D-le Moş Ion Roată:
      În articol scrie că în prezent există o cotă (de 2000 de locuri) pentru numărul de străini extra-europeni pe care angajatorii britanici AU VOIE să angajeze. Asta însemnă că aceşti angajatori britanici AR VREA să angajeze mai mulţi, dar nu au voie. Deci nu-i nicio problemă cu „hrănitul” acelor savanţi: există angajatori britanici care VOR să-i „hrănescă”, dar nu au fost lăsaţi.
      (Şi bănuiesc că nu au fost lăsaţi lăsat tocmai de restricţiil impuse de UE privitoare la angajarea extra-comunitarilor, restricţii de care Marea Britanie vrea să scape!).

    • Alex L te referi la o situatie existenta ,ce urmeaza in urma brexitului fara acord , schimba datele problemei in totalitate .

    • ALEXL-Mai scurt : daca vrei sa pleci ,una e sa pleci cu capul spart si alta brat la brat . Decizie este a celui ce vrea sa plece , exprimata prin referendum .

    • @AlexL – nu, alea 2000 sunt vize, nu înseamnă că angajatorii se bat pe oamenii ăia. Creierele alea sunt mai mult prin universități, nu la Vodafone sau la Tesco, așa că da, englezii trebuie să pună mâna să muncească pentru a ține creierele pe salariu în universități (având în vedere că, la cât de agresiv își fac reclamă universitățile britanice peste tot în lume și inclusiv în UK, de fapt nu prea mai sunt pe profit).

      E tare cum populiștii ăștia o dau în sus și-n jos cu opritul străinilor dar, pe de altă parte, se chinuie să-i aducă în UK direct în facultăți ca profesori și studenți. Adică nu mai vrem străini dar în 5 ani avem șefi numai străini.

    • Bănuiești prost cu cele 2k vize. Ei își pun problema atragerii de creiere *după* brexit, fiindcă nu mai au acces ușor la creierele europene și sistemul de imigrație trebuie reconsiderat. Poate pare surprinzător ptr unii, dar sunt multe creiere în Europa, ușor integrabile în alte culturi civilizate, în contrast cu alții. Dar e greu de înțeles, aparent.

      Sa vezi distracție post brexit, probleme americane. Păi să importe și mai mulți indieni, care dispera ca au „visa cap” ptr US și nu mai pot lua rudeniile de gradul 12? Ăia s-ar duce oriunde, fiindcă oriunde le e mai bine, dar lumea civilizată s-a cam săturat de ei, chiar și vecinii lor mai răsăriți. I loled. Daa, s-a cam dezumflat povestea cu „being politically correct” și trendul e către izolare, ușor ușor cu accent pe rasism și xenofobie, renunțând la ideea de globalizare și acceptarea oricui, în orice condiții.

      Din punctul meu de vedere, ca expat, multe națiuni de prin rang (US, UK etc) ar trebui sa își adapteze sistemul de acordare a vizelor la realitatea actuală. Încă merg după reguli arhaice, neadaptate la cerințele pieței, ca apoi sa urle ca au imigranți dubioși (yeah Orange POTUS, I’m referring to you). Cine vrea să facă ceva în viață, va învăța o meserie și va fi primit cât timp își face treaba și este bun în ceea ce face. Simplu.

    • Daca doresti o atragere de inteligenta este onorabil , dar in MBpost brexit, aceasta atragere va fi ultima lor problema, daca UE se radicalizeaza si componentele statale la fel .

  3. Brexit-ul este in continuare o idee foarte proasta, cu consecinte amare pentru toti. Membri partidului conservator ar trebui sa inteleaga faptul ca e mai bine sa se ajunga la desfiintarea propriului partid, decat la dezmembrarea unei tari precum Marea Britanie.

    • Varsta *medie* a membrilor Tory este estimata pe undeva la 58 de ani. 60% au peste 65. Oamenii acestia mananca cu polonicul din haznaua lui Rupert Murdoch de 40 de ani. Nu vor recunoaste niciodata ca au tras un glonte in genunchi generatiei care chiar trebuie sa suporte consecintele nationalismului ignorant si intersectarii perfecte intre hotii ca cei finantati de Banks (si Kremlin) si prostii care le inghit manipularile. Niciodata. Nici cand se va intinde coada de tiruri in tot Kentul, nici cand explodeaza Irlanda de Nord, nici cand pleaca Scotia. N e v e r.

      Am asistat cu cateva zile inainte de referendum la o scena memorabila la o conferinta despre efectele Brexitului in City in care fostul ministru de finante Nigel Lawson explica unor tineri absolventi si tineri angajati care voiau sa afle de ce e atat de inversunat sa le distruga viitorul: „I have nothing against Europe. I love Europe. In fact, I’m flying my helicopter to my house in France right after this…” (Intre timp Franta i-a refuzat cererea de cetatenie. EU passport for me, but not for thee.) Cam astia sunt Tories, o adunatura de sociopati care vor alege dezmembrarea Regatului mai degraba decat pe cea a partidului.

    • Saltimbancul trebuie să inventeze niste aberații pentru prostime, cum este aia ca sa vezi ce oportunități senzaționale se deschid dupa Brexit. Inteleg ca daca venea Einstein-2 sa se stabileasca in UK, mergea la ghișeu, prezenta CV- ul, punea întrebarea si ii răspundea un englezoi calm: „Sir, cele 2.000 de locuri sunt ocupate, puteti sa va inscrieti pe lista, sunt doar 25.318 inteligente in fata dvs.”.
      Bojo baga precum Constantin Tănase – Da Doamne, cu diferența că Tănase cânta frumos iar Bojo minte urât.

  4. După Brexit, nimeni nu va mai vrea să rămână în UK, inclusiv „creierele”.

    • „… nimeni nu va mai vrea să rămână în UK”
      Nu-ţi fă griji !

    • Foamea companiilor după angajați specializați este din ce în ce mai mare, de ceva timp încoace. E suficient sa te uiți pe job boards. Cu siguranță va fi mai nasol după brexit, la cati europeni au revenit la origini sau au fost relocati de angajatori. Angajații rămași au de câștigat, salarii mai mari, dacă ai de unde oferi companiile.

  5. Principiul: „… te referi la o situatie existenta…”
    Nu am înţeles ce vrei să spui.

  6. M-am referit strict la tema discutiei noastre- deal or no deal – deci referendum pentru a afla decizia populara si modalitatea de iesire . Referendumul asa cum ti-am scris trebuie aplicat . Modalitatea de iesire trebuie votata . nu este la latitudinea primului ministru sa determine asta . Afecteaza un numar mare de oameni si daca nu face astareferendum adica se confrunta automat cu cei care nu accepta propunerea lui si implicit risca manifestatii violente . Mai explicit nici ca se poate .

  7. Eu fara MB va supravietui, dar MB nu se ştie.