Borisov i-a propus lui Trump ca Varna să devină centru militar / Premierul Bulgariei e convins că vizele pentru țara sa vor fi ridicate până la următoarea întâlnire cu președintele SUA
Premierul bulgar Boiko Borisov a propus el însuşi Statelor Unite ale Americii ca Bulgaria să găzduiască un centru de coordonare a forţelor navale. Acest lucru a reieşit dintr-o declarație comună a celor două guverne, dată publicităţii după încheierea întâlnirii dintre premierul Boiko Borisov și președintele SUA, Donald Trump, la Casa Albă, transmite Sega, citată de Rador.
„Statele Unite salută propunerea Bulgariei de a înființa un centru maritim militar de coordonare la Varna, în sprijinul inițiativei NATO de prezenţă avansată adaptată. Cele două state doresc să coopereze şi mai mult, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul NATO, pentru a consolida capacităţile Bulgariei de desfăşurare a operaţiunilor maritime militare, prin intermediul cărora se va consolida securitatea noastră colectivă în flancul de sud-est al NATO”.
Borisov a fost de acord cu acest lucru, cu toate că, cu câteva ore mai devreme, la bordul avionului guvernamental, în drum spre Washington, insista în faţa jurnaliştilor că „nu voi admite o bază NATO la Marea Neagră pe teritoriul Bulgariei”.
El şi-a exprimat chiar convingerea că „americanii ştiu foarte bine care este poziţia mea în această chestiune şi e puţin probabil să pună problema în cadrul discuţiilor pe care le vom avea cu Trump”.
Înainte de vizita în SUA, Consiliul Atlantic al Bulgariei a anunțat că o astfel de declarație „nu se potrivește unui premier al unui stat aliat NATO. Numai o țară neutră care încearcă să echilibreze NATO şi Rusia poate avea o asemenea poziţie, dar nu și Bulgaria, ale cărei angajamente de stat aliat cer ca ea să fie un membru sigur, demn și de nadejde al Alianței”.
În avionul către Washington, Borisov era convins că nu și-a schimbat părerea, că Marea Neagră ar trebui să rămână un loc „pentru veliere, turism și pace”, după cum i-a spus președintelui român, Klaus Iohannis, în iunie 2016.
Legat de cele convenite, el a explicat că „nu este o bază militară, ci centru logistic pentru exerciţii” şi a insistat să se facă această diferenţă. În opinia sa, „Marea Neagră rămâne paşnică şi noi doi, împreună cu preşedintele Trump, ne vom bucura de staţiuni şi cluburi de golf”.
Solomon Pasi, fost ministru bulgar de externe şi preşedinte al Clubului Atlantic, a comentat pentru bTv că de fapt acesta este un pas către deschiderea unei baze militare la Varna. „Dacă domnul premier (Boiko Borisov – n.red.) reuşeşte să-l convingă pe preşedintele Putin să îşi transforme navele militare în bărci cu pânze, mă voi bucura foarte mult, însă, sincer vorbind, mă îndoiesc foarte tare”, l-a ironizat Pasi.
Bulgaria a declarat că va continua să investească în modernizarea forțelor sale armate. În cadrul întâlnirii de la Casa Albă, Borisov nu a omis să se laude în faţa lui Trump că cheltuielile pentru apărare se ridică deja la 3,1% din PIB, motiv pentru care a primit laude din partea gazdei, care chiar ne-a dat drept exemplu Germaniei – cheltuiește mai puțin de 2% din PIB pentru apărare.
Cheltuielile bulgare pentru apărare au sărit după ce Sofia a cumpărat opt avioane F-16 americane. Președintele american s-a încurcat când a zis că Bulgaria a achiziționat avioane de vânătoare F-35 și va achiziționa „excelente arme americane, cele mai bune din lume”.
Într-o declarație, Statele Unite s-au angajat să ajute Bulgaria să combată corupția și să protejeze libertățile mass-media. Cu puțin timp înainte de vizită, fostul ambasador al SUA în Bulgaria, James Pardew, a publicat un articol devastator în The Hill, în care a descris situația tragică a Bulgariei, ca țară cu o corupție larg răspândită și mass-media dependente.
