G4Media.ro

Borrell: Europa are deficiențe grave de apărare în domenii critice

Sursa foto: European Council

Borrell: Europa are deficiențe grave de apărare în domenii critice

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a recunoscut existența unor deficiențe grave în domenii critice ale capacității europene de apărare, potrivit BBC.

Luând cuvântul în fața delegaților la conferința anuală a Agenției Europene de Apărare de joi, Borrell a declarat că acest lucru face ca Europa să fie vulnerabilă la „amenințări la nivel înalt”.

Potrivit acestuia, stocurile de arme furnizate de țările UE Ucrainei sunt epuizate, deoarece complexul militar-industrial european nu a primit o finanțare adecvată de ani de zile.

„Ceea ce trimitem Ucrainei, nu luăm din depozite, ci din armatele noastre”, a spus el.

Agenția Europeană de Apărare a fost înființată în 2004, în principal pentru a rezolva problemele de sprijin reciproc și de consolidare a cooperării militare în Europa. Aceasta include toate țările UE, mai puțin Danemarca.

În același timp, situația se îmbunătățește rapid, a declarat Borrell, care conduce, de asemenea, agenția de apărare a UE.

„În 2021, toate țările UE au cheltuit 214 miliarde de euro pentru apărare, ceea ce reprezintă cu 6% mai mult decât în 2020”, a spus el.

Grecia, Italia, Slovenia și Finlanda au înregistrat cea mai mare creștere a cheltuielilor pentru apărare. Potrivit lui Borrell, declarațiile făcute de guvernele europene pe fondul agresiunii rusești împotriva Ucrainei indică faptul că creșterea cheltuielilor pentru apărare va continua în următorii ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. În acest context, e numai bună încurajarea Rusiei de către Austria să pescuiască în ape tulburi la Dunărea albastră.

  2. Aceste deficiențe se numesc Franța și Germania.

  3. Toate tarile europei trebuie sa treaca la productia de arme. La nivel serios, altfel rusii nu se opresc. Si cel mai probabil vsticii ca sa isi protejeze securitatea o sa vanda tarile din est rusiei. Cam ce face azi austria, vinde romania si bulgaria rusiei.