„Oligarhi și oameni de afaceri” autohtoni „folosesc mass-media pentru a influența guvernul și sistemul judiciar”, a scris Pardew. „Cei doi (Trump și Borisov) nu iubesc mass-media libere, independente și ofensatoare”, a declarat puţin mai târziu fostul ambasador pentru Deutsche Welle.
Declarația comună menționează, de asemenea, cooperarea planificată pentru creșterea aprovizionării cu gaze din surse fiabile și diversificarea sectorului nuclear. După întâlnire, Borisov le-a declarat reporterilor că Bulgaria a primit aprobarea de a deveni un hub strategic pentru gaze.
Premierul i-a explicat lui Trump că Centrala Nucleară de la Belene este „100% bulgărească” și nu rusească. „Există o posibilitate reală ca compania americană General Electric să furnizeze o turbină, care va crește și puterea … Nu pot începe să fac reactoare americane și să arunc două noi în apă. Bulgarii vor arunca cu pietre în mine!”, a spus Borisov la ieşirea din Casa Albă.
Trump, ca om de afaceri, și-a dat seama că proiectul e foarte bun. În zilele următoare, experți nucleari americani merg în Bulgaria pentru a vedea toată infrastructura de la Belene și Kozlodui.
În document se menţionează că, pentru a profita la maxim de livrări fiabile și accesibile de gaz natural lichefiat de la producători americani, Bulgaria are nevoie de infrastructură adecvată. „Împreună, intenționăm să monitorizăm procesul și să lucrăm pentru a realiza progrese decisive în construcția interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria și a platformei plutitoare de depozitare și regazificare de lângă Alexandroupolis, Grecia.”
Vize şi vizită
La întâlnirea de la Casa Albă nu s-a răspuns la întrebarea când vor fi eliminate vizele americane pentru cetățenii bulgari. „Sunt convins că regimul vizelor pentru Bulgaria va fi ridicat”, a anunțat premierul Borisov pe Facebook după întâlnire, dar fără detalii suplimentare. Până în prezent, Bulgaria nu îndeplinește cerința ca refuzurile să fie de sub 3%.
În prezent, vizele pentru SUA le sunt refuzate bulgarilor în proporţie de aproximativ 11%. Potrivit lui Borisov, cu toate acestea, la următoarea sa întâlnire cu Trump, renunțarea la viză pentru bulgari va fi negociată.
În opinia lui Borisov, „președintele a înțeles că poate rămâne în inimile bulgarilor pentru mulți ani, dacă face acest gest”. Premierul este convins că Trump va veni în Bulgaria. „I-am oferit un card de membru onorific al golfului. A fost impresionat de priveliştile de pe terenurile noastre de golf”, a spus premierul bulgar.
Nu este clar când și dacă va exista o a doua întâlnire Trump-Borisov. „Este foarte probabil să vin în Bulgaria, doar Borisov să mă invite”, a declarat președintele american la Casa Albă, în timp ce își astepta invitatul. Solomon Pasi crede că nu ar exista un motiv ca Trump şi Borisov să se vadă din nou în următoarele sase luni, după ce s-a spus deja totul. Vicepreședintele Mike Pence va veni cu siguranță, a spus Borisov mai târziu.
Spionaj
Boiko Borisov a spus că Trump a întrebat de ce liderul Mişcării Rusofili, Nikolai Malinov, acuzat de spionaj, a fost lăsat să meargă în Rusia pentru a primi o decoraţie de la Vladimir Putin.
„Nu am putut să îi spun cum este posibil, după ce Procuratura, Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) şi Ministerul de Interne l-au arestat pentru spionaj şi a fost pus sub acuzare, cum l-a lăsat instanţa bulgară să se ducă la Moscova. Dar eu nu mă amestec în treaba justiţiei”, s-a justificat Borisov.
Acuzaţiile de spionaj la adresa membrilor Rusofili au fost formulate în luna octombrie, la puţin timp după ce procurorul general Ţaţarov şi adjunctul său, Ivan Gheşev, precum şi şefii serviciilor speciale bulgare s-au întors dintr-o vizită în SUA.
Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu/ Sursa Foto: Captură White House
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.